Bondemads Nytårs dessert 2021

Jeg tager dig med i køkkenet, når årets nytårs dessert laves. Dertil får du alle mine gode råd i et helt opslagsværk således du nemt og bekvemt kommer i mål. Også selvom du normalt går uden om kager med husblas og smart chokoladepynt.
Se, hvordan du laver årets festligste kage til dine gæster nytårsaften. Jeg guider dig sikkert hele vejen fra start til slut i denne kage, så selv den uerfarne dessertkok også kan servere en rigtig fin kage. Kagen har jeg udviklet til mit samarbejde med Ugeavisen Kerteminde, hvor opskriften bringes i avisen her op til nytårsaften.
Mit formål med denne kage er at designe en kage, hvor alle kan være med. En kage, hvor der ikke er behov for en masse specielt udstyr. En kage, hvor du trin for trin kan lave kagens elementer. Ligeledes har det også været vigtigt for mig, at kagen indeholder ingredienser, som er muligt for mening mand at skaffe. Dette også uden at skulle besøge diverse specialebutikker. Da jeg gerne vil hjælpe dig bedst muligt på vej, så har jeg sørget for at lave nogle videoguides der viser og beskriver kagens teknikker.
På siden her vil jeg grundigt gennemgå de faldgrupper der kan være. Du kan med fordel anse siden som her, som et opslagsværk for lige præcis denne kage. Afslutningsvist vil jeg til sidst komme med alternative forslag til kagens pynt. Dette særligt for dig, der ikke mestrer chokoladetemperering og ej heller føler for at give det et forsøg.
Jeg håber, at du vil læse med og at du kunne have lyst til at give kagen et forsøg til Jeres nytårsaften – kærligst Pernille.
Hvis du er godt ferm i et kagekøkken og ikke nødvendigvis har behov for uddybende forklaringer kan du hoppe direkte til opskriften ved at klikke på knappen herunder.
Udstyr og klargøring af udstyr
Som nævnt indledningsvis, så har det været vigtigt for mig at denne nytårs dessert kan laves af alle. Derfor er opskriften udviklet således der ikke er behov for smarte silikoneforme eller andet fancy udstyr. Alt du skal bruge til denne opskrift er:
- Lille gryde eller kasserolle
- Dejskraber
- Springform der måler ca. 20 cm i diameter. En lidt større eller lidt mindre kan også fint gøre det til kagen, men forvent lidt andre bagetider, da en større diameter på springformen giver en knap så høj kage = lidt kortere bagetid
- Bagepapir
- Ovn, komfur og køleskab (evt. fryser)
- Vægt og skeer til afmåling
- Skåle
- Kageplast (nogle steder kaldt “kagefolie”) i 7 cm højde eller højere (alternativt kan bagepapir anvendes, se mere herom længere nede i opslaget)
- Fad til servering af kagen
Som du nok kan se, så er langt de fleste ting helt almindelig i et køkken. En ting, som kageplast fås efterhånden i mange butikker både online og fysisk. Vil du i en fysisk butik vil du bl.a. kunne finde kageplast i fx Imerco, Kop og Kande og med al sandsynlighed også Bilka, Føtex og Menu.
Klargør din springform til bagning
Når du skal bage din nytårs dessert skal du først og fremmest gøre din springfrom klar med bagepapir. Dette gøres ved at tage springformens kant af, lægge et stykke bagepapir henover bunden og til sidst fastgøre kanten igen. Således er formen klar – se i videoen nedenfor, hvordan du nemt gør din springform klar til bagning.
Klargør din springform med kageplast
Det er altid en god idé at anvende kageplast, når man laver kager med mousser, som gerne skal stå flot og skarpt ved servering. Der findes forskellige typer af kageplast, som egner sig til forskellige formål – nogle lidt bløde og andre mere faste/stive i materialet. Personligt foretrækker jeg til en kage som denne at anvende det faste/stive kageplast, da det mere eller mindre står og holder formen helt af sig selv. Men frygt ej, hvis det kageplast du har eller får skaffet er lidt blødere – det kan meget fint anvendes, men det kan godt lave lidt folder når springformens kant strammes til. Det er blot en ting, man lige skal være opmærksom på, så man får rettet på sin kageplast i formen inden man støber kagens lag.
I videoen her kan du se, hvordan jeg gør springformen klar med kageplast inden kagen støbes lag på lag. Ved at anvende kageplast i kanten af springformen kan du nemmere få kagen fri af formen og stadig have en flot kage med skarpe kanter.
Befri kagen
Når vi skal have den færdige nytårs dessert frigjort fra formen skal man først fjerne selve formen og derefter nænsomt kageplasten. Dette har jeg filmet til dig, således du i videoen nedenfor kan se, hvordan du nemt kan befri din flotte nytårs dessert.
Hvis du har haft din kage på frost, så får du meget nemt kageplasten af og kagen står altid flot og skarpt – det er ganske simpelt bare at hive kageplasten af stille og roligt. Har din kage derimod været opbevaret på køl og ikke frost, når kageplast fjernes, så er det en god idé at køre en skarp kniv mellem kage og kageplast. Sørg for at kniven peger let ud mod kageplasten og ikke ind mod kagen (på videoen kan du fornemme, hvad der sker når man glemmer at dreje kniven ud mod kageplasten). Eventuelle ujævnheder i kanten kan rettes lidt til ved at varme en kniv under varmt vand og lige tørre den af i et viskestykke inden man forsigtigt kører kniven på kanten af kagen.
Frisk eller “frisk fra frost”
Til denne nytårs dessert kan du vælge at anvende enten frisk frugt eller frugt fra frost. Mango har i mange år været en fast del af udvalget i de fleste frostvarer sammen med hindbær, jordbær, blåbær osv. Nu har jeg dog opdaget, at det også er muligt at få passionsfrugt på frost. Indtil videre har jeg kun spottet varen i Bilka, hvor jeg valgte at handle forleden. Om det er muligt at finde frossen passionsfrugt i andre kæder skal jeg ikke kunne sige.
Hvis du bruger frugt, som er frossent behøver du ikke at tø frugten op først. Du kan følge trinene i opskriften, men skal dog være opmærksom på, at tilberedningstiden lige forlænges med nogle minutter set ift. at anvende frisk frugt.
At arbejde med husblas
Jeg kender mange, som ikke er glade for at arbejde med husblas og som frygter en kage der flyder ud. Derfor har jeg filmet fremgangsmåden til dig og vil her komme med mine bedste råd til dig. Således er jeg sikker på, at du nok skal komme sikkert i mål.
Når man arbejder med husblas skal selve husblassen først udblødes i en skål med koldt vand og derefter opløses i en varm masse. Så længe man har en lille mængde lun masse, hvor den udblødte husblas tilsættes kan det stort set ikke gå galt. Det er en selvfølgelig vigtigt, at mængden af husblas passer med mængden af væske alt efter, hvilken konsistens man ønsker. En tommelfingerregel er, at man ved en mousse anvender 1 blad husblas til 1 dl væske. Skal man derimod lave en gelé anvendes 2 blade husblas til 1 dl væske.
I dag slipper du dog for at skulle tænke over mængderne af husblas. Det har jeg allerede gjort for dig og kagen er selvfølgelige også testet således jeg ved, at det passer.
Udblød husblas i koldt vand
Det første du skal gøre er at finde en skål og fylde koldt vand i skålen. Der skal være nok vand i skålen til at alle de blade husblas du skal anvende kan være under vandet hele tiden.
Jeg plejer altid at sige, at husblassen skal være i vandet i 5-10 minutter og gerne i længere tid. Det sker der intet ved. Vær dog opmærksom på, at husblassen ikke er i vandet alt for lang tid, da man så kan opleve at den begynder at blive opløst og falde fra hinanden. Personligt har jeg ikke husblas liggende i vandet længere tid end 30-35 minutter.
Hvis jeg skal lave en kage, hvor flere af kagens elementer skal bruge husblas, så er det sjældent at jeg kommer al husblas i skålen på én gang. Dette for at undgå, at husblassen er i vandet for længe. Jeg kommer derfor det antal blade husblas i vandskålen, som jeg skal bruge til ét element i kagen ad gangen. Når det pågældende element er færdigt og jeg er klar til næste trin i opskriften kommer jeg husblas til næste element i vandskålen.
Når husblas lægges i vandskålen så vær opmærksom på, at der kommer vand hele vejen rundt om husblassen. Læg derfor altid kun ét blad husblas i vandskålen ad gangen og sørg for at det er dækket af vand inden næste blad placeres i skålen.
Jeg har filmet lidt således du kan se, hvordan husblas lægges i blød.
Opløs husblassen i den lune masse
Når min husblas er udblødt skal den opløses i en lun masse. Den lune masse skal gerne være mindst “lillefingervarm” varm for at vi sikre os at husblassen opløses. Vi skal gerne undgå, at få for meget vand med i vores lune masse og du vil derfor ofte læse at “husblas vrides for vand”. Her er der ikke tale om, at du skal vride husblassen på samme måde, som gulvkluden. Tag i stedet husblassen i din hånd og giv et let tryk samt evt. at ryste lidt. Således får du mest muligt vand af husblassen uden at mase og ødelægge husblassen.
Jeg har filmet lidt til dig, således du kan se hvordan du nemt vrider din husblas for overskydende vand.
Køl og/eller frost
I opskriften vi du se, at jeg nævner at kagen kan kommes på køl eller frost. Om man gør det ene, det andet eller en kombination heraf er lidt en smagssag samt en planlægningsmæssig beslutning. Begge dele fungerer sådan set lige godt.
Flere af kagens elementer indeholder husblas og skal have tid til at sætte sig. En proces der tidsmæssigt kan afkortes ved at dette sker koldt (=køleskab eller fryser). Det er klart, at disse elementer vil sætte sig hurtigere desto lavere temperaturer og har man travlt kan det derfor være en fordel at anvende fryser frem for køleskab.
Personligt bruger jeg oftest køleskabet. Først når kagen er fuldendt og moussen også har sat sig en smule efter 30-40 minutter i køleskab sætter jeg kagen på frost. Herved kan jeg sikre mig, at kagen står på en vandret flade mens den første del af processen sker. Hvis jeg laver en kage, som fx denne nytårs dessert 1-2 dage før servering vil jeg umiddelbart ikke anvende fryseren. Laver jeg derimod kagen 3-4 (eller måske nogle uger) før servering, så kommer kagen på frost.
Der er dog kager, som jeg altid sørger for at få frosset godt: kager, som overtrækkes med glaze samt andre kager, som er støbt i en silikoneform og gerne skal komme skarp og pæn ud af formen. En sådan kage skal være bundfrossen for at få et godt resultat. Et eksempel på en støbt kage er denne Stikkelsbærdrøm, som jeg i 2019 vandt en kagekonkurrence med.
Optøning efter frost
Vælger du at fryse din kage, så bør du tage den op af fryseren et døgns tid før servering og lade den tø på køl frem for optøning ved stuetemperatur. Straks kagen er taget ud af fryseren fjernes form og kageplast – du skal altså ikke vente med at fjerne disse ting til kagen er tøet.

Bondemads Nytårs dessert 2021
Dette års nytårs dessert leder tankerne til mere tropiske himmelstrøg, hvor det danske grå vintervejr er langt borte. En fyldig bund toppet med både mango og passionsfrugt smager helt fantastisk. Og den skønne mousse øverst på nytårs desserten er prikken over i'et. Kagen er nem at gå til og kræver ikke de store færdigheder i et køkken - jeg guider dig sikkert i mål.
Lad dig ikke skræmme af de umiddelbart mange elementer og den forholdsvis lange ingrediensliste. Fokusér på et enkelt element i kagen ad gangen og lav kagen 1-2 dage i forvejen (kagen kan også laves endnu tidligere og opbevares på frost).
Det skal du bruge:
Konfektbund:
Mangokompot:
Passionsfrugtgelé:
Champagnemousse:
Instruktioner
Konfektbund:
-
Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn og gør en springform Ø20 cm klar med bagepapir.
-
Kom smør, hvid chokolade og sukker i en lille gryde og smelt ved middel varme til ingredienserne er smeltet (vær opmærksom på, at masserne ikke smelter sammen til en samlet masse).
-
Tag gryden af varmen og lad afkøle ganske kort imens du gør æg klar: slå æg ud i en lille skål og pisk dem let sammen med en gaffel. Tilsæt æg til den lune masse og rør sammen.
-
Tilsæt også hakkede pistacienødder, revet marcipan og mel. Rør dejen til den er ensartet og hæld dejen i springformen.
-
Bag i ca. 25-30 minutter, tag kagen ud af ovnen og lad afkøle i formen på en rist.
Mangokompot:
-
Fyld koldt vand i en skål og læg husblas heri til udblødning.
-
Kom mangetern og vaniljesukker i en lille gryde og bring massen i kog ved middel varme. Lad koge under jævnlig omrøring i 7-8 minutter til mangoen er mør (lidt længere, hvis du anvender mango fra frost). Mos let mangoen og lad der gerne være frugtstykker på 1,5-2 cm i størrelsen.
-
Tag gryden af varmen, vrid husblas for vand (lad vandet blive i skålen til senere brug) og rør den udblødte husblas ud i den varme mango-masse. Stil nu gryden til side for en stund.
-
Klargør formen til støbning af kagen:
Løsn springformens kant og fjern bagepapir fra kagebunden. Placér kagen på dit serveringsfad, vask kanten fra springformen og placér formen rundt om kagen. Tag et stykke kageplast og sæt dette langs indersiden af springformens kant inden du strammer springsformen til igen.
-
Fordel nu den let afkølede mangokompot i et jævnt lag på konfektbunden. Stil kagen på køl/frost og lav passionsfrugtgelé.
Passionsfrugtgelé:
-
Læg husblas til passionsfrugtgelé i blød i skålen med vand i 5-10 minutter.
-
Imens varmes kød fra passionsfrugt og æblemost i den lille gryde ved middel varme til det er godt og vel lillefingervarmt.
(Obs: kernerne fra passionsfrugt har jeg med i min kage og disse knaser - sådan kan jeg nemlig godt lide kagen. Det er selvfølgelig en smagssag, så hvis man ønsker en kage uden de knasende kerner skal massen sies efter at være kogt op og inden husblas tilsættes).
-
Vrid nu husblas for vand (gem fortsat vandet) og rør husblas ud i den lune passionsfrugtsaft. Kagen hentes fra køl/frost. Saften hældes efterfølgende i et jævnt lag oven på mangokompotten.
-
Kagen stilles atter på køl/frost. Lad kagens passionsfrugtgelé sætte sig nogle timer før moussen laves.
Champagnemousse:
-
Husblas til champagnemoussen lægges nu i skålen med koldt vand i 5-10 minutter.
-
Imens kommes champagne og kød fra passionsfrugt i den lille gryde og varmes op til det er godt og vel lillefingervarmt. Gryden tages af varmen og massen sies over i en lille skål – smid kernerne ud og gem selve saften.
-
Husblas vrides for vand og røres ud i den lune saft. Saften stilles til side til let afkøling.
-
Imens saften køler ned, klargøres æggesnaps og flødeskum:
I en skål piskes sukkeret med æggeblommer og vaniljesukker til en lys og luftigmasse.
I en anden skål piskes fløden til et let flødeskum, hvor du med piskeriset ligenetop kan danne små toppe (pisk ikke til en stiv flødeskum).
-
Den nu afkølede saft vendes lidt efter lidt i æggesnapsen. Herefter vendes flødeskum lidt efter lidt i. Når massen er ensartet er moussen klar til at komme på kagen.
-
Tag kagen frem fra køl/frost og fordel moussen i et jævnt lag inden kagen atter stilles på køl i mindst 4 timer og gerne til dagen efter.
Hvis du laver kagen 3 eller flere dage i forvejen bør du opbevare kagen på frost. Jeg vil dog anbefale dig, at kagen lige får lov til at sætte sig de første ca. 30 minutter i køleskab inden kagen kommes i fryseren.
Pyntning af kagen:
-
Til denne kage har jeg valgt at pynte med hakkede pistacienødder, chokoladekugler i guld, kagetopper (stjerner), lidt guldstøv samt chokoladespir. Mine chokoladespir løfter jeg fra kagens overflade ved at placere chokoladekugler under selve chokoladen - dette, da jeg synes det giver god effekt at chokoladepynten ikke er placeret direkte på kagen overflade.
I videoen her kan du se, hvordan man laver chokoladespir.
-
Du kan vælge at pynte kagen lige præcis, som du ønsker og pynt meget gerne kagen festligt med stjernekastere, kagetoppere og hvad du ellers lyster.
Hejsa
Jeg vil lave denne lækre dessert til min nytårsaften. Lige et par opklarende spørgsmål: Mængden af passionsfrugt er vægt af selve “kødet” ikke? Eller er der tale om vægt af hele frugten.
Jeg tror ikke linket til chokoladespirene virker. Er det karamelliseret hvid chokolade du anvender, og hvor meget skal jeg have af det?
På forhånd tak for opskrift og svar.
Marie
Hej Marie 🙂
Dejligt, at du vil prøve denne skønne kage til nytår.
Mængden er selve kødet – her bruger jeg stort set altid det passionsfrugt, som man kan finde på frost (det er så dejlig nemt).
Jeg får lige tjekket op ift. chokoladespirene. Nogle gange kan teknikken godt drille lidt, så tak for at gøre opmærksom. Men ja, her anvender jeg karamelliseret hvid chokolade og har nok tempereret omkring 200-300 g chokolade. Så har man mulighed for at lave flere spir og vælge det/de pæneste til kagen 🙂 Resten kan altid gemmes og tempereres på ny en anden gang.
De bedste hilsner Pernille