Go Back Email Link
Udskriv Pin
5 fra 1 stemme

Rustikke go'morgen boller

Der findes vel ikke noget bedre end friskbagt brød sådan en weekendmorgen, hvor familien har tid til at sove længe og hygge? De her boller smager helt fantastisk og tager ikke længe at lave, når først dejen har hygget sig på køl natten over.
Ret Brød og boller
Forb. tid 1 time 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Vente/hviletid 14 timer
Samlet tid 15 timer 30 minutter
Antal 12 stk.

Ingredienser

Til autolysen:

  • 430 g koldt vand
  • 50 g speltmel
  • 200 g stenformalet hvedemel
  • 350 g hvedemel
  • 12 g bageenzymer

De resterende dele:

  • 130 g ung surdej
  • 15 g salt
  • 1S spsk honning
  • 5 g gær

Sådan gør du

I løbet af dagen (4-5 timer før brug):

  • Sørg for at fodre din surdej mindst 4-5 timer før du skal have æltet din bolledej. Din surdej skal være klar til brug :-) Dette kan sagtens gøres allerede om morgenen selvom dejen først skal blandes om eftermiddagen. Du kan altid tjekke om din surdej er frisk og klar til brug ved at tage en ske af surdejen op i en skål med vand - hvis dejen flyder er surdejen klar til brug.

Lav autolysen (1 time før dejen æltes sammen:)

  • Bland koldt vand, speltmel, stenformalet hvedemel, hvedemel og bageenzymer til en fast dej. Stop med at ælte, når al melet er æltet ind i dejen.
  • Sæt en overklippet pose fast over skålen med en elastik og lad skålen stå ved stuetemperatur en times tid.

Bland og ælt dejen:

  • Tag nu posen af skålen og tilsæt surdej, salt, honning og gær. Ælt dejen godt til den samler sig om dejkrogen og er god elastisk (12-15 minutters æltning på maskinen).
  • Smør en bøtte i bund og på siderne med en god olivenolie og kom dejen heri. Læg låg på og lad stå 30 minutter ved stuetemperatur.

Bolledejen foldes:

  • Når dejen har stået på køkkenbordet en halv times tid skal den foldes første gang. Den skal gerne foldes i alt fire gange med 30 minutters mellemrum. Man kan godt undlade, at folde dejen, men det hjælper udviklingen af glutenstrengene i dejen (har jeg vist læst om) og personligt kan jeg se min bolledej arbejde fra foldning til foldning - så jeg vil ikke selv springe foldningerne over!
  • Dejen foldes således: Tag lidt vand på fingerspidserne og tag fat i begge sider af dejen og løst hele dejen op mens du lader enderne falde ned i bøtten igen. Jeg vender min bøtte 90 grader og løfter igen inden jeg lægger låg på.

Efter yderligere 30 minutter foldes dejen anden gang - helt lige som ved første foldning løftes dejen op og enderne falder ned i bøtten. Læg låg på og lad stå.

  • 30 minutter senere foldes tredje gang - helt ligesom før. Igen låg på og lad bøtten stå.
  • Og igen 30 minutter senere - fold dejen for fjerde og sidste gang. Læg låg på bøtten og kom i køleskabet natten over.

Tænd ovnen og væk din bolledej:

  • Godmorgen - det er tid til at få gang i ovnen. Tænd på 250 grader almindelig ovn og stil en bageplade ind således den også kan blive varmet op. Selv bager jeg oftest brød med en bagesten/pizzasten i ovnen, men mine bagesten er runde, hvilket passer skidt med de 12 boller. Derfor må jeg nøjes med en bageplade, som ikke holder særlig godt på varmen.
  • Når du har tændt for din ovn tager du bøtten ud af køleskabet således bolledejen lige får lov at vågne op inden bollerne skal formes og bages. Selv kan du jo passende tage dig en kop kaffe eller hvad du nyder sådan en stille morgen. Ovnen og pladen skal have lov til at blive godt varm, så lad gerne ovnen stå i en times tid og varme op.
  • Din ovn er nu godt varm, du har fået dig en skøn kop kaffe og bolledejen er også vågnet op fra sin skønhedslur. Hæld nu dejen ud på et meldrysset bord og del i 12 lige store stykker. Form med forsigtighed hvert stykke så det er nogenlunde rundt og læg det over på et stykke bagepapir - du skal endelig ikke arbejder for meget med dejen og slå pusten ud af den. Der må meget gerne være lidt mel hist og her på bollerne og selv kan jeg godt lide at de her boller står lige tilpas tæt på hinanden til at de når at vokse sammen... :-) Dejen er forholdsvis våd, så det kan godt blive lidt klistret, men med lidt øvelse finder man fidusen og så bliver det pludselig meget lettere og knap så klistret.
  • Find en grydelap frem og tag den varme plade ud af ovnen - hold pladen hen ti lkanten af bordet og før gelænde dit bagepapir fra bord til bageplade. Ind i ovnen med bollerne og så er det bare at vente. Nu er det tdi til at få vækket resten af huset, så I inden længe kan nyde nogle lækre boller.
  • Bag bollerne i ca. 20 minutter til de har fået rette farve og lyder hule, når man banker dem underneden.
  • Tag bollerne ud og lad køle lidt af på en rist inden de nydes - bedst med en god klat smør på, hvis du spørger mig.