Kransekagen

Kransekage
kransekage pinit

Sådan lykkedes du med kransekagen til nytår

Én af de ting, som jeg nok elsker allermest at begive mig ud i i køkkenet, er at bage kransekage. Det er så simpelt og alligevel altid så tilfredsstillende at tage en mundfuld af den lækre hjemmebagte kransekage.

Det er selvfølgelig særligt her til nytår, at den bages – men det sker dog (ganske sjældent), at jeg får bagt en portion til særlige anledninger.

Her vil jeg give dig min opskrift og mine gode råd til, hvordan du lykkedes med kransekagen. Opskriften er som udgangspunkt henvendt til Thermomix-ejere, men kan laves på en ganske almindelig røremaskine eller æltes sammen med hænderne.

Jeg har bagt kransekage i mange år efterhånden til nytår – jeg er for længst stoppet med at tælle. Derfor føler jeg mig også ganske dygtig inden for lige netop dette og vil gerne dele ud af mine erfaringer.

Min opskrift egner sig til kransekage, som formes med hænderne – den kan meget vel også sprøjtes ud i en sprøjtepose (det er dog ikke noget jeg selv har testet). Hvis du vil gøre forsøget, så kom kransekagemassen i en sprøjtepose med det samme efter at den er rørt sammen og sprøjt ud. Turen på køl gør massen mere fast og så tænker jeg, at det bliver vældig hårdt arbejde med sprøjteposen.

Gå gerne i gang i god tid

Kransekage kan du med fordel lave i god tid og efter bagning fryse kagen ned. Dagen før brug tages kransekagen op, tør stille og roligt på køkkenbordet og kan herefter samles og pyntes (når den er tøet).

En fin tommelfingerregel er, at du kan opbevare kransekagen i fryseren i op til 3 måneder. Så du har derfor god tid til at få “overstået” bagværket i god tid inden både jul og nytår.

Mængder – hvor meget skal der til?

Jeg plejer gerne at regne med 35-40 g marcipan pr. person. Så laver jeg kransekagemasse á 350-400 g marcipan, så er der til ca. 10 personer. Går du ud fra dette, så er du ikke helt galt på den.

I opskriften nedenfor får du mængderne for en portion lavet på 100 g marcipan. Derfor har jeg her indsat en tabel og gjort regnestykket nemt for dig.

Jeg har ganget op til 400 g marcipan – dette ud fra mine erfaringer om, hvor meget du med god ro i maven kan lave ad gangen i din Thermomixer.

IngrediensGramGramGramGram
Marcipan100200300400
Flormelis3570105140
Æggehvide (jeg bruger altid past. æggehvide)8162432
Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 1 Bedste sæson: Velegnet hele året

Det skal du bruge

Sådan gør du

  1. Bland marcipan og flormelis

    Kom marcipan i mindre stykker og flormelis i skålen.

    Rør ingredienserne godt sammen til de har en konsistens som revet parmesanost. 

    Thermomix: 15 sek / has. 4,5

  2. Tilføj æggehvide

    Tilføj æggehvide og ælt massen sammen til den er ensartet. 

    Thermomix: Dej-funktion 1 min 

  3. Lad massen hvile på køl

    Kom massen i en beholder og kom på køl i en times tid eller mere. Massen vil herefter være mere fast og knap så klistret, som da den lige var æltet sammen.

  4. Form din kransekage

    Din kransekage skal nu formes og her kommer fremgangsmåden an på, hvad du ønsker at bage. 

    Ønsker du at lave ringe til et tårn/top, så skal du rulle massen ud til en pølse på ca. 2,5 cm. 

    Herefter trykkes pølsen let trekantet med håndfladen og skæres herefter i stykker på:

    8 cm, 10 cm, 12 cm osv... (Læg 2 cm til for hver ring). 

    Ringene rejses nu op og samles. Med fingrene kan man lidt forsigtigt forme til således ringene står flot og ensartet. 

    Skal du lave enkelte kransekagestykker, så er min egen favorit metode at rulle massen ud til en tykkelse på 1,5-2 cm. 
    Herefter kan stykkerne udstikkes i diverse forme. 

    Uanset fremgangsmåde så hav en lidt flormelis drysset ud på bordet - ikke meget, men nok til at massen ikke klistre fast. 

  5. Bag din kransekage

    Bag kransekagen ved 200 grader almindelig ovn. 

    Når jeg bager kransekage stiller jeg altid 2 bageplader oven på hinanden. Herved får jeg et hulrum mellem de to plader, som sørger for at kagen ikke får for meget undervarme. 

    Kransekagen bages i ca. 12-15 minutter til den er flot gyldenbrun. Husk, at ikke to ovne bager ens så hold øje. 

    Ryk forsigtigt bagepapiret over på en rist og lad kranskagen køle helt af her inden du flytter på kransekagestykkerne. 

  6. Frys evt. ned til brug

    Du kan med fordel lægge den bagte kransekage i frysepose og fryse ned. Som nævnt i teksten ovenfor, så kan du have kransekagen på frost i op til 3 måneder. 

    Tag kransekagestykkerne op af fryseren dagen i forvejen (før de skal bruges) og lad dem tø stille og roligt i posen på køkkenbordet. 

  7. Saml og pynt

    Du er nu klar til at pynte din kransekage og evt. samle, hvis du begiver dig ud i et kransekageprojekt, som skal samles. 

    Temperer gerne lidt chokolade til at dyppe stykkerne i og lav en god tyk glasur (gerne med æggehvide i stedet for vand) til at pynte med.

    Pynt gerne med lidt spiseligt glimmer og/eller krymmel. 

    De små kugler, som du kan se på mit billede er trillet i past. æggehvide og herefter trillet i sukker tilsat spiseligt glimmer. 

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Andre opskrifter, som du bør se

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *