Påskekagen 2019
Velkommen april, velkommen forår og velkommen påske. April er helt klart én af de bedste måneder på året, hvis du spørger mig og dette bl.a. fordi påsken ofte falder i netop april (og måske også lidt fordi jeg kan fejre fødselsdag om nogle uger) 🙂 Jeg er egentlig ikke typen, som pynter op til påske, men jeg er fan af søde små påskekyllinger, påskelam og påskeæg. Påsken er en fantastisk mulighed for at være kreativ og lave flotte temakager – her er mit bud på årets påskekage, som med fordel kan serveres til de kommende påskefrokoster.
Sidste år lavede Laura og jeg de skønneste småkager og hun har de seneste dage tigget en hel del om at vi skal have bagt igen, så mon ikke vi snart skal til at lave påskesmåkager igen 🙂 Småkagerne kan nemt pyntes og her på gården fik flere småkager et fint bånd på og blev hængt på et par forsytia-grene. Det blev til en rigtig fin gave til min mor.
Traditioner i påsken
Gæk, gæk…
Der findes mange traditioner, som man forbinder med påsken og flere af disse er jeg personligt stor fan af. Særligt gækkebreve og æggejagt holder jeg meget af. Laura er nu nået dertil, hvor hun har lavet gækkebreve i børnehaven. Hele idéen med gækkebrevet har hun også styr på, så hun har allerede tjent det første chokoladepåskeæg.
Fint visit af påskeharen
Mine forældre har i mange år haft besøg af påskeharen og så går jagten ellers løs i deres have. Alle fire børnebørn render hele den store have rundt efter alverdens små slikposer og andre godter. Min nevø og niece er for længst kommet dertil, at de udemærket kender “påskeharen”, men de er knaldgode til at spille med. Det er simpelthen SÅ hyggeligt, når ungerne i fællesskab finder lækkerierne.
Påskefrokost og påskebryg
Hverken påskefrokost eller påskebryggen er til at komme udenom. Som barn var der hvert år påskefrokost med nogle af min mors kollegaer og jeg mindes, at man skiftedes til at agere vært. Her var der altid masser af lækker mad, sild, snaps og påskebryg.
Påskefrokost er dog ikke noget vi egentlig gør i mere, men tanken har flere gange strejfet mig: burde man begynde en påskefrokosttradition med vores venner, som vi alt for sjældent ser.
Påskekagen 2019
Det skal du bruge:
Konfektbund:
Jordbær og rabarberkompot:
Jord og rabarbermousse:
Chokoladebånd og -snirkler:
Det skal du gøre:
Start med at bage bunden:
-
Smør, chokolade og sukker kommes i en gryde og smeltes under omrøring til en samlet masse. Til at starte med vil ingredienserne smelte og massen vil først se skilt ud, men fortsæt med at røre over varmen et par minutter til - massen skal nok samle sig.
-
Kom massen i en skål og lad køle til lillefingervarm inden æg tilsættes ét ad gangen (pisk kort mellem hvert æg).
-
Riv marcipan, hak nødderne forholdsvist groft og vend begge dele i dejen.
-
Hæld dejen i en 20 cm springform, hvor bunden er beklædt med bageapir (bagepapiret skal gerne være tilpas stort til senere at kunne komme i en 26 cm springform - husk at placér formen i midten af bagepapiret).
-
Bag kagen i ca. 35-40 minutter til den er gyldenbrun. Den skal gerne være en smule klæg.
-
Tag kagen ud ad ovnen og lad køle lidt af i springformen på en rist.
Lav frugtkompot (laves mens bunden bager):
-
Kom jordbær, rabarber (i stykker/tern), flormelis og vaniljesukker i en gryde og kog det op. Lad koge i ca. 15 minutter til frugterne kan moses med en ske.
-
Tag 350 g af kompotten fra til senere brug i moussen.
-
Fordel resten af kompotten i springformen oven på bunden og stil kagen på frys mindst 2 timer.
Lav moussen (laves, når kagen har været et par timer på frys):
-
Kom husblas i en skål med rigeligt koldt vand. Lad husblassen være i vandet mindst 10 minutter.
-
Tag kagen op af fryseren og befri kagen fra springformen. Flyt nu kagen over i en 26 cm springform og placér den midt i formen. Beklæd kanten af springformen med kageplast.
-
Blend og si frugtkompotten og kom den i en gryde sammen med 2 dl fløde. Varm massen op til lige før kogepunktet.
-
Hak chokoladen groft og kom den i en skål - hvis du lige som jeg anvender chokoladeknapper (fx Callebaut), så er det ikke nødvendigt at hakke. Når flødenmassen er varm hældes den over chokoladen og der røres med små cirkulære bevægelser til massen har samlet sig og er ensartet og glat.
-
Vrid vandet af husblassen og kom stykkerne i den lune/varme masse og rør til det er opløst. Stil skålen til siden.
-
I en anden skål piskes 5,5 dl fløde til en let flødeskum, der kun lige kan danne toppe med piskeriset.
-
Tag 1/3 af fløde og vend sammen med chokolademassen. Rør forsigtigt til masserne har samlet sig. Kom nu massen tlibage i skålen med de resterende 2/3 af flødeskummet og vend til en ensartet masse.
-
Fordel massen ud over den frosne kage og kom nu på frys igen - mindst 2-3 timer og gerne til næste dag.
Lav chokoladebånd og chokoladesnirkler:
-
Gør kageplast klar - du skal til snirklerne bruge et stykke kageplast der er ca 20-25 cm langt. Til chokoladebåndet skal du bruge et stykke kageplast som præcis når hele vejen rundt om kagen og i højden lige er 1-2 cm højere end kagen.
-
Hav følgende værktøj klar: lille bøjet palet, spartel med riller, små kageringe/udstikkere eller glas.
-
Temperér chokoladen og fordel ud på kageplasten (brug lille palet til at fordele med). Laget af chokolade må ikke være for tyndt, da det færdige chokoladebånd derved meget nemt vil knække.
-
Lad chokoladen sætte sig nogle minutter før du arbejder videre med den.
-
Når chokoladen ikke længere er flydende tager du din spartel og kører i et fast tag henover chokoladen således der dannes striber. Tag fat i hver ende af kageplasten og snog rundt. Sæt kageplasten fast i enten glas eller udstikkere/kageringe.
-
Chokoladebåndet tages op og kommes rundt om kagen. Giv et let tryk og stil nu kagen på køl i 20 minutters tid således chokoladen kan sætte sig helt inden kageplasten tages af.
-
Når chokoladen har sat sig tages plasten forsigtigt af kagen og snirklerne. Læg snirklerne pænt i den ene side af kagen og knæk et par snirkler over, som bruges til at bygge redde med.
-
Pynt gerne af med krystalliseret hvid chokolade rundt i kanten, placér påskeæg og evt. lidt smukke blomster.