// REKLAME - saft og stikkelsbærgelé er lavet i samarbejde med Dr. Oetker, hvor modtagne produkter er anvendt til fremstillingen //
Du finder de anvendte produkter her:
Dr. Oetker citronsyre, Dr. Oetker Geleringspulver og Dr. Oetker Vaniljepaste
Det her med at lave sin egen marmelade, saft eller gelé er som sådan ikke en nødvendighed her i 2020 - de fleste supermarkeder har et stort udvalg. Dog vil jeg mene, at man bør give syltningen et forsøg. For det er nemlig ret nemt og kræver ikke det store - hverken i form af udstyr eller ingredienser. Og som en ekstra (kæmpestor) bonus, så kan du tilpasse smagen efter dine smagsløg og med stolthed servere et hjemmelavet produkt - og dét bringer glæde!
Selv købte jeg min saftpose med tilhørende stativ for en del år siden - det var vel egentlig på spotvarehylderne i Netto. Her i løbet af sommeren var der sylte-tema og jeg gav vel ikke meget mere end 20 kr. for sættet.
Har du ikke en saftpose, så frygt ej - brug en ganske almindelig køkkensi og læg et viskestykke over, når saften skal sies fra (det kan det samme, som saftposen kan).
Stikkelsbærgelé lavet på røde stikkelsbær er guld værd i dit køkken. Geléen kan runde sovsen af, men er også fantastisk på en lun og sprød vaffel!
I min bærhave plantede jeg sidste forår en busk med røde stikkelsbær - denne, som et supplement til vores grønne stikkelsbær der allerede havde sin plads i haven. Personligt synes jeg, at stikkelsbæret er overset og i den grad et undervurderet bær.
Du har måske allerede bemærket, at stikkelsbær fremkommer i flere af mine opskrifter - fx denne skønne mazarinkage eller i min stikkelsbærkage, som faktisk blev serveret ved mine forældres 60-års fødselsdag sidste år.
Det lille bær kan dog så meget mere end blot at indgå i en kage. Derfor har jeg netop lavet både saft og gelé af det lille vidunder.
Det er vel ikke helt forkert antaget, tænker jeg. Selv er jeg vokset op med et glas ribsgelé på køl, som er blevet brugt til både sovser og julens rødkål. Og så tror jeg egentlig også, at det stopper her - jeg kan i hvert fald ikke mindes, at vi brugte geléen til andre formål.
I mine voksne år har min nysgerrighed dog bragt mig videre ud i geléens vidunderlige verden. For nogle år siden fik vi lavet en stor portion gelé af de paradisæbler, som haven giver os. En portion så stor, at vi faktisk har et enkelt glas eller to tilbage den dag i dag. Dette til trods for, at vi ivrigt anvender den smagfulde paradisæblegelé til både sovser og på et stykke brød, en pandekage eller en vaffel i stedet for en marmelade.
Da jeg modtog produkterne fra Dr. Oetker var jeg heller ikke i tvivl om, at jeg skulle lave en gelé. Eftersom stikkelsbæret netop nu er modent og min stikkelsbærbusk gavmild, så var jeg heller ikke i tvivl om, hvilken råvare der skulle bruges.
Når der skal laves stikkelsbærgelé, så starter processen med at der skal laves en saft. Her kan man vælge at bruge al saften til den videre proces eller, som jeg gjorde - at gemme lidt af saften til en skøn flaske stikkelsbærsaft.
Opskriften nedenfor viser dig hele processen fra bær til gelé. Hvis du ikke kan skaffe røde stikkelsbær, så kan du uden problemer anvende grønne stikkelsbær i stedet for - herved vil du selvfølgelig ikke ende ud med en rød gelé.
Hvis du har fået mod på at begive dig ud i syltning, så kan jeg anbefale at besøge Dr. Oetkers Sylteskole. Her finder du en masse gode opskrifter, tips og tricks samt en smart sæsonkalender.
Dertil kan jeg informere om, at den næste "Bag Live med Dr. Oetker" står i syltningens tegn. Det foregår søndag d. 2. august kl. 13.00 og jeg er sikker på, at du vil blive guidet sikkert igennem syltningen.
Skyld stikkelsbær og nip eventuelle grønne stilke fra.
Kom bærrene i en gryde sammen med vand og citronsyre.
Kog op ved middel varme til bærrene brister.
Ved brug af en saftpose eller en sigte og et klæde skal saften nu sies fra. Lad saften dryppe fra af sig selv (undgå at presse saften ud, da du hermed ikke opnår en klar gelé). Forvent derfor at saften nu passer sig selv i 2-3 timer (og gerne natten over, hvis det passer bedst ind i din dagligdag).
Kom en ske i køleskabet – den skal bruges til at teste geléen om lidt.
I en lille skål blandes 1 spsk sukker og Dr. Oetker Geléringspulver.
Rør blandingen i saften og bring saften i kog.
Tilsæt resten af sukkeret samt vanilje og lad koge i ca. 5-6 minutter.
Tag gryden af varmen og skum af (fjern det skum, som er dannet på toppen af geléen med en ske).
Ønsker du at anvende fx atamon til konservering bør dette tilsættes på nuværende tidspunkt. Konserveringsmidlet tilsættes massen og røres godt sammen med.
Test om geléen er færdig: Tag den kolde ske i køleskabet og kom en lille smule gelé på skeen – hvis den sætter sig efter ganske kort tid, så er din gelé færdig.
Kom nu den færdige gelé på skoldede glas, læg et klæde over og lad køle af/sætte sig til næste dag inden der kommes låg på.