Go Back Email Link

Nemme fastelavnsboller

Nemme og lækre fastelavnsboller fyldt med lige præcis din yndlingsmarmelade.
Ret Det søde køkken
Keyword Fastelavn, fastelavnsbolle, højtid, tradition, Vandbakkelser
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Antal 18 stk

Ingredienser

Til vandbakkelserne:

  • 150 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 3 dl vand
  • 150 g hvedemel
  • 3-4 stk æg

Til mørdejsstjernerne:

  • 50 g sukker
  • 100 g koldt smør i små tern
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk vaniljesukker eller 1/2 tsk vaniljepaste
  • 1/2 stk æg

Til den lækre vaniljecreme:

  • 2 stk æggeblommer
  • 2 spsk majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 4 tsk sukker
  • 4 tsk vaniljesukker

Dertil skal du bruge:

  • 1/2 glas af din YNDLINGS marmelade
  • 5 dl fløde
  • sukkerøjne, lidt hvid samt rød glasur (køb evt. pynteglasur på tube - det letter arbejdet og man skal bruge ganske lidt) og krymmel til at pynte stjernene med

Sådan gør du

Start med at lave mørdejsstjernerne:

  • Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovn.
  • Bland sukker, koldt smør i små tern, mel og vaniljesukker i en skål. Rør til massen har en konsistens lidt a la fint revet parmesanost.
  • Tilsæt æg og rør til dejen samler sig. Det er vigtigt at stoppe med at arbejde med dejen på dette tidspunkt, da mørdej ikke tåler at blive æltet for meget.
  • Rul dejen tyndt ud (ca. 2 mm tykkelse) og udstik dine stjerner.
  • Bag i ca. 10-12 minutter til de er flotte og gyldne. Hold øje med, om bagepladen skal vendes undervejs i tilfælde af, at din ovn fordeler varmen ujævnt.
  • Lad afkøle på en rist til de skal pyntes.

Lav nu dine vandbakkelser:

  • Indstil ovnen på 180 grader varmluft (da du skal bage flere plader på én gang).
  • Kom smør, vand og sukker i en gryde og lad det koge op.
  • Tag gryden af varmen og sigt melet i (alt melet skal i på én gang). Rør godt rundt i massen således der ikke er klumper og kom nu gryden tilbage på varmen.
  • Afbag din dej i 3-4 minutter (vigtigt for at opnå luftige vandbakkelser, der ikke falder sammen). Hav over middel varme og rør konstant i dejen (jeg har mit komfur på enten 6 eller 7 ud af 9 mulige i styrke).
  • Kom dejen i en skål og lad afkøle en smule inden æg tilsættes lidt efter lidt.
  • Når dejen er afkølet lidt skal der tilsættes let sammenpisket æg. Hvis dejen får for meget æg vil den blive for tynd og dine vandbakkelser vil derfor ikke hæve flot op.
    Derfor: tilsæt lidt æg ad gangen :-)
    I en lille skål udklækkes et æg ad gangen og tilsættes til dejen. Der røres godt til dejen har optaget ægget. De første 3 æg behøver du ikke være så forsigtigt med. Det er nemlig først ved det fjerde æg, at du skal til at fornemme på din vandbakkelsesdej om den er ved at være klar.
    Dejen er klar, når du kan køre en finger igennem dejen og aftrykket "bliver stående" og dejen samtidig er blød nok til at kunne blive håndteret i en sprøjtepose. Jo flere gange du bager vandbakkelser desto nemmere bliver det at fornemme den rette konsistens :-)
  • Dejen kommes i en sprøjtepose og der afsættes 18 lige store vandbakkelser fordelt på to bageplader beklædt med bagepapir, således der er godt med luft mellem vandbakkelserne.
  • Sæt bagepladerne i ovnen og bag nu i ca. 35 minutter. Her er det yders vigtigt, at ovnlågen ikke åbnes for tidligt - tag derfor et kig igennem ovnlågen for at fornemme afbagningen. De skal være flotte gyldne i overfladen. Åbnes ovnen for tidligt vil de falde sammen - bag dem derfor hellere en minut for længe end i for kort tid.

Imens vandbakkelserne bages laves vaniljecreme:

  • Kom alle ingredienserne i en gryde og kog op under omrøring. Lad cremen koge i nogle minutter til den tykner godt.
  • Dæk cremen til med husholdningsfilm og lad afkøle ind til den skal bruges. Sørg for, at filmen kommer helt ned til overfladen af cremen således der ikke dannes kondens.

Brug også bagetiden på at pynte stjernerne:

  • Sæt sukkerøjne fast med en lille dut glasur (der skal meget lidt til).
  • Kom ligeledes lidt hvid glasur på de steder, hvor du vil have dit krymmel og drys nu med krymmel.
  • Tegn også gerne en lille mund med rød glasur. Slip gerne fantasien løs og lav forskellige munde - glade, sure, overraskede.

Samling af de lækre fastelavnsboller:

  • Skær toppen af vandbakkelserne - hvis du skærer den øverste 1/3 af, så passer det fint. Toppen skal du ikke bruge til selve fastelavnsbollen, så den kan du passende gnaske i dig eller gemme til en omgang romkugler/træstammer.
  • Fordel vaniljecreme i vandbakkelserne.
  • Kom en teske syltetøj i hver vandbakkelse.
  • Pisk fløden til en fast skum og kom denne i en sprøjtepose med en stjernetyl. Sprøjt en rose eller ring af flødeskum på hver vandbakkelse.
  • Afslut med at sætte en stjerne på toppen af hver vandbakkelse.