Bondegryde – en luksus mørbradgryde

bondegryde mørbradgryde pinit

Bondemads bondegryde er en mørbradgryde for enhver livsnyder

Her får du opskriften på min bondegryde, hvor jeg har taget fat i den klassiske mørbradgryde og lige skruet en tand op for lækkerierne. Der er i den grad kælet for den gode smag i denne ret: Svinemørbrad, bacon, perleløg og en masse lækre svampe omkranset af den lækreste whiseysauce. Det lyder ikke dumt, vel?

Dannelsen af min egen mørbradgryde

At lave mørbradgryde og andre sammenkogte retter sker med jævne mellemrum hos os. Særligt i vinterhalvåret. Eftersom jeg altid har lavet de sammenkogte retter på må og få, så har jeg aldrig rigtig fået skrevet en opskrift ned. Lige indtil for nogle måneder siden, hvor vi tog et smut på Børsen i Svendborg og smagte deres bud på en mørbradgryde – Marthagryden.

Og dér slog det mig – Bondemad skal da have en bondegryde. Intet mindre.

Derfor var jeg heller ikke mange dage om at komme i gang med opskriften på mit bud på en mørbradgryde. Min bondegryde blev hurtigt vakt til live.

Forleden postede jeg en lille video på Instagram fra den dag, hvor jeg lavede retten første gang. Der var stor interesse for at få fat i opskriften, hvilket varmer – det betyder alverdens, at I vil bruge mine opskrifter. Egentlig havde jeg tænkt mig først at lave dette opslag, når jeg “en skønne dag” havde fået taget et par flotte billeder af min bondegryde. I aftes besluttede jeg mig dog for, at nu skulle det være – og her får I opskriften. Dertil lovede mig selv, at jeg ganske snart skal lave retten igen og have kameraet ved min side.

Hverdagsmad vs. simremad

Personligt elsker jeg, at jeg i hverdagen har mange gode og nemme retter. I ved nok, den gode hverdagsmad der ikke nødvendigvis tager så lang tid. Tager man et kig på mine opskrifter, så er størstedelen af mine opskrifter også i denne kategori. Dog er det gerne således, at med tid kommer den ekstra gode smag. Sådan er det med min bondegryde.

Sådan er det også med min bolognese. Det er også en ret, som både kan laves hurtigt i hverdagen og på en lørdag, hvor den får tid til at simre.

Hvad gør en ret til en god hverdagsmad? For mit vedkommende, så er ægte hverdagsmad den nemt tilgængelige ret. Den ret, som man uden stress og jag kan få bikset sammen på en ganske almindelig tirsdag. En ret, hvor hele familien kan være med. Og hvor der ikke er behov for alverdens mere eller mindre fancy ingredienser.

Hvad gør en ret til god simremad? Modsat hverdagsmad, så kræver simremad tid. Masser af tid. Egentlig kan mange af de retter, som jeg normalt vil betegne som værende “hverdagsmad” sagtens kunne blive en simreret. Det er vigtigt at bemærke, at man ved simreretter ofte starter retten op ved forholdvis høj temperatur. Når retten er mere eller mindre samlet skrues der ned for temperaturen således retten kan stå og simre (småkoge) og herved få mere smag, som tiden går.

opskrift

Bondegryde – en luksus mørbradgryde

Lad dig ikke begrænse, men giv den fuld gas og imponér! Min bondegryde er mit take på en klassisk mørbradgryde, hvor jeg har givet den lidt ekstra. Det ender i sidste ende med en vildt lækkert ret, som din familie og dine gæster vil elske dig for.

Forberedelsestid 30 min Tilberedningstid 180 min Tid i alt 3 timer 30 min. Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 4 Bedste sæson: Velegnet hele året

Det skal du bruge:

Tilbehør:

Instruktioner

 1. Kom de tørrede svampe i en skål og dæk dem til med kogende vand. Lad dem stå her i ca. 30 minutter (eller efter pakkens anvisning).

 2. Puds imens svinemørbraden af - dvs. at sølvsenen samt fedt skæres nænsomt fra. Skær svinemørbraden i mindre stykker på ca. 4-5 cm.

 3. Smelt lidt smør eller olie ved høj varme på en pande og brun mørbraden af. Kom derefter mørbraden i en gryde.

 4. Steg bacon sprød og kom det i gryden.

 5. Skær pølserne i grove stykker og steg pølsestykkerne let sprøde. Tilsæt de stegte pølsestykker til gryden.

 6. Skru ned til middel varme og svits nu svampe (husk at hælde vandet fra) og perleløg i ca. 5-7 minutter før blandingen også kommes i gryden.

 7. Varm nu panden godt op og hæld whisky på - lad whiskyen blive varm et kort øjeblik. Tag panden væk fra varmen (således du ikke har en emhætte eller andet over panden). Sæt ild til og lad det brænde stille og roligt ud.

 8. Kom panden tilbage på varmen ved lidt over middel varme. Tilføj tomatpuré, timian, muskatnød, bbq-sauce og passata. Lad simre i et par minutter og hæld nu saucen i gryden.

 9. Tilsæt vand og fløde til gryden, kom låg på og lad retten simre - gerne i 2-3 timer (eller mere) ved svag varme. Husk, at røre i retten med jævne mellemrum.

 10. Smag retten til med salt og peber før den serveres sammen med valgfrit tilbehør.

 11. Hvis man på dette tidspunkt synes, at at retten er for tynd kan saucen jævnes med en ganske almindelig meljævning (husk altid, at kog retten igennem nogle minutter efter tilsætning af meljævning).

  Hvis man omvendt synes, at retten er til den faste/tykke side, så kan der tilsættes lidt væske til retten (vand, mælk, fløde som man lyster).

Søgeord: mørbradgryde, simremad, simreret

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Gem i
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *