Julens jødekager

Julens jødekager

Jødekager til den skønne juletid. Én af de julesmåkager, som vi altid bager herhjemme er jødekager. Sprøde, smørbagte småkager drysset med sød kanelsukker.

Slip kreativiteten løs

Ungerne elsker at hoppe ombord i min kasse med udstikkere. Så finder de alle de fineste juleudstikkere frem. Juletræer, hjerter, stjerner, snemænd, kagemænd, snefnug og julesokker – der er jo nærmest ingen grænser for, hvilke fine forme man kan lave sine jødekager i.

Man kan selvfølgelige også vælge at rulle sin dej til en ca. 5 cm tyk “pølse”, som der skæres skiver af, men den går vist ikke her i huset. Hvis ungerne spotter en mulighed for at udstikke småkager, så får jeg da ikke lov til andet 🙂 Et godt råd, til dig, som ikke ønsker at udstikke dine jødekager, men blot at skære skiver: Når dejen er samlet formes “pølsen”, som pakkes ind og dernæst hviler 30-60 minutter på frost frem for på køl. Herved er det nemmere at skære pæne skiver, når dejen er let frossen. Hvis du har en pålægsmaskine eller måske en god gammel Raadvad brødskære, så kan du med fordel anvende den i stedet for at skære med en kniv. Sørg for at lave skiver der alle er ensartede i tykkelsen for at få den pæneste afbagning.

opskrift
jødekager

Julens lækre jødekager

En klassisk småkage til den søde juletid. Sprøde, smørfyldte jødekager, som med fordel kan udstikkes i de fineste figurer.
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Hviletid på køl: 30 min
Samlet tid 1 t
Ret Det søde køkken
Køkken dansk
Antal 30 stk.

Ingredienser
  

Jødekagedej:

  • 250 g hvedemel
  • 1/2 tsk hjortetakssalt
  • 160 g koldt smør i små tern
  • 100 g sukker
  • 1 stk æg

Dertil:

  • 1 stk æg til pensling
  • 1 dl sukker
  • 1-2 tsk stødt kanel
  • evt. lidt mangler at drysse på

Sådan gør du
 

  • Kom hvedemel, hjortetakssalt, koldt smør i små tern og sukker i en skål. Rør massen godt sammen til den opnår en konsistens lidt ala fint revet parmesan.
  • Tilsæt ægget og saml dejen. For at opnå sprøde jødekager skal dejen ikke æltes for meget – den skal blot lige samles og have en ensartet konsistens.
  • Pak dejen ind i en frysepose eller i husholdningsfilm og lad hvile på køl i 30-60 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (alternativt 180 grader varmluft).
  • Rul dejen ud på et meldrysset bord til den har en tykkelse på ca. 4 mm. Udstik festlige småkager og læg på dem en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensl med sammenpisket æg og drys med kanelsukker (og evt. mandler)
  • Jødekagerne bages i 7-8 minutter til de er let gyldne.
  • Lad jødekagerne køle af en på en rist. Opbevar jødekagerne i en kagedåse, men vent meget gerne nogle timer med at komme låg på kagedåsen – du skal gerne være sikker på, at jødekagerne ikke længere afgiver varme.

Noter

Dejen kan med fordel laves i forvejen og nedfryses. Forud for bagning tages dejen op og tør stille og roligt op i køleskabet. Vælger man at rulle dejen til en “pølse” og vil skære skriver af den, så kan man med fordel skære skiverne mens dejen stadig er en smule frossen. 
Keyword bagværk, hjemmebag, jul, julebag, julebagværk, julehygge, jødekager, kanel, kanelsukker

Andre gode julebagværker

Her i den søde juletid bliver der bagt meget rundt om i de danske hjem – om der bages og hygges ekstra meget i år skal jeg ikke kunne sige. Man kunne godt forestille sig, at de mange restriktioner kunne danne grobund for ekstra familiehygge.

Selv har vi allerede haft gang i min farmors vaniljekranse og jødekagerne her. Så er der lavet lækre fyldte chokolader, men ak – de er allerede blevet nydt… 🙂 Jeg tænker derfor, at jeg er nødt til at lave nogle flere inden jul.

Brunkagerne er vi ikke nået til endnu, men ungerne plager, gør de… Så vi skal uden tvivl også have lavet en portion inden længe. Jeg kan se i statistikkerne til min blog, at der har været mange besøg på lige netop opskriften til mine brunkager, så jeg håber at andre allerede har haft glæde af at bage brunkagerne.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift