Smørstegt torsk
Fisk for begyndere
Da jeg første gang lavede smørstegt torsk gik den rent ind hele vejen rundt om bordet. Store, som små var vilde med den milde fisk, der fik selskab af sprød bacon og en portion lækre bagte rodfrugter. Egentlig er vi ikke de store fiskespisere hjemme hos os, så det at lave denne ret var i lidt grænseoverskridende. Jeg har nok de første gange været lidt bekymret for, om jeg nu fik stegt fisken for meget eller for lidt.
Heldigvis er retten forholdvis nem at gå til. Også selvom man måske ikke har den store erfaring i at tilberede lige netop fisk. Man kan vælge at købe sine torskefiletter, hvor de allerede er skåret i passende stykker og hvor ben er fjernet. Eller man kan købe en hel side af torsken og dermed skulle fjerne ben selv. Jeg går oftest med den sidste løsning – og begynder at finde det interessant at stå med fingrene i den friske fisk for at fjerne ben.
Jeg erkender gerne, at det da krævede et par forsøg før jeg fik styr på det her med at få de sørens ben fjernet. De første par gange stod jeg troligt med pincetten og fjernede benene ét efter ét. Mere eller mindre med plukfisk, som resultat. Kønt var det i hvert fald ikke og havde jeg stået i Masterchef-køkkenet havde jeg uden tvivl dumpet.
Tak til Youtube
Youtube var vejen frem! Jeg fandt nemlig en video med en fin forklaring. Her fandt jeg ud af, at man blot skære et stykke fra der hvor benene sidder på det brede stykke af filetten. På den måde kan jeg nu lave lækker smørstegt torsk frem for smørstegt plukfisk.
Smørstegt torsk
Med et godt stykke frisk torsk kan denne ret nemt blive en sand favorit - også for dem, som måske ikke er helt så glade for at spise fisk.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Tilberedning af torsken
-
Forberedelse
Start med at gøre fisken klar til stegning, hvis dette ikke allerede er gjort: gennemgå torsken for ben og fjern dem du finder
Skær torsken i passende stykker ("bøffer" om man vil)
Krydr med salt og peber inden torkebøfferne vendes i grahamsmel.
-
Tilberedning
Varm en pande til godt middel varme (jeg sætter gerne komfuret på styrke 6 ud af 9 mulige).
Steg bacon sprødt og fjern fra panden (læg gerne bacon på en tallerken med et stykke køkkenrulle på).
Kom smør og stængel med frisk timian på panden og lad bruse op. Gem evt. lidt timian til at strø over retten ved servering.
Kom torskebøfferne på panden og steg i få minutter på hver side til der er en fin gylden stegeskorpe. Man kan tjekke om ens torsk er færdig ved forsigtigt at skubbe til de lag kødet har - hvis de nemt går fra hinanden er torsken stegt færdigt.
-
Servering
Servér torsken med bacon samt lidt frisk timian på toppen. Fordel gerne smørsaucen over fisken ved servering.
Nydes gerne med bagte kartofler eller rodfrugter ved siden.