Én af de julesmåkager, som vi altid bager herhjemme er jødekager. Sprøde, smørbagte småkager drysset med sød kanelsukker. Og det bedste af det hele - det tager ikke voldsomt længe fra du går i gang, til du kan nyde den første nybagte jødekage.
Ungerne elsker at hoppe ombord i min kasse med udstikkere. Så finder de alle de fineste juleudstikkere frem. Juletræer, hjerter, stjerner, snemænd, kagemænd, snefnug og julesokker - der er nærmest ingen grænser for, hvilke fine forme man kan lave sine jødekager i.
Man kan selvfølgelige også vælge at rulle sin dej til en ca. 5 cm tyk "pølse", som der skæres skiver af, men den går ikke her i huset. Hvis ungerne spotter en mulighed for at udstikke småkager, så får jeg da ikke lov til andet :-) Et godt råd, til dig, som ikke ønsker at udstikke dine jødekager, men blot at skære skiver: Når dejen er samlet formes "pølsen", som pakkes ind og dernæst hviler 30-60 minutter på frost frem for på køl. Herved er det nemmere at skære pæne skiver, når dejen er let frossen. Hvis du har en pålægsmaskine eller måske en god gammel Raadvad brødskærer, så kan du med fordel anvende den i stedet for at skære med en kniv. Sørg for at lave skiver der alle er ensartede i tykkelsen for at få den pæneste afbagning.
Her i den søde juletid bliver der bagt meget rundt om i de danske hjem. Foruden de lækre jødekager, så har jeg andre skønne julebagværker, som bare skal laves i november og december. Min absolutte favorit og øverst på listen er min farmors vaniljekranse. Foruden vaniljekranse laves der gerne lækre fyldte chokolader og lækre sprøde brunkager. Jeg kan se i statistikkerne til min blog, at der har været mange besøg på lige netop opskriften til mine brunkager, så jeg håber at andre allerede har haft glæde af at bage brunkagerne.
En klassisk småkage til den søde juletid. Sprøde, smørfyldte jødekager, som med fordel kan udstikkes i de fineste figurer.
Kom hvedemel, hjortetakssalt, koldt smør i små tern og sukker i en skål. Rør massen godt sammen til den opnår en konsistens lidt ala fint revet parmesan.
Tilsæt ægget og saml dejen. For at opnå sprøde jødekager skal dejen ikke æltes for meget - den skal blot lige samles og have en ensartet konsistens.
Pak dejen ind i en frysepose eller i husholdningsfilm og lad hvile på køl i 30-60 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (alternativt 180 grader varmluft).
Rul dejen ud på et meldrysset bord til den har en tykkelse på ca. 4 mm. Udstik festlige småkager og læg på dem en bageplade beklædt med bagepapir.
Pensl med sammenpisket æg og drys med kanelsukker (og evt. mandler)
Jødekagerne bages i 7-8 minutter til de er let gyldne.
Lad jødekagerne køle af en på en rist. Opbevar jødekagerne i en kagedåse, men vent meget gerne nogle timer med at komme låg på kagedåsen - du skal gerne være sikker på, at jødekagerne ikke længere afgiver varme.
Dejen kan med fordel laves i forvejen og nedfryses. Forud for bagning tages dejen op og tør stille og roligt op i køleskabet. Vælger man at rulle dejen til en "pølse" og vil skære skriver af den, så kan man med fordel skære skiverne mens dejen stadig er en smule frossen.