Semlor – den svenske fastelavnsbolle

semlor fastelavnsbolle pinit

Semlor – den lækre svenske fastelavnsbolle

Den svenske fastelavnsbolle “semlor” har i løbet af de seneste år sneget sig ind på mig. Sidste år bagte jeg dem for første gang og i år er ingen undtagelse. Der er blevet bagt lækre semlor til familien. Her vil jeg give dig min opskrift på fastelavnsbollen, hvor jeg gerne tilføjer en lille smule karamelsauce eller marmelade. Selvom det egentlig ikke hører sig til, så synes jeg nemlig det klæder en semlor ganske godt.

Start med selve bollen…

Det første du skal er at bage en lækker bolle, som er fastelavnsbollens udgangspunkt. Her bruger jeg samme dej, som jeg også bruger til flere af mine andre opskrifter på fastelavnsboller. I stedet for at rulle dejen ud nøjes jeg dog med at stramme dejen op til boller. Selve bollen er faktisk “bare” en klassisk hvid fødselsdagsbolle om man vil.

Så er der fyldet…

Når man kigger rundt på nettet efter opskrifter på en semlor fastelavnsbolle, så er der flere fremgangsmåder. I ved – flere måder at fylde sin semlor på. Personligt er jeg ikke meget for at smide mad ud og netop derfor hejser jeg lige madspildsfanen en gang: Bollens midte, som pilles ud af bollen skal selvfølgelig ikke smides ud, men bruges! Derfor består fyldet i mine semlor af bollens midte, mandler, marcipan og en lille smule mælk. Alt dette køres nemlig på minihakkeren/foodprocessoren til en lækker creme.

opskrift

Semlor – den svenske fastelavnsbolle

Personligt opdagede jeg den svenske fastelavnsbolle for nogle år tilbage. Jeg kan være ærgerligt over, at jeg ikke har opdaget den tidligere, for det er efter min mening en virkelig lækker fastelavnsbolle.

I min udgave bruger jeg den del af selve bollen, som jeg piller ud når bollen udhules. For der er bestemt ingen grund til at smide mad ud. Dertil tilføjer jeg gerne lidt marmelade eller karamelsauce i midten af fastelavnsbollen. Det gør man vist ikke traditionelt set, men nu er denne opskrift jo min fortolkning af opskriften, så der er vel en form for frihed til forfatteren :-)

Forberedelsestid 20 min Tilberedningstid 20 min Hviletid 120 min Tid i alt 2 timer 40 min. Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 16 Bedste sæson: Vinter

Det skal du bruge:

Til selve bollen skal du bruge:

Til fyldet skal du bruge:

Dertil skal du bruge:

Instruktioner

Start med at bage bollerne:

  1. Lun mælken til den er lillefingervarm i en lille gryde og rør gæren ud heri.

  2. Hæld mælken i en røreskål og tilsæt sukker, æg, stødt kardemomme, ca. halvdelen af melet og salt. Rør til melet er rørt godt ud i væsken og tilsæt lidt efter lidt resten af melet under omrøring.

  3. Når alt melet er tilsat og rørt sammen med dejen skal smør tilsættes lidt efter lidt under fortsat omrøring. Ælt dejen i ca. 8-10 minutter til den samler sig om dejkrogen og er dejlig elastisk.

  4. Dæk skålen til og lad hæve ved stuetemperatur i ca. 45-60 minutter (til dejen har opnået dobbelt størrelse).

  5. Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud på melet. Del dejen i 16 lige store stykker og stram hvert stykke op til en lille bolle.

  6. Læg bollerne på 2 bageplader beklædt med bagepapir og dæk til. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Sørg for, at ovnen er varm efter endt hævning.

  7. Bollerne bages i ca. 20 minutter ved 180 grader varmluft (vælg varmluft, da du har flere plader i ovnen samtidig - hvis du bager halv portion og dermed kun har en enkelt plade i ovnen ad gangen kan du bage ved 200 grader almindelig ovn).

  8. Tag bollerne ud af ovnen og lad afkøle helt inden du skærer toppen af bollerne, udhuler, laver fyld og samler dine fastelavnsboller.

Fyld og saml dine fastelavnsboller:

  1. Når bollerne er kølet af skæres toppen af alle bollerne og selve toppen klippes trekantet.

  2. Udhul bollen og kom bollens midte i en minihakker/foodprocessor. Kom også marcipan, mandler og mælk i minihakkeren/foodprocessoren. Kør det til en ensartet masse og fordel i de 16 udhulede boller.

  3. Hvis du ønsker karamelsauce eller marmelade i din semlor kan du nu fylde det i midten også.

  4. Pisk fløde og vaniljesukker til en fast flødeskum og kom det i en sprøjtepose (gerne med en åben stjernetyl). Fordel ringe af flødeskum på de 16 fastelavnsboller.

  5. Kom en trekantet top på hver fastelavnsbolle og drys med flormelis.

Søgeord: bagværk, Fastelavn, fastelavnsbolle, festkage, hjemmebag, Semlor

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Gem i
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Andre opskrifter, som du bør se

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *