Go Back Email Link

Tærte med rabarber og syren

Intet mindre end en helt fantastisk sammensætning af sommerlige smage.
Forb. tid 5 timer
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 5 timer 25 minutter
Antal 8

Ingredienser

Mørdejsbund

  • 50 g mandler
  • 100 g hvedemel
  • 50 g smør
  • 40 g flormelis
  • 1,5 stk. æggeblomme
  • Skal af 1 stk. økologisk citron
  • Korn af 1/2 vaniljestang

Fragipane

  • 75 g mandler
  • 75 g sukker
  • 75 g blødt smør
  • 1 æg
  • 2 spsk. ameretto

Syrenmousse

  • 4 bl. husblas
  • 2 dl syrensaft
  • 3 dl piskefløde

Dertil

  • 100 g friske rabarber
  • Sukkerkugler og diverse kryummel

Sådan gør du

Start med at lave moussebomberne

  • Læg husblas i en skål med rigeligt vand (koldt vand).
  • Hæld syrensaft op i en gryde og kog det ind til den halve mængde.
  • Vrid husblas for vand og opløs det i den varme syrensaft og lad køle af uden at den når at sætte sig - massen køles af så det er muligt at have en finger i væsken uden at brænde sig.
  • Pisk fløden til et let skum og vend lidt efter lidt den afkølede syrenmasse i flødeskummet.
  • Placér dine silikoneforme i en bradepande eller lign, som der er plads til i din fryser. Fordel moussen i havlskugle silikoneforme. Jeg brugte tre forskellige størrelser (hhv. 3 cm, 4 cm og 5 cm i diameter). Til min kage brugte jeg 4 stk. af de store halvkugler, 7 stk. i mellemstørrelse og 10 stk. af de små og der er lidt moussebomber i overskud af alle størrelser.
  • Stil moussen i fryseren og las den sætte sig - det tager 2-3 timer.

Mens moussen sætter sig laves bunden

  • Bland mandlerne til en fin mandelmel - jeg smutter ikke mandlerne, men lader skallen sidde og får den ekstra smag og farve med i tærten.
  • Riv skallen af citronen og tilsæt til mandelmelen.
  • Dernæst flækkes vaniljestangen og kornene skrabes ud. Mas nu kornene ud i en lille smule af flormelissen og bland dette med mandelmel, hvedemel og resten af flormelissen.
  • Tilsæt smør i små tern og rør godt rundt til massen har en konsistens lidt ala revet parmasanost.
  • Nu tilsættes æggeblomme og der røres fortsat til dejen samler sig.
  • Læg dejen i en frysepose eller omviklet af husholdningsfilm og læg denne på køl en halv times tid.

Lav fragipane mens dejen hviler sig

  • Mandler hakkes delvist groft (de støreste stykker skal være ca. 4-5 mm).
  • Alle ingredienser røres sammen i en skål.
  • Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn.

Nu skal tærten bages

  • Læg et stykke bagepapir på bordet, placér dejen ovenpå og rul ud til en tykkelse af 3-4 mm.
  • Tag en tærtering (20 cm i diameter) og tryk denne ned i dejen.
  • Den overskydende dej (det dej udenom tærteringen) skæres til strimler a et par cm i højden og sættes rundt i tærteringens kant. Dejen passer meget godt, men er der lidt til overs lægges dette blot på bagepladen og bages også med - det kan passende brækkes til krymmel efterfølgende og blive en del af tærtens pynt.
  • Rens rabarber og skær i små stykker der fordeles over tærtebunden.
  • Fordel fragipane over rabarberne og sæt tærten i ovnen. Bages i ca. 25 minutter til tærten er let gylden.
  • Tag tærten ud og lad den køle helt af.

Samling/pyntning af tærten

  • Når tærten er ehlt kold tages moussebomberne op af fryseren og "poppes" ud af formene.
  • Moussebomberne placeres på tærten så stort set hele tærten er dækket.
  • I de små mellemrum der er, pyntes af med sukkerkugler i forskellige størrelser og krymmel om man vil.
  • Lad tærten stå en tmies tid på køl inden servering, da moussebomberne jo er frosne og lige skal have chancen for at tø inden servering.

Noter

Flere elementer kan snildt laves i forvejen - bl.a. kan moussebomberne sagtens laves noget tid i forvejen og blot opbevares i fryseren til de skal bruges.