Kransekagen

Kransekagen

Kransekage top

Det er nytårsaften og klokken slår tolv. Dansken står klar til at hoppe ind i det nye år. Dette med bobler i glasset og den ofte festligt pyntede kransekage på bordet.

For mig er kransekagen et must nytåraften og den har da også været min opgave i snart mange år. Det er ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide at bage, men nogle ting har bare en helt særlig betydning – kransekagen er én af dem.

Jeg har efterhånden lavet flere udgaver af kransekagen – en lille skål, kransekagestykker, kransekagekugler, stænger, ur og overflødighedshorn. Her får du min guide til den perfekte kransekage top med en blød og saftig midte. Ydersiden derimod er sprød og sej – helt, som kransekagen bør være.

Intet nytår uden kransekage – godt nytår!

Opskrift

Denne opskrift har fungeret for mig siden 2013, hvor jeg første gang skulle give det et forsøg med at lave kransekagen selv.

Kransekagetop

En rigtig dansk klassisker, som hører sig til på nytårsaften. En kage, som man kan bygge med eller lave små konfektstykker af. Anvendelsesmulighederne er mange og smagen formidabel!
Ret Det søde køkken
Køkken dansk
Nøgleord klassiker, klassisk kage, kransekage, marcipan, nytår
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Hviletid på køl samt nedkøling: 2 timer 30 minutter
Antal 10 personer

Det skal du bruge

Til kransekagemassen:

  • 500 g ren rå marcipan
  • 175 g flormelis
  • 40 g pasteuriseret æggehvide

Til glasuren:

  • 100 g flormelis
  • 40 g pasteuriseret æggehvide

Sådan skal du gøre

  1. Ælt marcipan og flormelis godt sammen.

  2. Lidt efter lidt hældes æggehviden i og arbejdes med ind i massen til den er ensartet.

  3. Pak kransekagemassen ind og læg den på køl et par timer (eller natten over).

  4. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.

  5. Del kransekagemassen i to og rul til stænger. Stængerne skal være ca. 2 cm tykke.

  6. Med håndfladen gives et let tryk på den ene side af stangen således der dannes en liggende trekant.

  7. Nu skal toppens ringe laves - til den øverste ring skal bruges et stykke på 8 cm. For hver ring i toppen tillægges yderligere 2 cm, således den næste ring bliver 10 cm, 12 cm, 14 cm, osv. Dertil skal der formes en lille kugle, som placeres øverst når kagen samles.

  8. Frigør en efter en stykkerne og form dem til ringe på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad der være lidt luft mellem ringene, så de ikke ender med at hænge sammen under bagningen.
  9. TIP:

    Læg forsigtigt en bageplade ovenpå ringene og giv et ganske let og jævnt tryk. Herved sikrer vi os, at ringene er jævne og vi får en lige kransekage top.

  10. Bag nu ringene i ca. 8-10 minutter til de begynder at blive let gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle helt af mens de stadig står på bagepladen.  

    TIP:

    Hav en ekstra bageplade under den bageplade du bager din kransekage på. Herved sænkes undervarmen og bunden på kransekagen bliver ikke for brændt.

Samling af kagen:

  1. Lav en tyk glasur - pisk æggehvider og flormelis til en luftig, tyk glasur.

  2. Kom glasuren i et kornet eller i en sprøjtepose og klip et meget lille hul. Pynt nu ringene med glasur og saml derefter toppen - ring efter ring... 🙂
  3. Pynt gerne af med krymmel, glimmer, flag, serpentiner, rysler og alverdens andet festligt pynt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *