Stikkelsbærsaft

Stikkelsbærsaft

Lav den lækreste stikkelsbærsaft!
– det er smagen af dansk sommer på glas

Skønne stikkelsbær

Igen vil jeg lige slå et slag for dette skønne og knap så kendte/anvendte bær – stikkelsbærret. Selv er jeg virkelig glad for det lille bær og nyder dets smag årets rundt – både som kompot i kager, anvendt i mine moussekager, som gelé, marmelade og selvfølgelige også i form af denne stikkelsbærsaft.

Det er nemt at lave saft selv og det kræver bestemt ikke en masse fint udstyr. Der er behov for en gryde med en god størrelse (størrelsen heraf afhænger selvsagt af størrelsen på den portion man vælger at lave), vægt/målebæger og en saftpose på stativ. Har du ikke sidstnævnte, så frygt ej – brug en ganske almindelig køkkensigte og læg et viskestykke over.
Dertil kan det være en god ide med en tragt, når saften skal på flaske – særligt, hvis flaskens hals er smal.

Start ud i det små

Et rigtig godt råd til dig, som måske ikke har begivet dig ud i saft før:
Start i det små – lad vær med, at gå i krig med en kæmpe portion.

Har man ikke den store erfaring udi saftens verden, så kan det måske virke overskueligt at skulle finde en masse flasker frem til formålet. At skulle dryppe saft af i flere omgange eller flere skåle (i tilfælde af, at en portion ikke kan være i sigten/saftposen af én omgang). Og at skulle hælde saft på de mange flasker – en masse flasker, som også lige skal skoldes først.

Så gør dig selv den tjeneste, at start stille og roligt ud. Efterhånden, som du får mere erfaring vil du også med ro i sindet meget nemmere kunne lave større portioner.

stikkelsbærsaft

Stikkelsbærsaft

Denne saft samger i sandhed af sol og sommer – den smager af lune sommerdage med hygge i haven.
5 fra 1 stemme
Tilb. tid 25 min
“Dryppe-tid” 2 t
Ret Drinks
Køkken dansk

Ingredienser
  

 • 1 kg modne stikkelsbær
 • 5 dl vand
 • 1 tsk citronsyre
 • sukker svarende til mængden af usødet saft (500 g saft = 500 g sukker)
 • evt. konseveringsmidllet, fx atamon (anvend ca. 1/2 tsk pr. liter saft)

Sådan gør du
 

 • Skyld stikkelsbær og nip eventuelle grønne stilke fra. 
 • Kom bærrene i en gryde sammen med vand og citronsyre. Kog op ved middel varme til bærrene brister. 
 • Ved brug af en saftpose eller en sigte og et klæde skal saften nu sies fra. Lad saften dryppe fra af sig selv (undgå at presse saften ud, da du hermed ikke opnår en klar gelé). Forvent derfor at saften nu passer sig selv i 2-3 timer (og gerne natten over, hvis det passer bedst ind i din dagligdag). 
 • Når saften er siet fra vejes denne således du ved, hvor meget sukker der er behov for. Det passer med lige dele saft og sukker. Kom usødet saft samt sukker i en gryde og varm op til sukkeret er opløst – når sukkeret er opløst tages gryden af varmen.
 • Ønsker du at tilsætte et konserveringsmiddel skal dette gøres på nuværende tidspunkt.
 • Hæld nu saften på skoldede flasker.
Keyword saft, saftevand, stikkelsbær

Prøv også:

Kunne du lide opskriften på min stikkelsbærsaft? Og har du mod på at lave mere saft? Så kan jeg anbefale dig at lave fx denne hyldeblomstsaft eller denne rabarbersaft.4 thoughts on “Stikkelsbærsaft”

 • Hej. Jeg har lige lavet en portion stikkelsbærsaft efter din opskrift. Glæder os meget til at smage den. Men hvilket blandingsforhold anbefaler du? På forhånd tak for svar. Vh. Inge

  • Hej Inge.

   Dejligt at høre – jeg håber saften falder i Jeres smag. Vi blander altid på gefüle her i huset, men det er nok sådan 1 del saft til 4-6 dele vand 🙂

   De bedste hilsner Pernille

   • 5 stars
    Det er en helt igennem fantastisk saft med din opskrift. Den er nem at lave og det smager bare SÅ dejligt Vi kan lide blandingen 1:5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift