Go Back Email Link
Udskriv
5 fra 1 stemme

Klassiske hveder

Her får du opskriften på de helt klassiske hveder - som i min optik er bløde, luftige og har en snert af kardemomme i sig. Hvederne spises ifølge traditionen torsdag aften før Store Bededag, men de egner sig nu helt bestemt også til at blive nydt så mange andre dage på året.
Vores opskrift passer til en almindelig størrelse bradepande.
Ret Brød og boller
Køkken dansk
Keyword bagværk, bededag, hjemmebag, hvedeknopper, hveder, Store Bededag
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet hævetid ca. 1 time 45 minutter
Antal 20 hvedeknopper

Ingredienser

  • 4 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 2 stk æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 800-850 g hvedemel
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g blødt smør (stuetemp.) husk - ikke smørbar

Valgtfrit:

  • 1 stk æg til pensling

Sådan gør du

  • Lun mælken i en gryde til det er lillefingervarmt. Tag gryden af varmen, kom gær i mælken og rør til gæren er opløst.
  • Tilsæt nu æg, sukker, kardemomme og godt halvdelen af melet. Rør let ingredienserne sammen og tilsæt salt samt lidt efter lidt mere mel alt imens der æltes.
  • Ælt dejen nogle minutter inden smørret tilsættes lidt efter lidt i små tern.
    Fortsæt nu med at ælte i ca. 8-10 minutter til dejen samler sig om dejkrogen. Husk altid at holde lidt igen med melet, da det ikke nødvendigvis er den fulde mængde, som skal bruges.
  • Kom en overklippet frysepose over skålen og fastgør den med en elastik. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1-1,5 time til dejen har opnået dobbelt størrelse.
  • Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og slå 20 lige store boller op. Stram hver enkelt bolle godt op og placér dem alle i en bradepande beklædt med bagepapir.
  • Læg et fugtigt viskestykke over bollerne og lad efterhæve i ca. 45 minutter.
  • Imens dine hveder efterhæver tænder du ovnen på 220 grader almindelig ovn, således den er klar ved endt hævetid.
  • Valgfri, hvis du ønsker at pensle dine hveder med æg:
    Slå ægget ud i en skål eller kop og pisk det let sammen med en gaffel. Pensl nu alle hvederne så de får en flot, blank overflade.
  • Bag hvederne i ca. 12-15 minutter til de er færdigbagte og har en flot gylden overflade.

Noter

Nyd hvederne lune og med et godt lag tandsmør på - og her går du selvfølgelig med den gode rigtige smør :-)
Hvederne gør sig også godt dagen derpå - ristet og igen med lidt smør til.