Du kender helt sikkert en brownie og du kender helt sikkert også en cookie, men har du nogensinde hørt om en brookie? Kagen benene væk under mig da jeg smagte den for første gang. Derfor kunne jeg nu heller ikke undlade at gå i køkkenet for at lave min helt egen udgave af kagen. Den opskrift, som jeg har bagt mig frem til skal du selvfølgelige have fornøjelse af.
Jeg har set og hørt en del om kagen den seneste tid på de sociale medier, men det var først da jeg i sin tid var til bogreception hos Anelise Severinsen, at jeg fik sat tænderne i herligheden. Anelise havde på det tidspunkt netop udgivet den fineste bog - Glutenfri grundbog - og jeg var så heldig, at være på gæstelisten til receptionen. Her var det fineste bord fyldt med alverdens syndige lækkerier fra både det salte og det søde køkken.
I opskriften finder du en god gammel kending, da jeg har valgt at genbruge min brownieopskrift. Den er og bliver bare min absolutte yndlingsbrownie og der var ingen tvivl om, at jeg ville holde mig til lige præcis den opskrift her. Det er en opskrift, som er super nem at gå til og hvor jeg vil påstå at alle kan være med.
Når du skal bage din brookie skal den bages af to omgange. Først bages brownien i ca. 15 minutter, hvorefter den tages ud af ovnen for en kort stund. Her toppes kagen med cookiedej og bages færdig - ca. 20 minutter mere. Det er værd at bemærke, at kagen altså ikke bages færdig i første omgang og den vil stadig være blød i midten. Du vil opleve, at de små klumper med cookiedej, som placeres på kagens midte godt kan falde en lille smule ned i selve brownien. Det er helt ok og lige, som det skal være.
"En hva' for en?"
I sidste uge blev mine søde kollegaer forkælet med hjemmebag (igen, igen..). Dog måtte de alle lige spørge ind til, hvad det dog var for en kage - for ingen af dem havde lige hørt om en brookie før.
Og jeg forstår godt, hvor spørgsmålet kommer fra, for kagen her er også et forholdvist nyt fænomen for mig selv. Kagen består af brownie nederst og med cookie på toppen.
Tænd først ovnen på 180 grader almindelig ovn.
Kom brun farin, sukker og blødt smør i en skål og pisk til en lys og luftig masse.
Tilsæt let sammenpisket æg og pisk igen til massen er ensartet.
I en anden skål blandes de tørre ingredienser og chokolade, som bagefter tilsættes til dejen. Rør til dejen er ensartet.
Kom nu dejen i en lufttæt beholder og stil på køl imens du går videre med brownien. Din cookiedej er let klistret og bliver lettere at arbejde med, når den har været på køl.
Kom smør, sukker og kakaopulver i en gryde og smelt ved middel varme. Når du har en smeltet masse tager du gryden af varmen og hælder massen op i en røreskål.
Inden du tilsætter æg til dejen skal du sikre dig, at massen ikke er for varm. Selv lader jeg gerne maskinen røre i dejen nogle minutter og tjekker temperaturen på dejen, som skal være lavere end 60 grader, når æg tilsættes under omrøring.
Info: Æggets blomme begynder at koagulerer ved 65 grader og derfor sørger jeg for altid at have min dej under denne temperatur, når jeg tilsætter æg (jeg skulle nødig have scramblet eg i min browniedej). Jeg går derfor altid med maks 60 grader for at være på den sikre side.
Bland hvedemel og vanilje inden det tilsættes dejen og vendes i.
Gør din springform (Ø20) klar med bagepapir i bunden og gerne lidt fedtstof rundt i kanten. Hæld dejen i formen, fordel hakket chokolade (eller chokoladeknapper) samt flagesalt ud over dejen og bag kagen i 15 minutter.
Tag nu kagen ud af ovnen og fordel cookiedejen i små klumper ud over brownien. Put kagen tilbage i ovnen og bag videre i ca. 20 minutter til kagen har en flot gylden farve på overfladen.
Nyd kagen lun (evt. med lidt vaniljeis af god kvalitet ved siden) eller lad kagen køle ned og servér den lige præcis, som den er.
Opbevar gerne kagen ved stuetemperatur i en lufttæt beholder, når kagen er kølet ned.
Kagen kan fint laves dagen før servering.