Salat

En skøn og sprød salat med sæsonens råvarer er guld værd. Vellavet salat kan bruges helt eller delvist, som et måltid.

For mig er en salat ikke bare en salat. Alt efter dens opbygning kan den være en større eller mindre del fa et måltid. Ønsker man, at få et godt og mættende måltid kan man med fordel tilsætte ekstra fylde. Det kan fx være ris, cous-cous eller kød af en art.

Dertil er det også en rigtig fin idé med lidt lækkert brød ved siden af sin salt – jeg har derfor samlet mit bedste bagværk til dig lige her.

Her på siden har jeg samlet mine bedste salater – dem, som vi ofte spiser både til frokost og til aftensmad. Jeg håber, at du vil finde inspiration til selv at trylle sprøde salater frem.

salat

Brug sæsonen

Du har helt sikkert hørt det før og her får du den så også fra min side af: Brug sæsonen. Og hvorfor er det nu lige, at det er en god idé?
Råvarer, som er i sæson, har for det første langt mere smag end de råvarer, som du kan købe og som ikke helt er i sæson.
Ydermere kan du, hvis du er køkkenhavetypen, også selv dyrke og dermed hente friske råvarer på det tidspunkt, hvor de smager allerbedst.

For at gøre det nemt for dig, så har jeg sæsonvis listet en masse lækre råvarer op nedenfor. Her tager jeg selvfølgelig udgangspunkt i grøntsager, som vi dyrker her i Danmark.

Forår

Brændenælder, brøndkarse, feldsalat, forårsløg, gulerod, jordskokker, nye kartofler, løg, persille, purløg, rabarber, radiser, ramsløg, rødbeder, skvalderkål, skovsyre og spinat.

Sommer

Agurk, asparges, bladbeder, blommer, blåbær, broccoli, bønner, fennikel, gulerod, hindbær, hyldeblomst, jordbær, nye kartofler, løg, majs, persille, purløg, rabarber, radiser, ribs, rødbeder, salat, spidskål, spinat, squash, tomat, vindruer, æbler og ærter.

Efterår

Bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, blåbær, broccoli, brombær, bønner, glaskål, grønkål, gulerod, hindbær, hvidkål, hvidløg, hyldebær, jordskokker, kartofler, knoldselleri, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porrer, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, spinat, tomater, valnødder, vindruer, æbler.

Vinter

Glaskål, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokker, løg, pastinak, persillerod, porrer, rosenkål, rødbeder, rødkål og æbler.