Udskriftsindstillinger:

Jordbærkage

jordbærkage

En skøn jordbærkage til sommeren.

En jordbærkage er uden tvivl én af mine yndlingskager og vi sørger også altid for at spise rigeligt af dem her i sommeren. I ved nok, sådan lige tilpas "rigeligt" :-) Det kan dog hurtigt blive en bekostelig affære, hvis vi skal støtte den lokale bager hver gang. Derfor tager jeg selvfølgelig også gerne sagen i egen hånd og laver kagen fra bunden af.

Denne kage er ikke helt lig den udgave, som bageren oftest laver. Bagerens jordbærkage er mange steder en tærte. Altså en mørdejsbund bagt med mazarinmasse og smurt med et lag chokolade før kagen får et lag konditorcreme. Dertil jordbær og et lag gelé topper kagen. I min kage får du de samme smage, men vi letter lige niveauet en smule så alle kan være med. Bunden er nemlig en mazarinkage med chokolade i - det er dejligt nemt at bage og kan næsten ikke gå galt. Dertil selvfølgelig konditorcremen og jordbærene på toppen af kagen.

Jordbær er altid et hit

Du kan finde andre gode kager og desserter her på Bondemad, hvor de lækre jordbær indgår. Prøv fx de meget børnevenlige pandekagepinde eller den altid lækre cheesecake med stikkelsbær og jordbær. Kagerne er nemme at gå til og jeg er sikker på, at de også vil hitte hos dem, som du vil servere dem for.

Her på gården er der en del jordbærplanter i bærhaven. Jeg har dog forsømt pasningen af planterne de sidste par år og jeg kan nu mærke, at det går ud over kvaliteten af de jordbær vi får. Vil man sine jordbærplanter det godt, så bør man hvert år i august-september (efter endt høst og mens der stadig er varme i jorden) fjerne nogle af de gamle planter og i stedet lade nye gro. Planterne har på dette tidspunkt helt selv lavet en masse nye skud. Disse gøres fri fra moderplanten, graves op og plantes på nye rækker så der er styr på dem. Man siger, at planten efter tre leveår ikke længere kan leverer tilstrækkeligt - jeg kan kun give ekspertene ret. Mine planter, som jeg ikke har fået fjernet, er nu rundet hhv. 4 og 5 år. I år har de givet bær, men kun små bær uden super meget smag.

Derfor skal jeg i år være ekstra god til at få ryddet op i jordbærbedet, få frigjort de nye fine planter fra mødrene og fjernet de gamle planter. De har i den grad gjort deres pligt og givet mange dejlige jordbær til diverse jordbærkager i løbet af årene. Så tak for det :-)

Køkken
Sværhedsgrad Begynder
Tid
Forberedelsestid: 20 min Tilberedningstid: 30 min Hviletid: 1 time Tid i alt: 1 time 50 min.
Portioner 8
Bedste sæson Sommer
Det skal du bruge:
    Til bunden skal du bruge:
  • 200 gram smør (blødt, evt. revet groft)
  • 200 gram sukker
  • 200 gram marcipan (revet groft)
  • 1 teske vaniljesukker
  • 4 stk æg
  • 100 gram hvedemel
  • 50 gram chokolade (mælkechokolade, hakket groft)
  • Til konditorcremen skal du bruge:
  • 1 styk æggeblomme
  • 1 spiseske majsstivelse
  • 1,5 deciliter mælk
  • 2 spiseskeer sukker
  • 2 teskeer vaniljesukker
  • 1,5 deciliter fløde
  • Dertil skal du bruge:
  • 250-300 gram jordbær (friske)
Sådan gør du:
    Start med at bage bunden:
  1. Tænd først ovnen på 180 grader varmluft og forbered en springform ca. Ø24 med bagepapir i bunden og evt. lidt fedtstof rundt i kanten.

  2. I en røreskål blandes revet marcipan, blødt smør (enten revet eller i små tern), sukker og vaniljesukker. Ingredienserne piskes til en let og luftig masse (pisk i ca. 5-6 minutter).

  3. Tilsæt æg ét ad gangen og pisk ganske let i massen mellem hvert æg.

  4. Sigt hvedemel i dejen og tilføj også hakket chokolade. Det hele vendes forsigtigt sammen til en ensartet konsistens opnås uden at mase luften ud af dejen.

  5. Dejen fordeles i springformen og jævnes ud med dej dejskraber. Bages i ca. 25-30 minutter til overfladen er let gylden og kagen er bag igennem.

  6. Tag kagen ud af ovnen og lad afkøle i formen.

  7. Imens kagen bages skal der laves kagecreme:
  8. Kom æggeblomme, majsstivelse, mælk og sukker i en lille gryde.

  9. Bring massen i kog under konstant omrøring og kog kagecremen i nogle minutter til den tykner. Tag gryden af varmen og bland vaniljesukker i.

  10. Dæk cremen til med husholdningsfilm ved overfladen af cremen og kom cremen på køl.

  11. Sådan samles kagen (når alle elementer er kølet ned):
  12. Når kage og creme er kølet af, skal du starte med at piske fløden til en fast flødeskum. Vend flødeskum sammen med kagecremen – du har nu en skøn konditorcreme til din jordbærkage.

  13. Skyld jordbær godt og skær i halve, kvarte eller i skiver alt efter ønske.

  14. Placér mazarinkagen på et serveringsfad og fordel cremen jævnt ud over kagen. Fordel nu jordbær i et jævnt lag ud over cremen og pynt evt. med lidt spiselige blomster.

Søgeord: jordbærkage
Pernille Janbæk Jørgensen
Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille