Med på farten

Rustikke go’morgen boller

Rustikke go’morgen boller

“Det er lørdag morgen og familien sover længe alt imens jeg lister mig i køkkenet for at bage. Det er heldigvis hurtigt klaret for dejen står klar i køleskabet. Dét, som her lørdag morgen tager den længste tid er vel næsten at få varmet ovnen op. 

Dejen har selvfølgelig ikke tryllet sig selv frem i løbet af natten, selvom det da ville være helt fantastisk. Selve dejen blev rørt sammen fredag aften og har fået lov til at koldhæve hele natten.”

Sådan så min lørdag morgen ud her i weekenden og jeg glædede mig til at se og smage bollerne – og jeg blev ikke skuffet. Sikke de smagte! Jeg bager meget – både brød og kager – men den lokale bager støtter vi nu også gerne og vi er ofte forbi bageren i weekenderne for at hente morgenbrød… Det er der nu bare et eller andet hyggeligt over.  Laura spiste to hele boller og de er da af en hvis størrelse, så det var helt godt klaret, men som hun så fint sagde det, så smagte de meget bedre end bagerens 😉 Årh, så bliver mor her skal glad! 

Opskriften og ikke mindst fremgangsmåden har jeg med efterhånden en del fiaskoer i erfaringsrygsækken fundet frem til. Der er blevet kasseret en del brød, som jeg ikke rigtig var tilfreds med og nu kom jeg dertil hvor det bare virker for mig – hurra 🙂 (man må gerne fejre sig selv, ikk’?). Jeg har endnu ikke selv fået filmet teknikerne i at “folde dejen” og ej heller selve formningen af bollerne, så her vil jeg lade det være op til dig selv at google dig frem til nogle videoer, hvis du føler behov for at se teknikken (måske jeg en skønne dag finder tid til at få lavet et par små how-to videoer). Personligt lærer jeg meget ved at nørde sådanne videoer – om det så er fordi jeg skal lære noget der handler om bagning, en ny måde at flette Lauras hår på eller noget helt tredje, så fatter jeg det bedst efter at have set det. 

Min kære surdej, Olga, er selvfølgelig på banen igen. Det er ikke en dej baseret fuldt på surdej, da jeg endnu ikke har haft de kæmpe store succeser (det kommer forhåbentlig en dag), så jeg har en lille mængde gær i dejen også. Jeg får oftere og oftere spørgsmålet om, hvorvidt jeg dog ikke har et indlæg omkring, hvordan jeg har fået liv i Olga – og holder liv i hende… Det er egentlig et indlæg, som jeg med vilje ikke har lavet, da jeg endnu ikke føler mig som en ekspert på surdejsområdet. Dog er jeg nok alligevel nået til den konklusion, at der skal laves et surdejsindlæg her på bondemad 🙂 Dog er det ikke lige inden for de næste par dage jeg får det lavet (nok heller ikke indenfor de næste par uger), så indtil da vil jeg henvise alle Jer, som har interesse i at opstarte en surdej til at besøge Lenes blog – for Lene har lavet en helt fantastisk opskrift og vejledning. Efter flere forskellige forsøg med opstart af en surdej, hvor intet lykkedes for mig, fandt jeg frem til Lenes lille guide – en guide, som fik lille Olga til verden 🙂 Du finder Lenes guide lige her. Det er en fremgangsmåde, som jeg kun kan anbefale (og når du nu er inde på Lenes blog, så tag da lige et kig på nogle af alle de andre lækre opskrifter!).

Nå, nu er det vel egentlig ved at være tid ti at komme i gang med bageriet… 🙂 Det tager noget tid fra start til slut, men der er nu også flere venteprocesser undervejs, så bare rolig – det kræver ikke 15 timers arbejde i køkkenet at fremtrylle disse herligheder! Ønskes der frisk brød på lørdag, så er det allerede fredag midt på dagen (eller om morgenen inden job) at første step skal udføres – din surdej skal nemlig fodres, så den er vågen, frisk og klar til brug.

Tre, to, en… Sæt i gang!

Rustikke go'morgen boller

Der findes vel ikke noget bedre end friskbagt brød sådan en weekendmorgen, hvor familien har tid til at sove længe og hygge? De her boller smager helt fantastisk og tager ikke længe at lave, når først dejen har hygget sig på køl natten over.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 1 time 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Vente/hviletid 14 timer
Samlet tid 15 timer 30 minutter
Ret Brød og boller
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

Til autolysen:

 • 430 g koldt vand
 • 50 g speltmel
 • 200 g stenformalet hvedemel
 • 350 g hvedemel
 • 12 g bageenzymer

De resterende dele:

 • 130 g ung surdej
 • 15 g salt
 • 1S spsk honning
 • 5 g gær

Sådan gør du
 

I løbet af dagen (4-5 timer før brug):

 • Sørg for at fodre din surdej mindst 4-5 timer før du skal have æltet din bolledej. Din surdej skal være klar til brug 🙂 Dette kan sagtens gøres allerede om morgenen selvom dejen først skal blandes om eftermiddagen. Du kan altid tjekke om din surdej er frisk og klar til brug ved at tage en ske af surdejen op i en skål med vand - hvis dejen flyder er surdejen klar til brug.

Lav autolysen (1 time før dejen æltes sammen:)

 • Bland koldt vand, speltmel, stenformalet hvedemel, hvedemel og bageenzymer til en fast dej. Stop med at ælte, når al melet er æltet ind i dejen.
 • Sæt en overklippet pose fast over skålen med en elastik og lad skålen stå ved stuetemperatur en times tid.

Bland og ælt dejen:

 • Tag nu posen af skålen og tilsæt surdej, salt, honning og gær. Ælt dejen godt til den samler sig om dejkrogen og er god elastisk (12-15 minutters æltning på maskinen).
 • Smør en bøtte i bund og på siderne med en god olivenolie og kom dejen heri. Læg låg på og lad stå 30 minutter ved stuetemperatur.

Bolledejen foldes:

 • Når dejen har stået på køkkenbordet en halv times tid skal den foldes første gang. Den skal gerne foldes i alt fire gange med 30 minutters mellemrum. Man kan godt undlade, at folde dejen, men det hjælper udviklingen af glutenstrengene i dejen (har jeg vist læst om) og personligt kan jeg se min bolledej arbejde fra foldning til foldning - så jeg vil ikke selv springe foldningerne over!
 • Dejen foldes således: Tag lidt vand på fingerspidserne og tag fat i begge sider af dejen og løst hele dejen op mens du lader enderne falde ned i bøtten igen. Jeg vender min bøtte 90 grader og løfter igen inden jeg lægger låg på.

Efter yderligere 30 minutter foldes dejen anden gang - helt lige som ved første foldning løftes dejen op og enderne falder ned i bøtten. Læg låg på og lad stå.

 • 30 minutter senere foldes tredje gang - helt ligesom før. Igen låg på og lad bøtten stå.
 • Og igen 30 minutter senere - fold dejen for fjerde og sidste gang. Læg låg på bøtten og kom i køleskabet natten over.

Tænd ovnen og væk din bolledej:

 • Godmorgen - det er tid til at få gang i ovnen. Tænd på 250 grader almindelig ovn og stil en bageplade ind således den også kan blive varmet op. Selv bager jeg oftest brød med en bagesten/pizzasten i ovnen, men mine bagesten er runde, hvilket passer skidt med de 12 boller. Derfor må jeg nøjes med en bageplade, som ikke holder særlig godt på varmen.
 • Når du har tændt for din ovn tager du bøtten ud af køleskabet således bolledejen lige får lov at vågne op inden bollerne skal formes og bages. Selv kan du jo passende tage dig en kop kaffe eller hvad du nyder sådan en stille morgen. Ovnen og pladen skal have lov til at blive godt varm, så lad gerne ovnen stå i en times tid og varme op.
 • Din ovn er nu godt varm, du har fået dig en skøn kop kaffe og bolledejen er også vågnet op fra sin skønhedslur. Hæld nu dejen ud på et meldrysset bord og del i 12 lige store stykker. Form med forsigtighed hvert stykke så det er nogenlunde rundt og læg det over på et stykke bagepapir - du skal endelig ikke arbejder for meget med dejen og slå pusten ud af den. Der må meget gerne være lidt mel hist og her på bollerne og selv kan jeg godt lide at de her boller står lige tilpas tæt på hinanden til at de når at vokse sammen... 🙂 Dejen er forholdsvis våd, så det kan godt blive lidt klistret, men med lidt øvelse finder man fidusen og så bliver det pludselig meget lettere og knap så klistret.
 • Find en grydelap frem og tag den varme plade ud af ovnen - hold pladen hen ti lkanten af bordet og før gelænde dit bagepapir fra bord til bageplade. Ind i ovnen med bollerne og så er det bare at vente. Nu er det tdi til at få vækket resten af huset, så I inden længe kan nyde nogle lækre boller.
 • Bag bollerne i ca. 20 minutter til de har fået rette farve og lyder hule, når man banker dem underneden.
 • Tag bollerne ud og lad køle lidt af på en rist inden de nydes - bedst med en god klat smør på, hvis du spørger mig.

Andre opskrifter, som du bør se

4 Comments

 1. Årh, hvor ser de lækre ud, Pernille:-)
  Tak for linket til min blog<3
  Ha’ en dejlig dag!
  Knus Lene

  1. admin says:

   Mange mange tak – de var også bare rigtig lækre og slt for hurtigt spist 😉 Jamen det var da så lidt – det ER en helt fantastisk guide du har lavet, så den kan jeg altså kun anbefale.

 2. Charlotte says:

  5 stars
  Ungerne elsker disse. Super god opskrift fra dig igen 🙂

  1. admin says:

   Hvor er det dejligt at høre 🙂
   Mange hilsner Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift