Tomatsovs med kødboller

Tomatsovs med kødboller

Det rene Lady og Vagabonden

Vi kender den alle – scenen, hvor Lady og Vagabonden sidder hos “Tony´s” og spiser en dejlig portion spaghetti serveret med de lækreste kødboller, “Bella notte” spiller og med ét rammer de to hundes snuder hinanden. Ser man bort fra musikken og et par manglende hunde, så fandt denne scene sted hjemme hos os i aftes… Sådan med lidt god vilje 🙂 Maden var i hvert fald spot on og mine tanker blev straks ledt hen på den gode gamle børnefilm (som jeg virkelig snart skal have introduceret Laura for).

Jeg gik som vanligt i gang med at lave mad alt imens Laura sad ved spisebordet og havde gang i sine tegnerier. Da sovsen står og er godt i gang med at reducere og jeg netop har lavet pastadejen, kommer Laura snigende og spørger nysgerrigt ind til, hvad jeg laver. Straks har hun glemt alt om sine tegninger og er ved at tage sit forklæde på og finde sin kagerulle frem – for nu skal der laves mad. Jamen altså, så smelter mit hjerte altså! Jeg nyder virkelig, at have hende med i køkkenet 🙂

Meget nem og autentisk tomatsovs med kødboller
Meget nem og autentisk tomatsovs med kødboller

 

Opskrift på de lækre kødboller i tomatsovs

Kødboller i tomatsovs

Det går Lady og Vagabonden i den, når denne ret kommer på bordet herhjemme. Skøn tomatsovs fyldt med god smag og lækre saftige kødboller. Serveres med frisk pasta og lidt friskrevet parmasanost.
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 30 min
Samlet tid 45 min
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Til kødbollerne skal der bruges:

 • 500 g hakket svine- og kalvekød
 • 1 fed hvidløg
 • 1 stk lille rødløg
 • 0,5 stk frisk mozarella
 • salt og peber
 • 2 spsk olivenolie til stegning

Til tomatsovsen skal der bruges:

 • 1 bøtte passata
 • 4 spsk koncentreret tomatpuré
 • 2 spsk tørret oregano
 • 1 stk svinebouillionterning
 • 2,5 dl vand
 • 0,5 stk frisk mozarella
 • salt og peber

Sådan gør du
 

Lav først kødbollerne:

 • Pil løget og hvidløg. Hak begge dele fint og kom op i en skål.
 • Kom det hakkede kød op i skålen til løget.
 • Tag den friske mozerella, skær halvdelen i mindre tern og kom op i skålen til de øvrige ingredienser. Gem resten af osten til sovsen.
 • Rør farsen godt sammen og tril små kugler på ca. 3 cm i diameter.
 • Kom olien på en varm pande og steg nu kødbollerne. Steg til de er brunet af hele vejen rundt og tag dem nu af panden. Lad panden stå på blusset, da den skal bruges til tomatsovsen.

Lav din tomatsovs:

 • Hæld passata, tomatpuré, oregano, vand og bouillionterning (smuldres ud over sovsen) på panden og varm igennem ved godt middel varme i 20-30 minutter. Hav gerne låg på panden, som står en lille smule åbent således damp kan komme ud.
 • Efter ca. 20-30 minutter kommes kødbollerne i sovsen og den sidste del af osten rives eller hakkes i små stykker og kommes ved. Smag sovsen til med salt og peber og lad nu simre ved under middel varme i 5-10 minutter.
 • Servér med spaghetti, friskrevet parmasan og gerne lidt frisk basilikum.

Der skal selvfølge pasta til denne ret. Helt autentisk, så valgte vi at gå med spaghetti 🙂 Med god hjælp fra Laura fik vi rullet pastaen ud og fik lavet den lækre spaghetti… Det er selvfølgelig ingen tvang at lave pastaen selv, men det kræver kun to ingredienser og så er det nemt at lave – opskriften får du her:

 

Mit pastakit til røremaskinen gør arbejdet med pastaen endnu nemmere

 

 

Opskrift på hjemmelavet pasta

Grundopskrift til pasta

Pasta er nok min livret og kan jo bruges til utroligt mange retter. Sidste år fik jeg (langt om længe) en pastavalse til min røremaskine og jeg har fået lavet rigtig meget pasta siden da. Her er en grundopskrift, som passer til to voksne og to små børn (og så er der af og til en lille smule tilovers til frokosten).
man behøver dog ikke være den heldige indehaver af en fancy gadget til røremaskinen - pastamaskiner fås nemlig også til fornuftige penge og drives pr håndkraft. Den simple metode er udrulning med kageruller - og sådan én har de fleste husholdninger vist på lager 😛
5 fra 1 stemme
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 5 min
Hviletid kan dog undlades 20 min
Samlet tid 20 min
Køkken Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 300 g durummel
 • 3 stk æg

Sådan gør du
 

 • Vej 250 g mel af og lav en bunke midt på bordet. Med hånden laves nu en udhuling i bunken, således der bliver plads til æggene.
 • Slå de 3 æg ud i midten af bunken. Tag nu en gaffel og pisk æggene - lidt efter lidt piskes melet med ind i æggene.
 • Saml til en sammenhængende dej og tilføj lidt efter lidt mere mel. Dejen skal være fast og ikke klistret.
 • (kan om nødvendigt undlades - man kan sagtens lave pastaen uden at lade den hvile, men dejen har nu godt af en lille lur) Læg dejen i en frysepose eller pak ind i husholdningsfilm og lad hvile i 20 minutter på køl.
 • Del gerne dejen op i flere klumper (jeg plejer at dele i 4 klumper) og tryk med fingrene hver klump flad. Indstil dit pastamaskine på størst mulig tykkelse (min maskine har 1 som største tykkelse, så her starter jeg). Dejen køres igennem maskinen 10-15 gange, hvor jeg efter hver tur i maskinen folder dejen en gang - herved æltes dejen inden vi laver pastaen tyndere. Hav altid lidt mel på bordet, som du kan vende pastaen i således den ikke klistrer.
 • Efter de her 10-15 gange er det tid til at arbejde pastaen til rette tykkelse og maskinen indstilles derfor til næste trin (ved min maskine er dte så 2). På nuværende tidspunkt kører jeg ikke pastaen igennem flere gange som ved maskinens tykkeste trin. Efter en tur 2 trin køres pastaen på trin 3 osv. indtil den ønskede tykkelse opnås (vær opmærksom på ta pastaen svumler en anelse op under tilberedning).
 • Din pasta er nu klar til brug - læg din pastaplade på et meldrysset bord og gentag nu punkt 5-7 for de resterende klumper pasta.
 • Hvad du nu skal gøre afhænger helt af, hvad du skal bruge din pasta til. Enten skal du lave lasagne og så bruger du pladerne som de er nu eller måske skal du lave feccucine eller spaghetti og vælger dertilhørende cutter-tilbehør.
 • Hvis pastaen ikke indgår i en ovnret, så skal den kosges i 3-5 minutter til pastaen er færdigtilberedt.

Noter

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der under ingredienser er nævnt en mængde mel på 300 g, men at jeg kun bruger 250 g når jeg skal blande min pasta. Egentlig har jeg altid lært at der skal 1 æg til hver 100 g mel man anvender. Dog er der altså forskel på æggenes størrelse og jeg har oplevet at stå med en for tør og hård dej et par gange og sådan én dej er ikke nem at arbejde med. Derfor har jeg fundtet ud af, at det for mig virker bedre at starte ud med de 250 g og så tilføje små mængder indtil jeg synes pastaen har rette konsistens 🙂
 
Hvor tyndt skal man så udrulle sin pasta?
Selv ruller jeg pastaen ud på min pastarulle, som kobles på min KitchenAid røremaskine og jeg er virkelig glad for den. Den er ikke billig, men for mig alle pengene værd (den bliver virkelig også brugt tit) 🙂 Min pastarulle går fra 1, som er den tykkeste trin (det er her jeg ælter min pastadej inden den arbejdes tynd) og op til trin 8 der er den tyndeste (som jeg vist aldrig har brugt).
Her vil jeg lige opliste de tykkelser, som jeg plejer at anvende når jeg laver pasta:
 • feccucine og spaghetti køres til trin 4 
 • plader til lasagne eller ravioli køre til trin 5 (nogle gange på trin 6)
Har man ikke det fancy udstyr så frygt ej - en kageulle og lidt knofedt kan også gøre det 🙂

Har jeg fået dig overtalt til at lave pastaen selv? Så har jeg lavet et indlæg som guider dig hele vejen fra mel og æg til færdigkogt pasta. Jeg har endda lavet en videoguide til dig, så der er snart ingen undskyldninger for ikke at give det et forsøg 🙂

Frisk hjemmelavet pasta3 thoughts on “Tomatsovs med kødboller”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift