Ragu ala Bolognese
Ragu ala Bolognese – ægte italiensk mad
Ægte italiensk simremad – ragu ala bolognese. Her i det danske køkken bliver der i mange hjem ofte serveret “spaghetti og kødsovs”. Jeg tænker, at det i mange hjem er en vaskeægte klasikker. Hos mange vil der højst sandsynligvis være hakket tomat med i sovsen. Sådan er det også gerne hos os. Jeg har før ladet mig fortælle, at det ikke hører sig til med hakket tomat i en kødsovs og har egentlig aldrig rigtig tænkt mere over det. Nu har vi lavet en klassisk italiensk kødsovs vel og mærket uden de hakkede tomater – retten var en sand vinder!
Som det er med simremad, så skal retten have tid – og her er der altså ingen vej udenom. Til gengæld får du med relativt få ingredienser virkelig smag uden lige. Jeg gav retten ca. 4 timers simretid og jeg vil sige, at dette er mindstetiden du skal give din ret. Forvent at lade retten stå mellem 4-8 timer, hvor du selvfølgelig flere gange undervejs rører i retten og evt. spæder til med mere væske (ved mine 4 timer var det ikke nødvendigt med ekstra væske).
Da jeg for nogle uger siden sad sammen med Laura og snakkede om mulige retter til hendes maddage, så var hun hurtigt inde på at hun gerne ville lave pasta pici. Du undrer dig måske over, hvad pasta pici er og det skal jeg med glæde lære dig lidt om. Pasta pici er en type/form af pasta, som oprindeligt stammer fra Toscana-området. Dejen laves af mel, vand og salt – samt lidt olie til formning. Pastaen formes til lange tynde strimler ved at rulle med håndfladerne og det er en rigtig god begynder-pasta.
På min Instargram profil delte jeg forleden et fint lille klip der viser, hvordan man former pasta pici. Har du ikke mod på eller lyst til at gå i krig med hjemmelavet pasta, så finder du selvfølgelig bare en pakke pasta i supermarkedet og nyder sammen med din lækre ragu ala bolognese.
Toscana eller Bologna
Tilbage til vores ragu ala bolognese: Laura og jeg åbnede pinterest og kiggede på en masse opskrifter med pasta pici. Her faldt vi over en ret kaldet “Pasta Pici Ragu ala Toscana”. Det smed vi på madplanen og jeg gav mig til at undersøge retten nærmere. Den pågældende opskrift jeg havde fundet var på italiensk. Til trods for, at jeg har familie i det italienske, så har jeg desværre endnu ikke lært at tale eller læse sproget. Efter lidt yderligere søgning kom jeg bl.a. frem til, at den klassiske italienske udgave af en kødsovs kaldes “ragu ala bolognese” og stammer fra Bologna-området. Jeg tænker, at den opskrift vi fandt frem til på Pinterest var en Toscansk udgave – måske fordi der netop blev anvendt den toscanske type af pasta.
Som jeg altid gør det, så var jeg inde over et hav af opskrifter på retten og noterede mig ingredienser samt forhold ned. Der findes selvfølgelig mange udgaver og sammensætninger, så min opskrift er den sammensætning som jeg kokkererede mig frem til.
Gør dig selv den tjeneste at lave en stor portion
Du kan med fordel gange denne opskrift op og lave mad til flere dage. Det gør jeg gerne, når jeg laver de her simreretter der tager lang tid. Det tager selvfølgelig lidt ekstra tid at snitte din soffritto og at brune kødet af. Til gengæld er simretiden den samme. Du kan derfor nemt få et par portioner i fryseren til en dag, hvor du har knap så megen tid til madlavningen.
Ragu ala Bolognese
Simremad fra det italienske, når det er bedst. Ret simpelt og med en overskuelig ingrediensliste, så er denne ret lige at gå til. Det vigtigste, som denne ret kræver af dig er tid - masser af tid.
Spis retten sammen med pasta - enten en omgang hjemmelavet pasta eler en pakke fra supermarkedet.
Det skal du bruge:
Sådan skal du gøre:
-
Start med at forberede en såkaldt soffritto - et miks af løg, gulerod og bladselleri snittet ret fint. Varm en gryde op ved høj varme og steg dit bacon sprød. Skru ned på middel varme og tilføj din soffritto. Lad nu denne tilberede til løgene er klare - husk jævnligt at røre i gryden.
-
Tilføj rødvin til gryden og lad dette koge ind til ca. halv mængde væske.
-
Imens varmes en pande op ved høj varme og tilføjes lidt fedtstof. Okse- og svinekød brunes af og her er det vigtigt ikke at have for meget kød på panden ad gangen, men at dele portionen i to eller tre portioner alt efter størrelsen på panden. Kommes der for meget kød på panden ad gangen vil kødet blive kogt og ikke stegt.
-
Det brunede kød tilføjes gryden med bacon og soffritto. Tilføj også tomatpuré og fond. Lad nu retten simre ved lav varme uden låg i 4 timer (gerne længere) og rør undervejs. Hvis retten begynder at tørre ud skal der tilsættes lidt væske.
-
Efter ca. 3 timers kogetid tilsættes mælk der giver retten en mere cremet konsistens.
-
Smag retten til med salt og peber før den serveres med pasta og friskrevet parmesanost.