Nemme fastelavnsboller

Nemme fastelavnsboller

Lækre og nemme fastelavnsboller – et hit særligt hos børnene

Med denne opskrift guider jeg dig fra start til slut, således du også kan lave disse nemme fastelavnsboller sammen med dine nærmeste.

På toppen har jeg pyntet med festlige små søstjerner, hvor jeg har klistret sukkerøjne på og givet søstjernene lidt farve med festligt krymmel. Du kan passende lade dine børn, børnebørn eller andre barnlige sjæle vælge, hvilken farve krymmel der skal bruges.

Vandbakkelser – det er faktisk ganske nemt

Skal I høre en lille hemmelighed?

Det er faktisk først her i mit voksne liv, at jeg har turde prøve kræfter med vandbakkelser.

Jo, den er skam god nok – jeg har nemlig altid haft sådan lidt en frygt for, at det ville gå galt. Og så har jeg af en eller anden årsag holdt mig fra de der vandbakkelser.

Man hører nemlig altid om, at vandbakkelser er svære at lave og at de altid falder sammen.

Og jo, det er skam gået galt en gang eller to. Jeg har dog lært af de fejl, som jeg har begået og jeg er ikke længere bange for at fejle 🙂 Og skulle det gå galt igen (for ja, det kikser også for mig ind imellem), så ved jeg heldigvis at de smager ganske godt – også selvom de er lidt flade.

Jeg vil rigtig gerne, at også DU lykkes med at lave vandbakkelser, for det ER faktisk ganske nemt. Derfor har jeg samlet mine bedste råd til dig herunder.

Mine bedste råd til dig, der vil lykkes vandbakkelser:

Først og fremmest: Ro på 🙂

Læs og husk de følgende punkter (eller “regler” om man vil) og så skal det skam nok gå alt sammen.

Tag af varmen og sigt melet for at undgå klumper

Når mel skal tilsættes det kogende smørvand, så er det en rigtig god idé at tage gryden af varmen for en stund og at sigte melet inden det tilsættes. Herved mindskes risikoen for klumper. Når melet er rørt godt sammen med smørvandet og er fri for klumper, skal gryden sættes tilbage på varmen.

Varm nu dejen godt igennem

Den her er så absolut en af mine vigtigste regler. Når først melet er tilsat, så skal dejen varmes godt igennem. Dejen skal afbages og det er yderst vigtigt – det er du nemlig nødt til for at aktivere gluten i melet således der dannes et stærkt glutennet i dejen. Og hellere afbage dejen lidt for længe frem for at “springe over, hvor gærdet er lavest”. Det vil resultere i flade vandbakkelser. Been there, done that – her har jeg fejlet og i den grad lært af mine fejl.
Selv sætter jeg varmen på 6 eller 7 ud af 9 mulige på komfuret og bager gerne dejen igennem under konstant omrøring i 3-4 minutter.

Lad afkøle inden der tilsættes æg

Når dejen er afbagt, så hældes dejen over i en skål og skal nu køle en smule inden æg tilsættes. Hvis du ikke får kølet din vandbakkelsesdej nok af, så risikerer du at ægget koagulerer – herved får dejen ikke den nødvendige hæveevne.

Åbn for Guds skyld ikke ovnen!

Min sidste regel og igen én af vigtige. Det er nemlig ikke meget vigtigt, at ovnlågen ikke åbnes før tid. Når først mine vandbakkelser er sat i ovnen, så må den “død og pine” ikke åbnes før vandbakkelserne er bagt færdige. Hold øje med afbagningen af dine vandbakkelser igennem ovnlågen. Og bag dem hellere en lille smule for længe end at åbne lågen inden de er færdige. I så fald vil vandbakkelserne falde sammen.

Sidste år landede min første opskrift på fastelavnsboller på bloggen. Det var disse i en luksusudgave med den lækreste nougatcreme og blåbærcurd.

opskrift
nemme fastelavnsboller

Nemme fastelavnsboller

Nemme og lækre fastelavnsboller fyldt med lige præcis din yndlingsmarmelade.
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 50 min
Ret Det søde køkken
Antal 18 stk

Ingredienser
  

Til vandbakkelserne:

  • 150 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 3 dl vand
  • 150 g hvedemel
  • 3-4 stk æg

Til mørdejsstjernerne:

  • 50 g sukker
  • 100 g koldt smør i små tern
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk vaniljesukker eller 1/2 tsk vaniljepaste
  • 1/2 stk æg

Til den lækre vaniljecreme:

  • 2 stk æggeblommer
  • 2 spsk majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 4 tsk sukker
  • 4 tsk vaniljesukker

Dertil skal du bruge:

  • 1/2 glas af din YNDLINGS marmelade
  • 5 dl fløde
  • sukkerøjne, lidt hvid samt rød glasur (køb evt. pynteglasur på tube – det letter arbejdet og man skal bruge ganske lidt) og krymmel til at pynte stjernene med

Sådan gør du
 

Start med at lave mørdejsstjernerne:

  • Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovn.
  • Bland sukker, koldt smør i små tern, mel og vaniljesukker i en skål. Rør til massen har en konsistens lidt a la fint revet parmesanost.
  • Tilsæt æg og rør til dejen samler sig. Det er vigtigt at stoppe med at arbejde med dejen på dette tidspunkt, da mørdej ikke tåler at blive æltet for meget.
  • Rul dejen tyndt ud (ca. 2 mm tykkelse) og udstik dine stjerner.
  • Bag i ca. 10-12 minutter til de er flotte og gyldne. Hold øje med, om bagepladen skal vendes undervejs i tilfælde af, at din ovn fordeler varmen ujævnt.
  • Lad afkøle på en rist til de skal pyntes.

Lav nu dine vandbakkelser:

  • Indstil ovnen på 180 grader varmluft (da du skal bage flere plader på én gang).
  • Kom smør, vand og sukker i en gryde og lad det koge op.
  • Tag gryden af varmen og sigt melet i (alt melet skal i på én gang). Rør godt rundt i massen således der ikke er klumper og kom nu gryden tilbage på varmen.
  • Afbag din dej i 3-4 minutter (vigtigt for at opnå luftige vandbakkelser, der ikke falder sammen). Hav over middel varme og rør konstant i dejen (jeg har mit komfur på enten 6 eller 7 ud af 9 mulige i styrke).
  • Kom dejen i en skål og lad afkøle en smule inden æg tilsættes lidt efter lidt.
  • Når dejen er afkølet lidt skal der tilsættes let sammenpisket æg. Hvis dejen får for meget æg vil den blive for tynd og dine vandbakkelser vil derfor ikke hæve flot op.
    Derfor: tilsæt lidt æg ad gangen 🙂
    I en lille skål udklækkes et æg ad gangen og tilsættes til dejen. Der røres godt til dejen har optaget ægget. De første 3 æg behøver du ikke være så forsigtigt med. Det er nemlig først ved det fjerde æg, at du skal til at fornemme på din vandbakkelsesdej om den er ved at være klar.
    Dejen er klar, når du kan køre en finger igennem dejen og aftrykket "bliver stående" og dejen samtidig er blød nok til at kunne blive håndteret i en sprøjtepose. Jo flere gange du bager vandbakkelser desto nemmere bliver det at fornemme den rette konsistens 🙂
  • Dejen kommes i en sprøjtepose og der afsættes 18 lige store vandbakkelser fordelt på to bageplader beklædt med bagepapir, således der er godt med luft mellem vandbakkelserne.
  • Sæt bagepladerne i ovnen og bag nu i ca. 35 minutter. Her er det yders vigtigt, at ovnlågen ikke åbnes for tidligt – tag derfor et kig igennem ovnlågen for at fornemme afbagningen. De skal være flotte gyldne i overfladen. Åbnes ovnen for tidligt vil de falde sammen – bag dem derfor hellere en minut for længe end i for kort tid.

Imens vandbakkelserne bages laves vaniljecreme:

  • Kom alle ingredienserne i en gryde og kog op under omrøring. Lad cremen koge i nogle minutter til den tykner godt.
  • Dæk cremen til med husholdningsfilm og lad afkøle ind til den skal bruges. Sørg for, at filmen kommer helt ned til overfladen af cremen således der ikke dannes kondens.

Brug også bagetiden på at pynte stjernerne:

  • Sæt sukkerøjne fast med en lille dut glasur (der skal meget lidt til).
  • Kom ligeledes lidt hvid glasur på de steder, hvor du vil have dit krymmel og drys nu med krymmel.
  • Tegn også gerne en lille mund med rød glasur. Slip gerne fantasien løs og lav forskellige munde – glade, sure, overraskede.

Samling af de lækre fastelavnsboller:

  • Skær toppen af vandbakkelserne – hvis du skærer den øverste 1/3 af, så passer det fint. Toppen skal du ikke bruge til selve fastelavnsbollen, så den kan du passende gnaske i dig eller gemme til en omgang romkugler/træstammer.
  • Fordel vaniljecreme i vandbakkelserne.
  • Kom en teske syltetøj i hver vandbakkelse.
  • Pisk fløden til en fast skum og kom denne i en sprøjtepose med en stjernetyl. Sprøjt en rose eller ring af flødeskum på hver vandbakkelse.
  • Afslut med at sætte en stjerne på toppen af hver vandbakkelse.
Keyword Fastelavn, fastelavnsbolle, højtid, tradition, Vandbakkelser

Hvis det skal være ekstra nemt

Jeg sætter en ære i at kunne lave tingene fra bunden og ligeledes også at lære fra mig. Både hjemme i eget køkken og her på bloggen.

Det betyder dog ikke, at jeg altid laver tingene helt fra bunden af. For herhjemme skal tingene til tider være ekstra nemme – helt ligesom det måske også gør sig gældende hos dig.

Derfor giver jeg dig her et par gode råd til at gøre de her nemme fastelavnsboller endnu nemmere.

Undlad de fine mørdejsstjerner

Selvom de er nemme at lave, så kan de nu sagtens undværes. I stedet kommes toppen oven på flødeskummen. Du kan pynte med glasur og sætte øjnene fast deri.

Brug kagecreme i pulverform

Der findes indtil flere forskellige produkter, som er ganske udmærkede. Ofte skal de bare blandes med mælk og piskes i ganske kort tid. Det er virkelig nemt.

Personligt er jeg endnu ikke stødt på nogle produkter, som ikke smagte godt 🙂

nemme fastelavnsboller


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift