Farmors vaniljekranse

De bedste vaniljekranse laver min farmor og jeg er så heldig, at have fået opskriften af hende.
Vaniljekranse er for mig det allervigtigste julebag. Ingen jul uden vaniljekranse – og for mig er der kun én opskrift at bage efter. Nemlig min farmors opskrift, som jeg hvert år hele livet har nydt her i julen. Jeg ELSKER virkelig de søde, små, runde, sprøde småkager, som min farmor laver.
Fast leverance op til jul
Hvert eneste år får jeg leveret i pose af de lækre vaniljekranse – jo, den er god nok… Leveret! Min farmor laver troligt en portion og leverer en pose til både min søster og jeg. Dette til trods for, at vi begge er rundet de 30 år og efterhånden også er tættere på de 40. Jeg sætter virkelig stor pris på den årlige leverance. For farmors vaniljekranse smager bare bedst, når det er farmor der har bagt.
Trods det, at jeg bruger samme opskrift, så rammer jeg ikke smagen 100 % – der må være noget magisk “farmor-tryllestøv”, som giver den sidste procent, når det er farmor der bager dem.
Røremaskine eller Thermomix?
Opskriften er i første omgang skrevet, som min farmor ville lave den – rørt sammen på en god røremaskine. Dertil finder du under “Noter” fremgangsmåden for dig, som har en Thermomix.
Farmors vaniljekranse
De bedste vaniljekranse efter min mening - nemlig min farmors opskrift på julens vigtigste bagværk.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Lav dejlige vaniljekranse
-
Bland de tørre dele og tilsæt margarine.
-
Tilsæt æg og ælt til massen lige præcis samler sig.
-
Kom dejen i en lufttætpose/beholder og lad trække/hvile et døgn på køl.
-
Varm ovnen på 210 grader almindelig ovn.
-
Kør dejen på en kødhakker med dertil hørende kageskive.
-
Skær i stykker på ca. 7-8 cm i længden og skær gerne i et skråt snit (således kan du nemmere lave en pæn samling). Form små kranse og læg på en bageplade beklædt med bagepapir.
-
Bag i ca. 10-12 minutter til vaniljekransene begynder at få farve.
-
Tag ud og lad afkøle på en rist.
-
Opbevar i en kagedåse og kom gerne en tom vaniljestang heri - hvis du lige står og har sådan en tilovers.
Bemærkning
Trin for trin på din Thermomix:
- Kom hvedemel, sukker, hjortetaksalt, margarine og æg i røreskålen. Bland i 20 sek / hastighed 6.
- Hæld dejen ud på bordet og saml dejen til en fast klump.
- Kom dejen i en lukket beholder eller frysepose og lad dejen hvile 1 dags tid på køl.
- Bag dagen efter, som anvist i opskriftens fremgangsmåde.