Marengsjuletræer
Smukt pyntede marengsjuletræer klar til enhver julefest
Det er egentlig ikke så svært igen at lave marengs og man kan bruge marengs i ualmindeligt mange sammenhænge – det mere eller mindre festlige.
Uanset, hvad jeg skal bruge mine marengs til så går jeg altid ud fra samme grundopskrift. Dette med lige dele æggehvide, sukker og flormelis.
Vejen til succesfulde marengs
Jeg ser så ofte på diverse bagesider på bl.a. Facebook, at folk har problemer med deres maregns. Problemer, som jeg også selv har haft. Derfor får du her mine bedste råd der forhåbentlig vil guide dig sikkert til succes.
Der piskes:
- Start altid med at piske dine æggehvide op til skum.
- Når sukker tilsættes er det vigtigt, at der tilføjes lidt ad gangen således dine luftige æggehvider ikke falder sammen.
- Først når æggehvider og sukker har pisket 8-10 minutter ved middel til høj hastighed g du har en sej marengsmasse skal der tilsættes flormelis. Her er det vigtigt, at flormelis sies således der ikke er klumper i. Og så skal flormelis vendes forsigtigt sammen med skummen med en dejskraber. Så snart massen er ensartet skal du stoppe med en røre i dejen. Hvis du rør for meget vil din marengs blive for blød og flyde ud.
Der sprøjtes:
- Tag en sprøjtepose, klip spidsen af og sæt den ønskede tyl i posen (til juletræerne har jeg brugt en lille stjernetyl.
- Hvis marengs skal have flotte striber, så er det nu du skal have pastafarven frem. Mal striber med en lille pensel, en tandstik eller hvad du nu lige kan finde med en lille spids.
- Sæt din sprøjtepose i et højt glas, et højt målebæger eller andet (jeg bruger selv den beholder der fulgte med min stavblender). Kom posen ned i glasset/beholderen og fold kanten af posen udover kanten på glasset/beholderen.
- Fyld din marengsmasse over i sprøjteposen og prøv så vidt muligt at trykke det godt ned i posen med dejskraberen således du undgår luftbobler. Surt lærte erfaringer – men hvor er det træls, når man er ved at sprøjte en fin marengs og posen så “prutter” luft.
- Inden du kommer bagepapir på din bageplade er det en god idé at “lime” bagepapiret fast. Det gør du bedst ved at lave et lille dut marengs i hvert hjørne af bagepladen. Herefter lægges bagepapiret på og trykkes fast i marengsen – nu glider dit bagepapir ikke rundt på pladen.
- Hold din sprøjtepose lodret, når du sprøjter – således får du også marengs der ikke tilter.
Der bages:
- Jeg bager altid mine marengs ved 75-80 grader varmluft – ret beset skal de ikke bages, men tørres 🙂
- Undgå at lave for stor en portion der kræver mange plader i ovnen på samme tid – det kan hurtigt give nogle ujævnheder i varmefordelingen i ovnen. Jeg plejer gerne have maks to plader ad gangen – en fin lille huskeregel synes jeg.
- Som udgangspunkt bager jeg mine marengs i godt en time og tager altid et tjek på et par stykker, når de har været i ovnen sådan knap en times tid. Når jeg kan løfte en marengs og den giver slip uden problemer, så får de lige 4-5 minutter mere inden jeg slukker ovnen
- Her én af de vigtige huskeregler: Lad dine marengs blive i ovnen efter du har slukket for ovnen. Sæt en grydeske eller andet i klemme i lågen, således lågen står på klem og damp kan komme ud af ovnen. De skal altså være i ovnen imens ovnen køler ned (ofte bager jeg mine marengs om aftenen og lader dem stå natten over, men ellers ca. en times tid). Og hvorfor så det, spørger du nok? Det skal jeg svare dig på 🙂 Hvis du tager dine marengs ud af ovnen så snart du konstaterer, at de er færdige vil de få et kuldechok og i den forbindelse vil de med stor sandsynlighed revne.
Sådan sprøjter du de fine marengsjuletræer
Det kan være svært at forklare, så jeg tog mit mobilstativ frem sidste gang jeg lavede marengs. Jeg håber derfor, at videoen her giver dig et indtryk af, hvordan du skal sprøjte dine marengsjuletræer uden de vælter.
Marengsjuletræer
De er festlige og slet ikke så svære endda at lave. Pynt dem med sukkerkugler eller anden fin sukkerpynt inden de tørres i ovnen.
Ingredienser
Instruktioner
-
Tænd ovnen på 80 grader varmluft.
-
Pisk æggehviderne skummende.
-
Drys lidt efter lidt sukkeret i og pisk ved middel til høj hastighed til du har en sej marengs (8-10 minutter). Tilsæt pastafarve mens der piskes til du opnår den ønskede farve.
-
Si flormelis i og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
-
Klargør din sprøjtepose med en lille stjernetyl og mal striber af pastafarve inde i sprøjteposen (gerne flere forskellige farver af grøn, hvis du har).
-
Fyld marengsmassen i din sprøjtepose og sørg for at få trykket det godt sammen så der ikke opstår luftbobler i din sprøjtepose.
-
Lav et par dutter marengs på din bageplade og "lim" et stykke bagepapir fast (herved er det nemmere at sprøjte sine juletræer uden papiret bevæger sig rundt).
-
Når du sprøjter dine juletræer skal du holde sprøjteposen lodret. Se på videoen nedenfor, hvordan du sprøjter de fine træer.
-
Find passende sukkerpynt og sæt dem forsigtigt fast på juletræerne.
-
Tør dine marengsjuletræer i ovnen i godt og vel en time. Når du forsigtigt kan løfte dine marengs fri af papiret er de færdige.
-
Sluk ovnen, men lad dine marengs blive i ovnen ca. en times tid til ovnen er kølet af. Hvis du tager dine marengs ud af ovnen med det samme og lader dem køle af ved stuetemperatur vil de med stor sandsynlighed sprække. Sæt eventuelt en grydeske eller andet i ovnlågen således der kan komme damp ud af ovnen.