Udskriftsindstillinger:

Klassisk millionbøf

millionbøf opskrift

Få vores opskrift på klassisk millionbøf

At lave millionbøf er nemt og simpelt. Her får du vores opskrift på den danske klassiker. En omgang millionbøf er vist ikke bare en klassiker hjemme hos os. Det er min fornemmelse, at det er én af retter som ofte er på menuen rundt om i det ganske danske land. Og det er bestemt ikke uden grund. Det er sådan en god gedigen ret, som nemt bikses sammen. Derfor er det også en god ret at kende til på de travle hverdage.

Vores opskrift på millionbøf er helt klassisk og uden en masse "smarte" ingredienser. For sådan kan vi nu en gang bedst lide retten. Vi serverer gerne lidt syltede rødbeder og/eller agurkesalat ved siden af. Her kan du se, hvordan jeg laver min agurkesalat.

Lav nemt din fond eller bouillon selv

Når du skal lave millionbøf skal der bruges oksebouillon - eller oksefond. Her kan du selvfølgelig bruge en bouillonterning og blande op med vand (mon ikke vi alle har sådan nogle i køkkenskabet). Dog kan du også lave din fond eller bouillon selv - det er faktisk ikke så svært. Bevares, det tager sin tid, men resultatet er helt klart ventetiden værd.

Hos os køber vi gerne en halv ko en gang om året. Her er en masse knogler, som vi altid koger kraften ud af. Det er et dagsprojekt, men gryden passer sig selv og det er derfor ganske ligetil. Til gengæld har vi også en masse god fond, som vi fryser ned i mindre portion. Det er helt genialt, at man til retter, som fx millionbøf kan hente lidt fond i fryseren.

Men bare rolig - det kræver bestemt ikke, at man har købt en halv ko for at kunne lave sin egen fond eller bouillon. Din slagter har helt sikkert både knogler, ben og billige udskæringer, som er helt rette til formålet. For du skal selvfølgelig ikke bruge de gode udskæringer til at lave din fond/bouillon af! :-)

Forskellen på bouillon og fond - helt kort fortalt

Sådan helt kort fortalt, så får du her min viden om, hvad forskellen på de to er. Begge dele kan købes færdige eller laves selv fra bunden af. De har den fællesnævner, at de begge er smagsforstærkere og anvendes i diverse retter til at forstærke rettens eksisterende smag.

En bouillon laves ved at koge vand med fx kød/fisk/kylling/grøntsager og gerne krydderurter. En bouillon kan også anvendes direkte, som den laves til en klar suppe med kød- og melboller samt grøntsager.

En fond laves i grunden på samme vis, som bouillonen, men her tilføjes også ben og knogler. Herved får man for det første mere smag, men man får også gelatinen fra knoglerne og fonden bliver derfor tykkere og mere gelé-agtig i konsistensen. En fond vil man som ofte også koge i væsentlig længere tid end bouillonen og altså koge massen yderligere ind.

God hverdagsmad

Er du til andre gode og nemme hverdagsretter, så har jeg samlet alle mine bedste opskrifter til dig lige her: Alle mine nemme hverdagsretter. Måske mangler du ofte inspiration og kan falde i hak på de samme 4-5 retter - tag et kig her hos mig og lad dig inspirere.

opskrift
Sværhedsgrad Begynder
Tid
Forberedelsestid: 10 min Tilberedningstid: 30 min Tid i alt: 40 min.
Portioner 4
Bedste sæson Velegnet hele året
Beskrivelse

En vaskeægte dansk klassiker og en elsket én af slagsen. Hos os er det altid populært for både børn og voksne, når der er millionbøf på menuen.

Ingredienser
    Til sovsen:
  • 2 stk løg
  • 2-3 spsk olie til at stege i
  • 500 gram hakket oksekød
  • 5 dl vand til bouillon
  • 1 styk oksebouillonterning
  • 2-4 spsk hvedemel til at jævne sovsen med
  • 1-1,5 deciliter vand til meljævning
  • madkulør
  • salt og peber
  • Til kartoffelmos:
  • 1 kilogram kartofler
  • 1-1,5 liter vand
  • 25 gram smør
  • 2-3 dl mælk (evt. også en lille sjat fløde, hvis du alligevel har lidt på køl)
  • salt og peber
Instruktioner
    Sådan laves sovsen:
  1. Start med at pille løget og hakke det groft.

  2. Varm olien op på en pande ved lidt over middel varme (jeg har gerne mit komfur på 6 ud af 9 mulige).

  3. Svits løgene under omrøring i nogle minutter til de begynder at klare.

  4. Tilsæt kødet og brun det af under jævnlig omrøring.

  5. Skru ned for varmen (jeg skruer gerne ned på 4 ud af 9 mulige). Tilsæt bouillon (vand og terning) og lad nu retten simre i 15-20 minutter under låg.

  6. Lav en meljævning ved at blande med og vand. Tilsæt til sovsen lidt af gangen under omrøring til du synes sovsen har en passende konsistens. Lad sovsen småkoge yderligere 4-5 minutter under låg.

  7. Farv sovsen med madkulør og smag til med salt og peber.

  8. Sådan laves kartoffelmos:
  9. Skræl kartoflerne og skær i grove stykker.

  10. Kom kartoflerne i en gryde og tilsæt vand (vandet skal dække kartoflerne). Husk, at der IKKE skal salt i vandet, når de skal koges til kartoffelmos.

  11. Bring vandet i kog og lad koge i 15-20 minutter til kartoflerne er godt møre.

  12. Hæld vandet fra kartoflerne. Mos kartoflerne og rør nu smør og mælk ind i mosen.

  13. Smag til med salt og peber.

Søgeord: aftensmad, familiemad, hverdagsmad, livretter, mormormad, nem mad
Pernille Janbæk Jørgensen
Mad- og kageblogger

TAK, fordi du så med...

Jeg håber, at denne opskrift har vakt din interesse og du har lyst til at gå i gang i køkkenet. Husk, at du altid nemt kan printe opskriften således du kan have et fysisk eksemplar ved din side. 

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at henvende dig. 

De bedste hilsner Pernille