Udskriftsindstillinger:

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade

Køkken
Sværhedsgrad Begynder
Tid
Forberedelsestid: 15 min Tilberedningstid: 20 min Hviletid: 90 min Tid i alt: 2 timer 5 min.
Portioner 12
Bedste sæson Vinter
Beskrivelse

Helt klassiske fastelavnsboller med fyld af kagecreme og chokolade - sådan vil jeg nemlig allerhelst have dem.

Det skal du bruge:
    Til dejen skal bruges:
  • 2 dl mælk
  • 25 gram gær
  • ½ stk æg
  • 40 gram sukker
  • 1 teske vaniljesukker
  • 350 gram hvedemel
  • 1 nip salt
  • 100 gram smør (blødt)
  • Til den klassiske kagecreme skal du bruge:
  • 2 stk æggeblommer
  • 2 spiseskeer majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 4 spiseskeer sukker
  • 4 teskeer vaniljesukker
  • Derudover fyldes fastelavnsbollerne med:
  • 50 gram chokolade (hakket)
  • Øvrige ingredienser:
  • 1 styk æg (til pensling)
  • 100 gram flormelis (til glasur)
  • 1 spiseske kakao (til glasur)
  • 15 gram vand (til glasur)
Instruktioner
    Lav først dejen:
  1. Lun mælken til den er lillefingervarm (ca. 28 grader), tag af varmen og opløs gær heri.

  2. Hæld mælken i en røreskål og tilsæt æg, sukker, vaniljesukker, godt halvdelen af hvedemelet og salt. Rør til melet er opslugt af væsken og tilsæt derefter lidt efter lidt resten af melet.

  3. Tilsæt nu smør i små tern lidt efter lidt og ælt dejen i ca. 8-10 minutter til dejen samler sig omkring dejkrogen og dejen har opnået en god elastisk konsistens.

  4. Dæk skålen til - gerne med en overklippet frysepose, der fastgøres med en elastik. Lad nu hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time et lunt sted.

  5. Imens dejen hæver laves kagecremen:
  6. Kom alle ingredienserne undtagen vaniljesukker i en gryde og bring i kog mens der konstant piskes. Lad cremen koge i nogle minutter til den er tyknet.

  7. Rør herefter vaniljesukkeret i og dæk til med husholdningsfilm og lad afkøle. Det er vigtigt, at husholdningsfilmen kommer helt ned til kagecremens overflade så der ikke dannes kondens.

  8. Fortsæt med dejen:
  9. Når dejen er hævet skal den ud på et let meldrysset bord. Dejen skal rulles ud til et rektangel der måler ca. 30*40 cm.

  10. Skær nu dejen i 12 lige store stykker på ca. 10*10 cm, læg en skefuld kagecreme på hver firkant og fordel også chokolade herpå.

  11. Nu skal fastelavnsbollerne samles:

    Tag fat i alle fire hjørne af en firkant - løft dem op og tryk dem sammen.

    Tryk omhyggeligt åbningerne ned langs siderne sammen således de er helt lukket.

    Tag fat i de fire nye hjørner og samle dem på midten.

    Vend fastelavnsbollen om, således samlingen er nederst.

    Placér fastelavnsbollen på en bageplade beklædt med bagepapir og saml de andre fastelavnsboller efter samme princip.

  12. Læg et klæde hen over fastelavnsbollerne og las efterhæve i ca. 30 minutter.

  13. Tænd imens ovnen på 180 grader varmluft.

  14. Når fastelavnsbollerne er færdige med at efterhæve, pensles de med 1 sammenpisket æg og bages i ca. 20 minutter til de er flotte og gyldne.

  15. Tag dine fastelavnboller ud af ovnen og lad afkøle på en rist.

  16. Pynt dine fastelavnsboller:
  17. Når fastelavnsbollerne er kølet af skal de pyntes med kakaoglasur og gerne drysses med lidt fin krymmel, glimmer og eventuelt lidt hakket pistacienød.

Søgeord: bagværk, Fastelavn, fastelavnsbolle, hjemmebag, klassisk bagværk
Pernille Janbæk Jørgensen
Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille