Grundopskrift til pasta

Pasta er nok min livret og kan jo bruges til utroligt mange retter. Sidste år fik jeg (langt om længe) en pastavalse til min røremaskine og jeg har fået lavet rigtig meget pasta siden da. Her er en grundopskrift, som passer til to voksne og to små børn (og så er der af og til en lille smule tilovers til frokosten).

man behøver dog ikke være den heldige indehaver af en fancy gadget til røremaskinen - pastamaskiner fås nemlig også til fornuftige penge og drives pr håndkraft. Den simple metode er udrulning med kageruller - og sådan én har de fleste husholdninger vist på lager :-P

Køkken Italiensk
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Hviletid kan dog undlades 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4 personer

Det skal du bruge

  • 300 g durummel
  • 3 stk æg

Sådan skal du gøre

  1. Vej 250 g mel af og lav en bunke midt på bordet. Med hånden laves nu en udhuling i bunken, således der bliver plads til æggene.
  2. Slå de 3 æg ud i midten af bunken. Tag nu en gaffel og pisk æggene - lidt efter lidt piskes melet med ind i æggene.
  3. Saml til en sammenhængende dej og tilføj lidt efter lidt mere mel. Dejen skal være fast og ikke klistret.
  4. (kan om nødvendigt undlades - man kan sagtens lave pastaen uden at lade den hvile, men dejen har nu godt af en lille lur) Læg dejen i en frysepose eller pak ind i husholdningsfilm og lad hvile i 20 minutter på køl.
  5. Del gerne dejen op i flere klumper (jeg plejer at dele i 4 klumper) og tryk med fingrene hver klump flad. Indstil dit pastamaskine på størst mulig tykkelse (min maskine har 1 som største tykkelse, så her starter jeg). Dejen køres igennem maskinen 10-15 gange, hvor jeg efter hver tur i maskinen folder dejen en gang - herved æltes dejen inden vi laver pastaen tyndere. Hav altid lidt mel på bordet, som du kan vende pastaen i således den ikke klistrer.
  6. Efter de her 10-15 gange er det tid til at arbejde pastaen til rette tykkelse og maskinen indstilles derfor til næste trin (ved min maskine er dte så 2). På nuværende tidspunkt kører jeg ikke pastaen igennem flere gange som ved maskinens tykkeste trin. Efter en tur 2 trin køres pastaen på trin 3 osv. indtil den ønskede tykkelse opnås (vær opmærksom på ta pastaen svumler en anelse op under tilberedning).
  7. Din pasta er nu klar til brug - læg din pastaplade på et meldrysset bord og gentag nu punkt 5-7 for de resterende klumper pasta.

  8. Hvad du nu skal gøre afhænger helt af, hvad du skal bruge din pasta til. Enten skal du lave lasagne og så bruger du pladerne som de er nu eller måske skal du lave feccucine eller spaghetti og vælger dertilhørende cutter-tilbehør.
  9. Hvis pastaen ikke indgår i en ovnret, så skal den kosges i 3-5 minutter til pastaen er færdigtilberedt.

Gode råd

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der under ingredienser er nævnt en mængde mel på 300 g, men at jeg kun bruger 250 g når jeg skal blande min pasta. Egentlig har jeg altid lært at der skal 1 æg til hver 100 g mel man anvender. Dog er der altså forskel på æggenes størrelse og jeg har oplevet at stå med en for tør og hård dej et par gange og sådan én dej er ikke nem at arbejde med. Derfor har jeg fundtet ud af, at det for mig virker bedre at starte ud med de 250 g og så tilføje små mængder indtil jeg synes pastaen har rette konsistens :-)

 

Hvor tyndt skal man så udrulle sin pasta?
Selv ruller jeg pastaen ud på min pastarulle, som kobles på min KitchenAid røremaskine og jeg er virkelig glad for den. Den er ikke billig, men for mig alle pengene værd (den bliver virkelig også brugt tit) :-) Min pastarulle går fra 1, som er den tykkeste trin (det er her jeg ælter min pastadej inden den arbejdes tynd) og op til trin 8 der er den tyndeste (som jeg vist aldrig har brugt).

Her vil jeg lige opliste de tykkelser, som jeg plejer at anvende når jeg laver pasta:

Har man ikke det fancy udstyr så frygt ej - en kageulle og lidt knofedt kan også gøre det :-)