Brunede kartofler

brunede kartofler pinit

Sådan lykkedes du med brunede kartofler

Her får du vores opskrift på de helt rigtige brunede kartofler – du ved nok, den opskrift du skal bruge fremover. Hos os går vi efter de klassiske opskrifter, når det kommer til julemad. Det gælder selvfølgelig også kartoflerne. Derfor finder du nu heller ikke en masse mere eller mindre spøjse ingredienser i vores opskrift.

Til gengæld får du med vores opskrift god vejledning i at lykkedes med de brunede kartofler – hver gang.

Hvad, hvis det nu går galt?

Frygt ej – hvis det sker, at sukkeret når at brænde på, så er det simpelthen bare at starte forfra. Den største risiko for at brænde sukkeret på er inden smør og kartofler tilsættes. Særligt, hvis der er lidt for meget varme på komfuret. Hvis du omvendt glemmer at vende dine kartofler jævnligt eller ikke skruer ned for varmen, så kan de altså også godt risikere at brænde på. Og som altid: at tage ved lære af sine fejl. Det er der heldigvis intet farligt i.

Jeg kender en del, som ikke er helt trygge ved at skulle lave brunede kartofler, hvilket jo er rigtig ærgerligt her i den søde juletid. Derfor vil jeg også gerne give dig vores gyldne regler, således du føler dig klædt godt på og kan blive juleklar.

Vores gyldne regler:

  1. LAV RIGELIGT // Først og fremmest skal du huske på, at lave rigeligt. Hos os laver vi til fire personer gerne en portion af to glas glaskartofler (ja, her “dovner” vi den altid og køber kartoflerne klar til brug).
  2. BRUG 1 TIME // Vi sætter altid en time af til at lave brunede kartofler. I mange af de opskrifter, som jeg har set står der, at det ikke tager meget mere end 20-25 minutter, hvilket i min optik er for kort tid. Det tager nemlig sin tid at få smeltet sukkeret og ligeledes skal kartoflerne (efter vores mening) have lov til at hygge sig ved lav varme i nogen tid og blive godt snakset til.
  3. HUSK FORHOLDET 5:25:2 // Når vi laver brunede kartofler har vi altid dette forhold i baghovedet. Først 5 spsk sukker, dernæst 25 g smør og til sidst 2 glas kartofler.
opskrift

Brunede kartofler

En klassiker i de fleste danske hjem julen over. Vi starter gerne allerede i november, når Mortens aftens melder sin ankomst og anden skal have selskab. Herhjemme giver vi vores kartofler god tid og ender derfor med kartofler der er helt tilpas godt tilsnasket.

Tilberedningstid 60 min Tid i alt 1 time Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 4 Bedste sæson: Vinter

Ingredienser

Instruktioner

  1. Start med at åbne dine kartofler, hæld vandet fra, skyl kartoflerne med rent vand og lad dryppe godt af, således der ikke kommer for meget væde med i panden senere.

  2. Hæld sukkeret i en tykbundet pande og fordel sukkeret, således det ligger i et nogenlunde jævnt lag. Tænd komfuret på middel varme (styrke 4-5 ud af 9 hos os) og lad smelte. Lad så vidt muligt sukkeret smelte af sig selv, men hvis du fornemmer at sukkeret kan være ved at brænde på, så tag gerne af varmen og ryst lidt med panden for at fordele sukkeret.

  3. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør og der røres forsigtigt i sukkermassen. TIP: Det er ok at tilsætte smør mens der stadig er en lille smule ikke-smeltet sukker på panden - eftersom vi lader kartoflerne tilberede længe. så skal det nok nå at smelte.

  4. Tilsæt nu de afdryppede kartofler og vend forsigtigt i kartoflerne. Herved fordeles sukkermassen godt på alle kartofler.

  5. Skru ned til lav varme (styrke 2-3 ud af 9 hos os) og vend med jævne mellemrum i kartoflerne. Giv gerne kartoflerne 15-20 minutter her inden servering.

Søgeord: julemad, mormormad, tilbehør, traditioner

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *