Varme hveder

Varme hveder

Varme hveder til bededag

Der er tradition for, at vi torsdag før Store Bededag nyder et par varme hveder. Det er ikke noget, som jeg kan mindes at være vokset slavisk op med. Jeg mindes ikke, at min mor ikke med varme hveder dagen før Store Bededag. Derfor har jeg egentlig heller ikke selv været vildt strangent med det før de senere år, hvor jeg med glæde får bagt.

Selvom min mor ikke stod og bagte hveder, så er det ikke en ukendt tradition for mig. For min farmor havde (og har) altid hveder til Bededag.

Hvordan er det nu lige med de hveder?

Ja, hvorfor er det egentlig, at der serveres varme hveder dagen før Store Bededag? Og hvordan er det lige historien er?

Ser vi omtrent 170 år tilbage i tiden til midten af 1800-tallet opstod skikken med de varme hveder, som kunne købes hos bageren dagen før Store Bededag. Årsagen hertil var, at man på selve Store Bededag havde arbejdsfri indtil kirkens gudstjeneste var ovre. Dette gjaldt også for den kære bager.

Helligdagen er dog ældre end traditionen med hvederne og stammer helt tilbage fra 1686, hvor den “ekstraordinær, almindelig bededag” som den dengang hed, blev lovfæstet.

Eftersom bageren ikke var tidligt oppe for at bage til folket, bagte han dagen i forvejen hvedeknopper, sm kunne købes og lunes på selve bededag.

Traditionen har dog med tiden ændret sig en smule, hvorfor vi nu spiser hvederne varme selvsamme dag, som de er bagt.

En hel bolle kaldes for en hvedeknop – skæres denne over får man to hveder (eller, hvis disse ristes: to tvebakker). Af den årsag støder vi både på udtrykket “hveder” og på “hvedeknopper”.

I dag anses hveden ikke at være noget særligt, men dengang – der tilbage i midten af 1800-tallet – dér var hveden dyr og fin. Det var altså fin spise, når der blev serveret hvedeknopper og noget, som kun blev serveret på særlige dage… Dage, som fx. Store Bededag.

Se, det var vist dagens tilbageblik. Nu skulle I gerne have en idé om, hvorfor bageren sælger lune hvedeknopper om få dage.

 Nydes med tandsmør

Der skal ikke være nogen tvivl om, hvordan de varme hveder nyder på bedste vis. For hvis du spørger mig skal der et godt lag tandsmør på toppen af de lækre hveder. Her bruger jeg selvfølgelig rigtig smør.

Skulle jeg flotte mig lidt og komme lidt ekstra lækre sager på toppen af mine hveder, så kunne jeg godt finde på at tage et glas af min stikkelsbærgelé frem og smøre et lag oven på smørret.

Klassiske hveder

Her får du opskriften på de helt klassiske hveder – som i min optik er bløde, luftige og har en snert af kardemomme i sig. Hvederne spises ifølge traditionen torsdag aften før Store Bededag, men de egner sig nu helt bestemt også til at blive nydt så mange andre dage på året.
Vores opskrift passer til en almindelig størrelse bradepande.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Samlet hævetid ca. 1 t 45 min
Ret Brød og boller
Køkken dansk
Antal 20 hvedeknopper

Ingredienser
  

 • 4 dl sødmælk
 • 50 g gær
 • 2 stk æg
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 800-850 g hvedemel
 • 1,5 tsk salt
 • 50 g blødt smør (stuetemp.) husk – ikke smørbar

Valgtfrit:

 • 1 stk æg til pensling

Sådan gør du
 

 • Lun mælken i en gryde til det er lillefingervarmt. Tag gryden af varmen, kom gær i mælken og rør til gæren er opløst.
 • Tilsæt nu æg, sukker, kardemomme og godt halvdelen af melet. Rør let ingredienserne sammen og tilsæt salt samt lidt efter lidt mere mel alt imens der æltes.
 • Ælt dejen nogle minutter inden smørret tilsættes lidt efter lidt i små tern.
  Fortsæt nu med at ælte i ca. 8-10 minutter til dejen samler sig om dejkrogen. Husk altid at holde lidt igen med melet, da det ikke nødvendigvis er den fulde mængde, som skal bruges.
 • Kom en overklippet frysepose over skålen og fastgør den med en elastik. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1-1,5 time til dejen har opnået dobbelt størrelse.
 • Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og slå 20 lige store boller op. Stram hver enkelt bolle godt op og placér dem alle i en bradepande beklædt med bagepapir.
 • Læg et fugtigt viskestykke over bollerne og lad efterhæve i ca. 45 minutter.
 • Imens dine hveder efterhæver tænder du ovnen på 220 grader almindelig ovn, således den er klar ved endt hævetid.
 • Valgfri, hvis du ønsker at pensle dine hveder med æg:
  Slå ægget ud i en skål eller kop og pisk det let sammen med en gaffel. Pensl nu alle hvederne så de får en flot, blank overflade.
 • Bag hvederne i ca. 12-15 minutter til de er færdigbagte og har en flot gylden overflade.

Noter

Nyd hvederne lune og med et godt lag tandsmør på – og her går du selvfølgelig med den gode rigtige smør 🙂
Hvederne gør sig også godt dagen derpå – ristet og igen med lidt smør til.
Keyword bagværk, bededag, hjemmebag, hvedeknopper, hveder, Store Bededag


2 thoughts on “Varme hveder”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift