Vores bedste rugbrød

rugbrød surdej pinit

Hjemmebagt rugbrød med surdej

Hjemme hos os har vi de sidste mange måneder bagt vores rugbrød selv. Jeg må erkende, at vi ellers har været trofaste rugbrødskøbere hos den lokale bager. Når jeg nævner, at “vi” har bagt brødet selv, så er det den slags “vi” der egentlig mest bare er et “jeg”.

Øvelse gør mester

Et gammelt ordsprog hedder sig, at øvelse gør mester. Sådan har jeg også haft det med at bage rugbrød. Det er en ting, som jeg har skulle lære. De mange rugbrødsbagninger har også gjort, at jeg stille og roligt er kommet frem til den helt rette opskrift. I hvert fald for os. Der er blevet justeret i mængder og ikke mindst bagetider og ovnens temperatur.

Jeg har fået mange henvendelser om, hvor man mon kan finde opskriften, så det er vist ved at være på høje tid, at Bondekonens rugbrød skal have en plads her på bloggen. Et godt solidt rugbrød fyldt med frø og kerner. Sådan kan vi nemlig godt lide det – frø og kerner giver smag og struktur til det færdige brød.

Min opskrift er baseret på surdej og kræver en smule planlægning, men herhjemme har vi egentlig hurtigt fået indarbejdet nogle rutiner, således vi altid har frisk brød klar. I min opskrift har jeg derfor noteret nogle tider ind, som kan vejlede dig fra start til slut.

Er du morgenfrisk på dag 2, så kan du nyde et lunt stykke rugbrød til frokost, men et helt friskbagt brød vil altid være svært at skære i – det er værd at bemærke 🙂

Vores bedste rugbrød

Opskriften her har jeg stille og roligt arbejdet mig frem til... For hvert rugbrød er jeg kommet et lille skridt nærmere på vores bedste rugbrød - her har du den opskrift, som jeg nu bruger hver eneste gang.

Forberedelsestid 1440 min Tilberedningstid 55 min Hviletid 80 min Tid i alt 26 timer 15 min. Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 1 Bedste sæson: Velegnet hele året

Ingredienser

Dag 1 - morgen/formiddag

Dag 1 - eftermiddag/aften

Dag 2 - morgen

Instruktioner

Dag 1 - morgen/formiddag

 1. Din surdej skal fodres, således du har en aktiv surdej hen på eftermiddagen. Alt efter den metode man vælger at fodre sin surdej ud fra vil denne tid variere. Selv fodrer jeg med 40 g surdej, 100 g koldt vand, 120 g mel (ca. 2/3 hvedemel og 1/3 rugmel), og for mit vedkommende er surdejen klar tid anvendelse efter ca. 7-10 timer.

Dag 1 - eftermiddag/aften

 1. Bland først surdej og vand inden de øvrige ingredienser tilsættes. 

 2. Dæk skålen til (gerne med en overskåret frysepose og en elastik) og lad stå natten over ved stuetemperatur.

Dag 2 - morgen

 1. Tag “låget” af skålen fra i går og tilsæt vand, rugmel og salt. 

 2. Rør dejen sammen og kom i en rugbrødsform (alt efter, hvilken form der anvendes skal formen måske smøres – den jeg har skal ikke smøres).

 3. Tryk let dejen og drys med fx sesam (eller andre frø/kerner efter behov). Giv igen et let tryk, så “pynten” ikke drysser helt af.

 4. Dæk rugbrødsformen til (igen, brug gerne fryseposen og fastgør med en elastik). 

 5. Lad hæve i ca. 1,5 time til du kan fornemme et-to luftbobler/lufthuller i overfladen – dejen skal på nuværende tidspunkt gerne være hævet ca. 2-2,5 cm i formen. Inden brødet er færdig med at hæve skal din ovn tændes, således den er varm efter de her ca. 1 time og 20 minutter eller halvanden times tid.

 6. Bag rugbrødet ved 195 grader varmluft.

 7. Rugbrødet skal bages i ca. 50-55 minutter – her er det vigtigste, at rugbrødet bages til en kernetemperatur på 96 grader opnås.

 8. Tag herefter brødet ud af ovnen og ud af formen.

 9. Lad afkøle på en rist med en tørt klæde over.

Søgeord: bagværk, frokost, hjemmebag, rugbrød, surdej

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Andre opskrifter, som du bør se

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *