Af mange årsager er denne opskrift på en brownie gået hen og blevet én af mine favoritkager. Først og fremmest, går man jo sjældent galt i byen ved at bage en brownie. Jeg vil vove den påstand, at størstedelen af befolkningen stort set altid kan snuppe et stykke chokoladekage af en art. Og brownien er jo den her intense, konfekt-agtige chokoladekage. Når et stykke rigtig god kage toppes med en fløjlsblød creme baseret på hvid chokolade tilsmagt kaffe, så rammer man altså mit kagehjerte lige dér, hvor jeg bliver lidt blød i knæene.
Hvis du skal glæde familien, gæsterne eller kollegaerne med en rigtig god kage, så skal du gøre dig selv den tjeneste at tage et kig på denne opskrift. Både cremen og kagen kan med fordel laves et par dage i forvejen: cremen, da den skal bruge mindst 3-4 timer på køl for at sætte sig og kagen, da den kun bliver bedre af at trække et døgn eller to. Kagen kan opbevares både ved stuetemperatur eller på køl - personligt foretrækker jeg at have kagen stående tildækket på køkkenbordet.
Du behøver selvfølgelig ikke toppe din brownie med en kaffecreme - brownien i sig selv er nemlig virkelig god. Som med så meget andet er det en smagssag om man vil nyde kagen helt simpel, som den er eller om man følger opskriften her til punkt og prikke. Hvis du er til kaffe, så vil jeg klart anbefale dig at gå hele vejen og lave kaffecremen.
Du ved nok, at der findes to typer mennesker: dem, som næsten ikke kan få nok kaffe og så er der dem, der ikke helt har "lært at drikke kaffe endnu". Du er nok ikke i tvivl om, at jeg melder mig i befolkningsgruppe nr. 1 i dette tilfælde. Jeg er en sand kaffe-elsker! Hvis du sidder bag skærmen og nok nærmere hører til dem, som ikke helt har fundet glæden ved kaffen, så kan du sagtens lave denne kage. Du undlader blot kaffebønnerne og trin 2 for cremen. Herved laver du en simpel hvid chokoladecreme.
Kagen her er en sikker vinder hver gang. Fyldt med masser af chokolade og den lækreste kaffecreme på toppen. To ingredienser, som virkelig klæder hinanden rigtig godt.
Tænd først ovnen på 180 grader almindelig ovn.
Kom smør i en gryde og smelt.
Tilsæt sukker og kakaopulver og rør til massen har en ensartet konsistens.
Kom massen i en røreskål og tilsæt lidt efter lidt sammenpisket æg under konstant omrøring.
Vend mel og vaniljepulver i dejen og hæld dejen i en lille bradepande beklædt med bagepapir.
Drys salt og chokolade i et jævnt lag ud over dejen og bag nu brownien i ca. 25-30 minutter. Der skal gerne hænge en smule dej ved, når man stikker i kagen med en strikkepind - dette for at opnå den konfektagtige konsistens, som kendetegner en brownie.
Lad kagen afkøle helt før oppisket chokoladecreme duttes på toppen af kagen.
Fyldt koldt vand i en skål og læg husblas heri (skal dækkes helt af vand).
Kom hele kaffebønner og fløde i en lille gryde. Varm op til kort før kogepunktet og fjern fra varmen. Lad kaffebønnerne trække i fløden i 10 minutter og si herefter bønnerne fra.
Varm fløden op igen (uden fløden kommer i kog) og tilsæt chokolade under omrøring til chokoladen er smeltet helt. Tag gryden af varmen.
Pres vandet af husblassen og opløs nu denne i den varme fløde.
Kom massen i en frysepose eller dæk til med husholdningsfilm og lad cremen sætte sig på køl i mindst 3-4 timer. Det er vigtigt, at filmen/posen slutter helt tæt til cremen for at undgå dannelse af kondens ved cremen.
Når cremen har sat sig piskes denne til der kan dannes små toppe i cremen. Herefter kommes cremen i en sprøjtepose med en valgfri tyl.
Brownien kan pyntes med friske bær, spiselige blomster, krymmel eller chokoladepynt efter eget valg.