Vores bedste rugbrød

Hjemmebagt rugbrød med surdej
Hjemme hos os har vi de sidste mange måneder bagt vores rugbrød selv – jeg må erkende, at vi ellers har været trofaste rugbrødskøbere hos den lokale bager. Og med “vi” så er det jo sådan set bare mig, der har bagt rugbrød til hele familien.
De mange rugbrødsbagninger har også gjort, at jeg stille og roligt er kommet frem til den helt rette opskrift – i hvert fald for os. Der er blevet justeret i mængder og ikke mindst bagetider og ovnens temperatur.
Jeg har fået mange henvendelser om, hvor man mon kan finde opskriften, så det er vist ved at være på høje tid, at Bondekonens rugbrød skal have en plads her på bloggen.
Mit rugbrød er baseret på surdej og kræver en smule planlægning, men herhjemme har vi egentlig hurtigt fået indarbejdet nogle rutiner således vi altid har frisk rubrød klar. I min opskrift har jeg derfor noteret nogle tider ind, som kan vejlede dig fra start til slut.


Vores bedste rugbrød
Ingredienser
Dag 1 – morgen/formiddag
- 40 g surdej
- 100 g koldt vand
- 120 g melblanding (2/3 hvedemel og 1/3 rugmel)
Dag 1 – eftermiddag/aften
- 4,5 dl koldt vand
- ca. 200 g aktiv surdej (den portion du lavede i morges)
- 70 g skårne rugkerner
- 30 g chia
- 30 g sesam
- 25 g hørfrø
- 45 g solsikkekerner
- 275 g rugmel
- 75 g havregryn
- 15 g brændt maltmel
Dag 2 – morgen
- 1,5 dl koldt vand
- 200 g rugmel
- 20 g salt
Sådan gør du
Dag 1 – morgen/formiddag
- Din surdej skal fodres, således du har en aktiv surdej hen på eftermiddagen. Alt efter den metode man vælger at fodre sin surdej ud fra vil denne tid variere. Selv fodrer jeg med 40 g surdej, 100 g koldt vand, 120 g mel (ca. 2/3 hvedemel og 1/3 rugmel), og for mit vedkommende er surdejen klar tid anvendelse efter ca. 7-10 timer.
Dag 1 – eftermiddag/aften
- Bland først surdej og vand inden de øvrige ingredienser tilsættes.
- Dæk skålen til (gerne med en overskåret frysepose og en elastik) og lad stå natten over ved stuetemperatur.
Dag 2 – morgen
- Tag “låget” af skålen fra i går og tilsæt vand, rugmel og salt.
- Rør dejen sammen og kom i en rugbrødsform (alt efter, hvilken form der anvendes skal formen måske smøres – den jeg har skal ikke smøres).
- Tryk let dejen og drys med fx sesam (eller andre frø/kerner efter behov). Giv igen et let tryk, så “pynten” ikke drysser helt af.
- Dæk rugbrødsformen til (igen, brug gerne fryseposen og fastgør med en elastik).
- Lad hæve i ca. 1,5 time til du kan fornemme et-to luftbobler/lufthuller i overfladen – dejen skal på nuværende tidspunkt gerne være hævet ca. 2-2,5 cm i formen. Inden brødet er færdig med at hæve skal din ovn tændes, således den er varm efter de her ca. 1 time og 20 minutter eller halvanden times tid.
- Bag rugbrødet ved 195 grader varmluft.
- Rugbrødet skal bages i ca. 50-55 minutter – her er det vigtigste, at rugbrødet bages til en kernetemperatur på 96 grader opnås.
- Tag herefter brødet ud af ovnen og ud af formen.
- Lad afkøle på en rist med en tørt klæde over.
Er du morgenfrisk på dag 2, så kan du nyde et lunt stykke rugbrød til frokost, men et helt friskbagt rugbrød vil altid være svært at skære i – det er værd at bemærke 🙂

Det ser godt ud. Det skal prøves i weekenden.