Saftige madpakkehapsere – rugbrød i miniformat
//REKLAME // bradepande og maltmel har jeg fået af webshoppen Nyborgs Room//
Her har du opskriften på nogle helt fantastiske minirugbrød lige til at tage med i madpakken eller med på tur. De er fyldt med kerner og gode sunde råvarer uden at virke tunge og bastante i det. En aften havde jeg endda et par stykker med, da jeg var til undervisning og en af de andre udtalte, at “det næsten er som at spise kage”, hvilket da slet ikke er så dumt igen 🙂
Selv er jeg kæmpe fan, men den vigtigste person som skal imponeres er vores store pige Laura – de er primært tiltænkt netop hendes madpakke, så det er ganske relevant at netop hun gerne vil spise dem. Heldgivis er hun tilfreds med de små rugbrød, som jeg har lavet til hende og de er spist rub og stub, når vi henter hende i børnehaven.
De små minirugbrød laves i en helt genial bradepande, som fås lige her. Formen har mange anvendelsesmuligheder, da den både kan bruges som en stor bradepande og med den tilhørende indsats der nemt deler indholdet i 18 lige store dele. Her er den brugt til rugbrød, men kan også bruges til andre former for brød og selvfølgelig til kage – chokoladekage, brunsviger, bedstefars skæg… You name it – you bake it 😛 Man kan vælge at gøre, som jeg har gjort og trykket indsatsen på plads inden bagning eller man kan dele bagværket op efter det er bagt. Selv har jeg indsatsen i under bagning ved de lidt mere tunge bagværker (som oftest ved bagning af brød) og ved lettere bagværker (fx ved en luftig chokoladekage) bager jeg kagen uden indsatsen i, men trykker den først i, når kagen er bagt 🙂
Nå, nu er det jo bare selve opskriften vi mangler og den er lige her:
Minirugbrød m. æble
Ingredienser
Fordej
- 60 g rugmel
- 75 g vand
- 2 spsk surdej
Frø/kornblanding
- 25 g hørfrø
- 35 g solsikkekerner
- 35 g skårne rugkerner
- 75 g vand
Dejen i øvrigt
- 3,75 dl lunket vand
- 15 g honning
- 12 g salt
- 1 æble skrællet og revet
- 190 g hvedemel
- 190 g rugmel
- 35 g havregryn
- 20 g maltmel
- Lidt olie til bradepanden samt havregryn og skårne rugkerner til at drysse på dine minirugbrød
Sådan gør du
Om morgenen (jeg udfører ofte dette trin inden jeg smutter på arbejde)
- Fordejen laves - bland rugmel, vand og surdej godt så der ikke er melklumper. Lad fordejen stå ved stuetemperatur i en skål med låg på.
- Frø/kornblanding laves - hørfrø, solsikkekerner og skårne rugkerner blandes i en skål med vand og stilles ligeledes ved stuetemperatur i en skål med låg på.
Om eftermiddagen (når jeg kommer hjem fra arbejde - dog er fordejen meget vel klar tidligere på dagen efter 4-5 timer)
- Tjek om fordejen er klar - tag en skefuld fordej op i en skål vand og fordejen er klar, hvis den flyder ovenpå.
- Bland vand, honning, salt og alt fordej godt sammen i en skål.
- Kom frø/kornblandingen i og kom også det revne æble i. Rør godt rundt.
- I en anden skål blandes hvedemel, rugmel, maltmel og havregryn - og kommes af to omgange op i skålen til de øvrige ingredienser.
- Rør rundt i ca. 5 min og stil nu dejen til første hævning - dæk skålen til og lad stå ved stuetemperatur i ca. 3 timer.
Kom brødet i formen
- Efter ca. 3 timers hævning er det tid til at smøre denne bradepande (link hertil finder du nederst i siden) med en smule olie. Bradepanden består af tre dele og du skal i første omgang bruge selve formen og den ekstra bundplade. Hæld dejen i formen og fordel dejen jævnt ud i hele bredepanden. Tag nu den sidste del til bradepanden, nemlig den smarte indsats, og tryk den ned i dejen. Herefter drysses en lille smule havregryn og skårne rugkerner ud over dejen.
- Dejen skal nu hæve ca. 1-1,5 time i selve formen. Minirugbrødet er klar til at blive bagt, når der er kommet 6-7 små huller på størrelse med en knappenål - dog skal du tænde for ovnen, når det første lille hul dukker op. Ovnen skal tændes på 180 grader alm. ovn.
- Bag minirugbrødet i ca. 25 min til brødet opnår en kernetemperatur på 97-98 grader. Herved får du et lækkert og lige tilpas svampet brød.
- Tag brødet ud af ovnen vend formen på hovedet ud på en rist. Tag bunden og bundpladen af og lad køle helt af, inden du forsigtigt kan trykke de 18 små rugbrød ud af indsatsen.
Noter
Se, så er det jo bare med at komme i gang – opskriften kræver, at man har en surdej stående da den ikke indeholder gær.
Den smarte bradepande og det anvendte maltmel kan du finde ved at trykke dig ind på disse to links:
https://nyborgs-room.com/produkt/moerkristet-maltmel-250g/
https://nyborgs-room.com/produkt/brownie-bradepande/