Go Back Email Link

Æblekage cheesecake

Ret Det søde køkken
Køkken Kage
Keyword æblekage, cheesecake, gammeldags æblekage, ostelagkage
Forb. tid 1 time
Ventetid 6 timer
Antal 12 personer

Ingredienser

Bund

  • 150 g Digistive kiks
  • 100 g Makroner
  • 125 g smør

Æblekompot

  • 4 stk Æbler
  • 0,5-1 dl vand
  • 25 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker

Ostecreme

  • 3 bl husblas
  • 1 dl æblemost
  • 400 g Flødeost naturel Ikke light-produkt
  • 75 g flormelis
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 2,5 dl Piskefløde
  • 2 tsk vaniljesukker

Pynt

  • 3 stk Makroner
  • 2 spsk Æblemos

Sådan gør du

Lav dernæst æblemosen

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mellemgrove tern.
  • Kom æblerne i en gryde sammen med vand, flormelis og vaniljesukker og las koge til æblerne er møre (tilsæt muligvis lidt mere vand løbende, hvis du føler din mos bliver tør - mængden af vand variere alt efter æblesorten).
  • Stil æblemosen til side og lad køle af.

Lav nu bunden

  • Vej digistive kiks af og knus dem (jeg bruger gerne en kartoffelmoser).
  • Kom derefter afvejet mængde makroner op i samme skål og knus dem (de må gerne være lidt grovere knust end selve kiksene).
  • Smelt smør i en gryde og kom de knuste kiks op i smørret. Bland godt så smørret fordeles godt i kiksene.
  • Beklæd bunden af en springform med bagepapir og kanten beklædes med kageplast.
  • Hæld kiksene op i en springformen, fordel i hele formen og bank bunden let med bunden af et glas (vælg et glas, som har en flad bund).
  • Tag æblemosen og fordel denne ud over bunden - sørg dog for at holde 1,5-2 cm fri for mos rundt langs kanten. Husk, at gemme ca. 2 spsk æblemos til pynt af kagen.

Nu er det tid til at lave ostecremen

  • Først skal husblas lægges i blød i en skål godt fyldt med koldt vand. Her skal det være mindst 10 minutter.
  • I en skål blandes flødeost, yoghurt naturel, vaniljesukker og flormelis, og der røres til massen har en ensartet konsistens.
  • I en anden skål piskes fløde til et let flødeskum - den må endeligt ikke blive pisket for stiv/fast.
  • Lun æblemost til lillefingertemperatur. Den udblødte husblas vrides for vand og opløses nu i mosten.
  • Tag nu 1/3 af flødeostemassen op i mosten og rør til der opnås en ensartet masse. Kom nu massen tilbage i skålen med de resterende 2/3 flødeostemasse og rør igen ti len ensartet masse.
  • Tag 1/3 af flødeskummet og bland i flødeostemassen - rør til ensartet masse. Kom herefter massen tilbage i skålen med de resterende 2/3 dele flødeskum og vend forsigtigt til der opnås en ensartet konsistens.
  • Hæld nu den færdige ostecreme udover bunden med æblemos, jævn ud med en palet eller lignende og stil på køl i mindst 3 timer.

Servering af kagen

  • Kort før servering (det kan fint være en time eller to før servering) lægges æblemos på toppen af kagen i en par små klatter.
  • Makroner knuses og drysses ligeledes på toppen af kagen.

Noter

Kagen kan sagtens laves dagen i forvejen, men jeg anbefaler at pynten først laves kort før servering. 
Kagen kan holde sig et par dage i køleskab - vær dog opmærksom på, at makronerne på toppen mister sin sprødhed.