Vaniljekranse er for mig det allervigtigste julebag. Ingen jul uden (farmors) vaniljekranse. Jeg ELSKER virkelig de søde, små, runde, sprøde småkager, som min farmor laver.
OBS: Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der har været en lille fejl i min opskrift, som nu er rettet - jeg havde simpelthen glemt at tilføje æg. Har du tidligere været inde forbi for at bruge min opskrift og ikke fået et tilfredsstillende resultat skal jeg undskylde mange gange. Æg er nu tilføjet i rette mængde efter et lille kontroltjek hos farmor :-) Du kan derfor roligt bage løs nu.
Hvert eneste år får jeg leveret i pose af de lækre vaniljekranse - jo, den er god nok... Leveret! Min farmor laver troligt en portion og leverer en pose til både min søster og jeg... Dette til trods for, at vi begge er rundet de 30 år :-) Og jeg sætter virkelig stor pris på den årlige leverance. For farmors vaniljekranse smager bare bedst, når det er farmor der har bagt.
Trods det, at jeg bruger samme opskrift (stort set), så rammer jeg ikke smagen 100 % - der må være noget magisk "farmor-tryllestøv", som kun tilsættes, når det er farmor der bager dem.
De bedste vaniljekranse efter min mening - nemlig min farmors opskrift på julens vigtigste bagværk.
Bland de tørre dele og tilsæt margarine.
Tilsæt æg og ælt til massen lige præcis samler sig.
Kom dejen i en lufttætpose/beholder og lad trække/hvile et døgn på køl.
Varm ovnen på 210 grader almindelig ovn.
Kør dejen på en kødhakker med dertil hørende kageskive.
Skær i stykker på ca. 7-8 cm i længden og skær gerne i et skråt snit (således kan du nemmere lave en pæn samling). Form små kranse og læg på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag i ca. 10-12 minutter til vaniljekransene begynder at få farve.
Tag ud og lad afkøle på en rist.
Opbevar i en kagedåse og kom gerne en tom vaniljestang heri - hvis du lige står og har sådan en tilovers.