Koldhævet pizza

Koldhævet pizza

Koldhævet pizza, hvor dejen får lov til at udvikle sig over lang tid.

Perfekt opskrift på koldhævet pizza

Endelig, som i E-N-D-E-L-I-G fandt jeg frem til rette opskrift til en koldhævet pizza… 🙂

Jeg har efterhånden forsøgt mig frem mange gange med nye opskrifter. Både andres opskrifter og nogle jeg selv har fundet på. Der har altid været et eller andet i vejen og jeg har aldrig rigtig været tilfreds. Enten har dejen været umulig at arbejde med eller ikke været luftig nok. Andre gange har dejen ikke givet rette smag og krumme eller som i rigtig mange tilfælde har den hængt fast på metalpladen til pizzastenen. Som Claus så fint sagde det, så “har det da også kun taget et par år at nå hertil”. Og ja, det har det. Flere år og mange forsøg senere, men så er der vel også bare ekstra god grund til at være glad og stolt.

Vi kan rigtig godt lide pizza her i huset. Og vi har da også med jævne mellemrum pizza på vores madplan. Hver gang der laves pizza, så er der en klar opgavefordeling: Jeg står for dejen, ungerne hjælper med fyld og Claus tager sig af afbagningen.

“Af skade bliver man klog”

Jeg har altid lært, at det er af sine fejl man lærer. Så jeg burde dermed snart være en sand pizzamester med alle de fejlagtige forsøg jeg har gjort mig. Jeg har derfor også for hver semi-god pizza lært lidt mere.

Og jeg tør derfor også godt dele denne opskrift på koldhævet pizza “allerede nu”. Den er kun afprøvet en enkelt gang, men efter at have postet billeder af en meget livlig dej på Instagram fik jeg mange henvendelser om at dele opskriften. Derfor får I her mine krudseduller i en renskrevet udgave, som andre end blot jeg selv kan læse. Jeg glæder mig til at skulle lave pizza igen efter samme opskrift med forhåbentlig samme god resultat…

Prøv endelig opskriften og kom gerne med ris og ros 🙂

Jeg lavede dejen aftenen før jeg skulle bruge den. Altså gik jeg i gang med dejen torsdag ved 16-tiden, hvorefter den havde ca. et døgn på køl. Man kan sagtens tilpasse sig anderledes og give dejen mindre tid på køl – her vil jeg sige 7-8 timer som minimum.

Hvis tiden er knap og du ikke har fået lavet din på dej til koldhævet pizza i tide, så kan jeg anbefale dig at tage et kig på min anden pizza opskrift.

Koldhævet pizzadej

Efter mange forsøg på at finde frem til den helt perfekte pizzadej har jeg endelig knækket koden med denne opskrift – aldrig har jeg oplevet en så elastisk dej, som var nem at arbejde med og havde en helt fantastisk smag! Portionen passede helt perfekt til to børn og to voksne (og så var der stadig lige et halvt stykke tilbage på tallerkenen – trods en kamp kunne jeg simpelthen ikke spise mere) 🙂
Forb. tid 45 min
Hæve/hviletid 23 t 15 min
Samlet tid 1 d
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 2 store pizzaer

Ingredienser
  

 • 3 dl koldt vand
 • 6 g gær
 • 2 spsk surdej
 • 2 spsk olivenolie
 • 12 g salt
 • 1 spsk honning
 • 200 g dürummel
 • ca. 275 g hvedemel

Sådan gør du
 

 • Rør først gær ud i det kolde vand og tilsæt derefter surdej, olie, salt og honning.
 • Tilsæt dürummel og ca. 1/3 af hvedemelet og rør det godt ind i dejen.
 • Når dejen er rørt og ikke længere har klumper tilsættes de sidste 2/3 hvedemel af nogle omgange. Dejen køres på maskinen til den har samlet sig om krogen (sådan en 10-15 minutter).
 • Smør en bøtte med olie på sider og bund og kom dejen heri. Læg låg på bøtten (eller dæk til med en overklippet frysepose og en elastik). Dette er for at holde på fugten. Lad bøtten stå ved stuetemperatur.
 • Efter 30 minutter skal dejen foldes første gang. Tag låget af bøtten, tag lidt vand på hænderne og tag fat om dejen i begge sider. Løft dejen op og lad enderne falde ned i bøtten inden du lægger dejen ned igen. Vend bøtten 90 grader og gentag. Jeg gør dette fire gange inden jeg lægger låg på bøtten og lader den arbejde.
 • Efter 30 minutter skal dejen foldes anden gang (samme princip, som ovenfor).
 • Efter 30 minutter mere skal dejen foldes tredje gang (igen samme princip).
 • Yderligere 30 minutter senere skal dejen foldes en sidste gang inden den skal på køl til næste dag. Når du har foldet dejen en sidste gang skal der igen låg på og så på køl.
 • Dagen efter – ca. 30 minutter inden du skal bage dine pizzaer tages bøtten ud af køleskabet. Lad nu dejen vågne op inden den skal strækkes/formes. Jeg tog låget af bøtten fordi den var ved at vokse ud.
 • Efter ca. 30 minutters opvågning skal vi have formet pizzaerne. Her er det strengt forbudt at finde kagerullen frem – hr. pizzamand på den lokale står jo heller ikke og ruller sin dej ud 🙂 Hæld med på bordet og kom dejen ud herpå og del dejen i to lige store klumper. Som et godt samarbejde mellem dine hænder og tyngdekraften strækkes dejen stille og roligt ud til en passende stor cirkel.
 • Kom nu pizzaen over på en meldrysset pizzaplade (den tynde metalplade, som følger med mange pizzasten). Kom din pizzasauce og fylde på og bag pizzaen ved masser af varme (giv den bare fuld gas på temperaturen) til den er færdig. Alt efter, hvor tyk bunden bliver, grillens (eller ovnens) temperatur og valg af fyld kan bagetiden variere – hos os passer det meget godt med ca. 8-10 minutter for en pizza.

Noter

Selv bruger jeg ikke bagepapir, men er du ikke den heldige ejer af en pizzasten kan du sagtens bruge en bageplade med bagepapir på. I så fald skal din ovn være varmet godt og grundigt op og pladen skal have været i ovnen i mindst 45-50 minutter for at være godt varm (det er altså ikke nok, at ovnens termometer fortæller dig, at selve ovnen er varmet op – pladen skal også lige varmes igennem).
Idéen med en pizzasten er, at den holder på varmen på en helt anden måde end en tynd plade metal (bagepladen) gør det. Pizzaen får derfor et varmechok, når den lander på den gennemvarme sten – dét giver den ekstra sprøde bund.
Jeg kan derfor klart anbefale dig at anskaffe dig en pizzasten af en art – eller bagestål, som jeg også har hørt godt om, men dog aldrig afprøvet.


8 thoughts on “Koldhævet pizza”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift