- Varm mælken op til lillefingertemperatur og gæren opløses nu heri.
- Tilsæt sukker, salt og æg og rør godt rundt.
- I en anden skål måles mel op og smør smuldres heri til en ensartet grynet konsistens – gør her brug af dit bedste værktøj: klør fem! 🙂
- Nu samles våde og tørre dele og æltes godt inden det stilles til hævning i ca. 1,5 time et lunt sted.
Imens dejen hæver gøres fyld klar:
- Hasselnødder ristes i ovnen (100 grader varmluft i 10-15 min) og nusses godt med et viskestykke, så de fleste skraller falder af. Hakkes nu – ikke alt for fint.
- Temperaturen på ovnen ændres nu til 180 grader varmluft.
- Marcipan rives på et rivjern eller hakkes godt, så man ikke har for store klumper.
- Æblerne skrælles og skæres i tern på ca. 1 cm. Ternene vil nu blive brune og kedelige at se på inden de bliver taget i brug – dette gør dog ikke noget, da de bliver gemt inde i bollerne.
- Skrællerne puttes i en gryde sammen med vand og sukker (stilles til at koge godt og grundigt). Når skrællerne har kogt længe og massen begynder at have en tykkere konistens sies skrællerne og det frugtkød der måtte være fra – smages nu til med æbleeddike.
Nu skal bollerne samles:
- Dejen rulles tyndt ud – ca. 0,5 cm (kan med fordel rulles ud af flere omgange, da det er en stor portion).
- Skær dejen ud i felter af ca. 12×12 cm.
- Æbletern, marcipan og nødder fordeles – der skal godt med fyld i, men man skal stadigvæk kunne samle dejen omkring fyldet.
- Ca. 2 tsk. sirup hældes over fyldet inden dejen samles og man har en fin bolle (bollen vendes med samlingen ned mod bageplagen)
- Pensles med æg og hasselnødder/perlesukker drysses over. Bages indtil de har en fin gylden overflade.
Kan med fordel spises lune, men smager også fremragende kolde – de er nemme at have med på farten. Pga. en masse dejlig fyld kan bollerne snildt holde sig lækre efter flere dage – hvis de da ikke er pist inden da 😀