Gammeldags æblekage – lavet som cheesecake
Det er 3 år siden denne kage blev til og fik sin plads her på bloggen. Igennem de seneste 3 år har opskriften ofte ligget godt og haft mange søgninger. Det er også en kage, som jeg gang på gang har lavet og hver gang til stor glæde. Kagen er uden tvivl en favorit hos os og min bedre halvdel har da også et par kollegaer, som har efterspurgt kagen et par gange.
Vi elsker æblekage
Min kære mand har en helt klar favorit når der er tale om kager – nemlig en god gammeldags æblekage. På den her tid af året, hvor havens gamle træer giver os alverdens lækre æbler, laver jeg ofte æblekage. Og her er der tale om æblekager i alverdens afskygninger. Særligt favoritten “Gammeldags æblekage” bliver hurtigt smækket sammen.
3 års fødselsdag
Kagen her har, som tidligere nævnt, 3 års fødselsdag her på bloggen her i slutningen af september måned. Derfor synes jeg også det er på sin plads, at jeg giver lidt opmærksomhed til lige præcis denne opskrift. I ved nok – lidt frisk tekst, nye billeder og et par mindre justeringer af kagen. For “selvfølgelig” har den også gennemgået et par små justeringer siden sin tilblivelse. Små forbedringer, som har forbedret helhedsindtrykket, men bestemt også gjort kagen nemmere og mere simpel for dig at lave.
Kagen blev i sin tid lavet første gang, da min bedre halvdel skulle have kage med til kollegaerne på jobbet. Kort forinden havde jeg set noget Bagedyst, hvor klassiske kager skulle fortolkes – i den forbindelse slog det mig, at jeg kunne give det et forsøg at trylle en gammeldags æblekage til en cheesecake.
Det var heldigvis et godkendt forsøg. Kagen er med tiden gået hen og blevet lidt slags signaturkage for mig.
Æblekage cheesecake
Ingredienser
Bund
- 150 g Digistive kiks
- 100 g Makroner
- 125 g smør
Æblekompot
- 4 stk Æbler
- 0,5-1 dl vand
- 25 g flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
Ostecreme
- 3 bl husblas
- 1 dl æblemost
- 400 g Flødeost naturel Ikke light-produkt
- 75 g flormelis
- 1 dl yoghurt naturel
- 2,5 dl Piskefløde
- 2 tsk vaniljesukker
Pynt
- 3 stk Makroner
- 2 spsk Æblemos
Sådan gør du
Lav dernæst æblemosen
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mellemgrove tern.
- Kom æblerne i en gryde sammen med vand, flormelis og vaniljesukker og las koge til æblerne er møre (tilsæt muligvis lidt mere vand løbende, hvis du føler din mos bliver tør – mængden af vand variere alt efter æblesorten).
- Stil æblemosen til side og lad køle af.
Lav nu bunden
- Vej digistive kiks af og knus dem (jeg bruger gerne en kartoffelmoser).
- Kom derefter afvejet mængde makroner op i samme skål og knus dem (de må gerne være lidt grovere knust end selve kiksene).
- Smelt smør i en gryde og kom de knuste kiks op i smørret. Bland godt så smørret fordeles godt i kiksene.
- Beklæd bunden af en springform med bagepapir og kanten beklædes med kageplast.
- Hæld kiksene op i en springformen, fordel i hele formen og bank bunden let med bunden af et glas (vælg et glas, som har en flad bund).
- Tag æblemosen og fordel denne ud over bunden – sørg dog for at holde 1,5-2 cm fri for mos rundt langs kanten. Husk, at gemme ca. 2 spsk æblemos til pynt af kagen.
Nu er det tid til at lave ostecremen
- Først skal husblas lægges i blød i en skål godt fyldt med koldt vand. Her skal det være mindst 10 minutter.
- I en skål blandes flødeost, yoghurt naturel, vaniljesukker og flormelis, og der røres til massen har en ensartet konsistens.
- I en anden skål piskes fløde til et let flødeskum – den må endeligt ikke blive pisket for stiv/fast.
- Lun æblemost til lillefingertemperatur. Den udblødte husblas vrides for vand og opløses nu i mosten.
- Tag nu 1/3 af flødeostemassen op i mosten og rør til der opnås en ensartet masse. Kom nu massen tilbage i skålen med de resterende 2/3 flødeostemasse og rør igen ti len ensartet masse.
- Tag 1/3 af flødeskummet og bland i flødeostemassen – rør til ensartet masse. Kom herefter massen tilbage i skålen med de resterende 2/3 dele flødeskum og vend forsigtigt til der opnås en ensartet konsistens.
- Hæld nu den færdige ostecreme udover bunden med æblemos, jævn ud med en palet eller lignende og stil på køl i mindst 3 timer.
Servering af kagen
- Kort før servering (det kan fint være en time eller to før servering) lægges æblemos på toppen af kagen i en par små klatter.
- Makroner knuses og drysses ligeledes på toppen af kagen.
Er æblemosen stiv nok til at blive i midten at kagen så man ikke kan se æblemosen, tø ler vel ostemassen kommer uden om æblemosen?
Hej Stefanie.
Ja, æblemosen bliver fint inde i kagen og bliver omstøbt af selve ostemassen. Det er derfor vigtigt, at du ikke kommer æblemosen helt ud til kanten, men lader 2-3 cm være fri for æblemos hele vejen rundt. Hvis æblemosen smøres helt ud ti kanten vil du risikere, at der sniger sig lidt æblemos ud af kagen når den er færdig.
Æbler indholder fra naturens side af pektin, som er en fiber der går ind og virker som et stivelsesmiddel (jo mere modne æblerne er desto mindre indhold af pektin).
Mvh. Pernille 🙂
Tak for svar
Det var så lidt 🙂
Pøj pøj med bagværket – du er altid meget velkommen til at tagge mig på de sociale medier og dele opskriftens når du bruger mine opskrifter.
Mvh Pernille
Hej
Hvad str springform har du brugt?
Hej Emma.
Jeg har brugt en form på ca 24 cm.
Mvh. Pernille
Hej Pernille
Blender du æblemosen?
Venligst Maria
Hej Maria.
Nej, den blendes ikke da jeg godt kan lide at der er lidt struktur.
Hvis man helst vil have en helt glat mos, så er man meget velkommen til at blende 🙂
De bedste hilsner Pernille