Klassiske brunkager

Klassiske brunkager

Brunkager er for mig et “must bake” når julen nærmer sig.

Herhjemme har vi ikke tradition for alverdens julebag, men lidt skal der nu være så vi i løbet af december kan julehygge og snuppe en småkage i ny og næ. Foruden vaniljekranse, så er brunkagerne et absolut must for mig at få bagt.

Som med flere andre småkagedeje, så kan man med fordel lave dejen god tid i forvejen og opbevare den i fryseren. På selve julebagedagen skal du derfor kun tænde ovnen, tage dejen op fra fryseren, skære skiver og bage brunkagerne.


Tag børnene med i køkkenet

Jeg har sagt det før og det kan ikke siges ofte nok: tag børnene med i køkkenet. Det er så vanvittigt lærerigt for dem, og så elsker de at få lov til at komme med. Acceptér, at det roder lidt mere og hav det sjovt sammen. Lad børnene hjælpe til med at måle de respektive ingredienser op. Lad dem hælde ingredienserne i skålen med dejen og lad dem røre rundt – også selvom melet som oftest flyver udover kanten på skålen… Lær dig selv at sige pyt 😊

Når man har børn med i køkkenet, skal man selvfølgelig altid være ekstra opmærksom ift. varme gryder, skarpe knive, maskiner osv. Personligt sørger jeg for at lade børnene være med mest muligt, mens jeg har et ekstra øje på dem.

Denne brunkageopskrift kan også bruges, hvis du ønsker at rulle dejen ud og udstikke brunkagerne – og her får ungerne lov til at give den fuld gas herhjemme. Der er noget magisk over at udstikke småkager! Mine to piger er altid ellevilde, når de får lov til at rulle dejen ud og udstikke fine småkager. Sidste år gav bognissen Bernhardt hver af pigerne både kagerulle, forklæde og juleudstikkere, så de er i den grad klar til dette års julebag.

Opskrift

Klassiske brunkager

Brunkager er for mig én af julens vigtigste småkager og jeg skal lige lave en portion om året. Denne opskrift kan både bruges, hvis du vil lave ruller og skære skiver heraf eller hvis du vil udstikke dine brunkager. Herhjemme finder vi gerne kagerulle og udstikkere frem 🙂

Ret Det søde køkken
Køkken dansk
Nøgleord jul, julebag, småkager
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 6 minutter
Hviletid på køl: 2 minutter
Antal 120 stk.

Det skal du bruge

  • 250 g smør
  • 125 g lys sirup
  • 250 g brun farin
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 1 spsk stødt kanel
  • 50 g smuttede og hakkede mandler
  • tsk potaske
  • 1 spsk lunt vand
  • 500 g hvedemel

Sådan skal du gøre

  1. I en gryde varmes smør, brun farin og sirup ved middel varme til massen er håndvarm –
    omkring de 35-40 grader.

  2. Gryden tages herefter af varmen og krydderier (nellike, ingefær, kardemomme og kanel)
    samt mandler tilsættes og røres godt ud i massen.

  3. I en lille skål opløses potaske i lunt vand (vær opmærksom på, at blandingen bliver
    varm). Den opløste potaske kommes i dejen, hvorefter mel også tilsættes.

  4. Rør til dejen er ensartet og ælt endelig ikke dejen for meget. Ved at ælte en småkagedej
    for meget vil du ende med en sej småkage frem for en sprød småkage.

  5. Du har nu to valgmuligheder: Enten formes dejen til ruller med en diameter på 4-5 cm ellers
    rulles dejen ud på et stykke bagepapir i en tykkelse af 4 mm. Uanset løsning
    pakkes dejen nu ind i husholdningsfilm og kommes på køl i et par timer.

  6. Når brunkagerne skal bages varmes ovnen op til 200 grader almindelig ovn. Der
    skæres skiver på 3-4 mm i tykkelse af rullerne eller udstikkes flotte motiver
    af den udrullede dej. Skiverne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og
    bages nu i 5-7 minutter.

  7. Brunkagerne tages ud af ovnen og afkøles. Herefter opbevares de i en kagedåse.

Gode råd

TIP:

Brunkagedejen kan opbevares op til 3 måneder i fryseren og du kan derfor med fordel lave din brunkagedej i god tid inden julestressen overtager.

lækre, klassiske brunkager


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *