Gammeldags fastelavnsboller med chokolade

pinit

En personlig favorit

Fastelavnsboller – sådan som jeg helst vil have dem. Nemlig disse gammeldags fastelavnsboller fyldt med klassisk kagecreme og god chokolade.

Som ung pige arbejdede jeg i en bager og har i den tid solgt store mængder fastelavnsboller. Der var både de gammeldags, dem som mest af alt minder om en spandauer og så var der dem med fløde. Jeg mindes, at det på denne tid af året var rigtig godt at have lukkevagten i weekenden – så kunne man nemlig være heldig at få en kasse med hjem. Dengang var det dem med fløde jeg valgt. De bedste var dem med jordbærsyltetøj i.

Måske har jeg i de år spist lidt for mange af de flødeboller – eller også har mine smagsløg ændret sig. I hvert fald er er det ikke længere de flødefyldte fastelavnsboller ikke længere mit førstevalg, når der er fastelavnsboller på menuen. Det er derimod de gammeldags af slagsen, som jeg helst vil have.

Fastelavn er mit navn – fest og farver

Fastelavn er lig med fest, farver og fantastiske kostumer! Og selvfølgelig masser af fastelavnsbagværk. Foruden denne opskrift har jeg også andre gode opskrifter på bagværk her i den søde fastelavnstid. Prøv fx. min fastelavnsbolle kage, hvor du helt undgår bøvl med fyld, der forlader fastelavnsbollerne.

Herhjemme ser pigerne da også muligheden i at få lov til at pynte med farverig glasur og krymmel i lange baner, når der er bagt gammeldags fastelavnsboller.

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade

Helt klassiske fastelavnsboller med fyld af kagecreme og chokolade - sådan vil jeg nemlig allerhelst have dem.

Forberedelsestid 15 min Tilberedningstid 20 min Hviletid 90 min Tid i alt 2 timer 5 min. Sværhedsgrad: Begynder Portioner: 12 Bedste sæson: Vinter

Det skal du bruge:

Til dejen skal bruges:

Til den klassiske kagecreme skal du bruge:

Derudover fyldes fastelavnsbollerne med:

Øvrige ingredienser:

Instruktioner

Lav først dejen:

  1. Lun mælken til den er lillefingervarm (ca. 28 grader), tag af varmen og opløs gær heri.

  2. Hæld mælken i en røreskål og tilsæt æg, sukker, vaniljesukker, godt halvdelen af hvedemelet og salt. Rør til melet er opslugt af væsken og tilsæt derefter lidt efter lidt resten af melet.

  3. Tilsæt nu smør i små tern lidt efter lidt og ælt dejen i ca. 8-10 minutter til dejen samler sig omkring dejkrogen og dejen har opnået en god elastisk konsistens.

  4. Dæk skålen til - gerne med en overklippet frysepose, der fastgøres med en elastik. Lad nu hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time et lunt sted.

Imens dejen hæver laves kagecremen:

  1. Kom alle ingredienserne undtagen vaniljesukker i en gryde og bring i kog mens der konstant piskes. Lad cremen koge i nogle minutter til den er tyknet.

  2. Rør herefter vaniljesukkeret i og dæk til med husholdningsfilm og lad afkøle. Det er vigtigt, at husholdningsfilmen kommer helt ned til kagecremens overflade så der ikke dannes kondens.

Fortsæt med dejen:

  1. Når dejen er hævet skal den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal rulles ud til et rektangel der måler ca. 30*40 cm.

  2. Skær nu dejen i 12 lige store stykker på ca. 10*10 cm, læg en skefuld kagecreme på hver firkant og fordel også chokolade herpå.

  3. Nu skal fastelavnsbollerne samles:

    Tag fat i alle fire hjørne af en firkant - løft dem op og tryk dem sammen.

    Tryk omhyggeligt åbningerne ned langs siderne sammen således de er helt lukket.

    Tag fat i de fire nye hjørner og samle dem på midten.

    Vend fastelavnsbollen om, således samlingen er nederst.

    Placér fastelavnsbollen på en bageplade beklædt med bagepapir og saml de andre fastelavnsboller efter samme princip.

  4. Læg et klæde hen over fastelavnsbollerne og las efterhæve i ca. 30 minutter.

  5. Tænd imens ovnen på 180 grader varmluft.

  6. Når fastelavnsbollerne er færdige med at efterhæve, pensles de med 1 sammenpisket æg og bages i ca. 20 minutter til de er flotte og gyldne.

  7. Tag dine fastelavnboller ud af ovnen og lad afkøle på en rist.

Pynt dine fastelavnsboller:

  1. Når fastelavnsbollerne er kølet af skal de pyntes med kakaoglasur og gerne drysses med lidt fin krymmel, glimmer og eventuelt lidt hakket pistacienød.

Søgeord: bagværk, Fastelavn, fastelavnsbolle, hjemmebag, klassisk bagværk

Har du prøvet denne opskrift?

Tryk her og del på Instagram

Tryk her og del på Pinterest

pinit
Opskriftskort drevet af Delicious Recipes

Pernille Janbæk Jørgensen

Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille

Andre opskrifter, som du bør se

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *