Sommerdessert med hyldeblomst og jordbær

Sommerdessert med hyldeblomst og jordbær

Skøn sommerdessert med hyldeblomstmousse, råsyltede jordbær og sprød mørdejsknas på toppen.

Skal du have gæster i løbet af sommeren vil jeg anbefale dig at lave denne lækre og lette sommerdessert – let i smag og konsistens… Og let at lave 🙂 Desserten består af en lækker hyldeblomstmousse som efter min mening er helt perfekt afbalanceret i smagen, friske danske jordbær der har hygget sig et kort øjeblik med sukker og ikke mindst vanilje. Og sidst, men bestemt ikke mindst knas lavet af mørdej, karamelliseret hvid chokolade og nøddeknas.

Møde i “Kageklubben”

Vi er nogle piger, som alle er ganske kageglade og har hver vores blog. I fredags mødtes vi – os fire piger i Kageklubben – og havde i den forbindelse medbragt hver vores dessert. Selve hovedretten var den lækreste omgang tapas bestilt udefra.

Bianca, som har bloggen “Home by Bianca” havde fremtryllet den skønneste chokoaldemouse toppet med bl.a. macarons – den opskrift kan du finde lige her.

Lene, som har bloggen “Bagvrk” havde en fløjsblød citronformage med. Hendes dessert var smukt serveret med både sukkerpynt og marengsbuer – opskriften har du lige her.

Nicoline, som denne gang lagde hus til og har bloggen og webshoppen “Det Glade Køkken” havde lavet fine marengslagkager med rabarberkompot, chantillycreme og galianomarinerede jordbær. Opskriften er endnu ikke landet på bloggen, men kender jeg Nicoline ret, så kommer den sikkert inden længe, så hold godt øje.

sommerdessert med hyldeblomst og jordbær

Sommerdessert med hyldeblomstmousse

En virkelig lækker opskrift, som bare smager af sol og sommer!
Tilb. tid 1 t 30 min
Hviletid på køl 1 t
Ret Dessert, Det søde køkken
Køkken dansk
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

Hyldeblomstmousse

  • 2 bl husblas
  • 1,5 dl hyldeblomstsaft (koncentrat og altså ikke opblandet med vand)
  • 2,5 dl fløde
  • 2 stk past. æggeblomme
  • 25 g sukker
  • 0,5 tsk vaniljesukker

Råsyltede jordbær

  • 300 g friske jordbær
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker

Mørdejsknas

  • 50 g sukker
  • 100 g koldt smør
  • 150 g hvedemel
  • 0,5 tsk vaniljesukker
  • 0,5 stk æg
  • 40 g karamelliseret hvid chokolade
  • 40 g hakkede hasselnødder

Sådan gør du
 

Hyldeblomstmousse

  • Start med at lægge husblas i blød i en skål med rigeligt koldt vand (lad husblassen lægge her i ca. 10 minutter).
  • Kom hyldeblomstsaften i en gryde og kog ind til ca. den halve mængde – vrid heretfer den udblødte husblas og opløs denne i den varme saft.
  • Lad saften afkøle til lillefingertemperatur (ca. 28-29 grader). Dette kan meget passende gøres i køleskabet – hold dog øje med, at saften ikke bliver for kold.
  • Pisk fløden til en let flødeskum.
  • Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en lyd og luftig æggesnaps.
  • Den afkølede saft hældes lidt efter lidt i æggesnapsen og vendes forsigtigt i til en ensartet masse. 
  • Vend herefter flødeskummen i lidt efter lidt.
  • Fordel moussen i fire dessertglas og stil glassene på køl i mindst 1 time eller natten over.

Råsyltede jordbær

  • Rens jordbærene og fjern toppene.
  • Skær i halve eller kvarte – drys sukker og vanilje over.
  • Lad stå i 10-15 minutter og rør let i jordbærene et par gange undervejs (det er ikke nødvendigt med mere end de her 10-15 minutter, men man kan sagtens lade jordbærene stå i længere tid). 
  • Jordbærene fordeles ligeligt i de fire dessertglas, når moussen har sat sig.

Mørdejsknas

  • Kom sukker, koldt smør, hvedemel og vaniljesukkerOBS: Du skal i princippet ikke bruge mere end ca. 1/4 af mængden af mørdej – det er dog blot svært at lave en mindre portion. Når dejen er samlet vil jeg derfor anbefale dig at skære den 1/4 du skal bruge fra og fryse resten ned (dejen kan holde sig op til 3 måneder på frost). i en skål – rør til der opnås en konsistens lidt ala revet parmasanost.
  • Tilsæt æg og rør til massen netop har samlet sig – dejen må endelig ikke blive æltet for meget, da mørdejen herved vil miste sin sprødhed. 
  • Hæld gerne dejen ud på bordet for lige let at samle dejen helt med hænderne.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og kom på køl i mindst 30 minutter (gerne længere).
  • Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  • Rul herefter dejen ud i ca. 4 mm tykkelse på et stykke bagepapir.
  • Skær evt. et ternet mønster i dejen på ca. 3×3 cm og bag nu mørdejen til den har fået en flot gylden farve.
  • Når dejen er bagt færdig drysses chokolade ud over dejen som fortsat bliver i ovnen et par minutter til chokoladen er smeltet.
  • Tag ud af ovnen, smør/pensel den nu smeltede chokolade og drys med hakkede nødder eller nøddeknas. 
  • Lad afkøle helt på en rist inden mørdejen knækkes i små stykker (hvis du inden bagning har skåret et ternet mønster kan du nemt knække mørdejen).
  • Placer de sprøde stykker mørdej over jordbær og pynt evt, af med en spiselig blomst.

Noter

OBS:
Du skal i princippet ikke bruge mere end ca. 1/2 af mængden af mørdej – det er dog blot svært at lave en mindre portion. Når dejen er samlet vil jeg derfor anbefale dig at skære den ene halvdel fra, som du skal bruge. Resten fryses resten ned (dejen kan holde sig op til 3 måneder på frost).
 
Lav din egen saft:
Du kan året rundt købe hyldeblomstsaft i diverse supermarkeder, men hvorfor ikke prøve at lave din egen saft? Det tager samlet set et par dage, men det er egentlig ganske simpelt at gå til. Tag meget gerne et kig på min opskrift på hyldeblomstsaft.
Keyword dessert, hyldeblomst, hyldeblomstmousse, jordbær, mousse, mørdej, råsyltede jordbær, smag af sommer, sommer, sommerdessert

Perfekt til gæstemiddagen

Desserten her er helt perfekt til sommerens fester, hvor du ikke ønsker at stå med en masse arbejde mens gæsterne er i huset.
Du kan nemlig lave alle dessertens elementer dagen i forvejen og så samle dine desserter (lægge jordbær og knas på) nogle timer før gæsternes ankomst.

Psssst…. Skal du på picnic eller har du brug for lidt lækkert sødt at tage med på farten, så er desserten også et oplagt bud.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift