Pizzaen til de travle dage

Pizzaen til de travle dage

Sprød og luftig pizza – også på de dage, hvor tiden ikke er til at koldhæve eller surdejen ikke er blevet frisket op i tide.

Opskriften her egner sig virkelig godt til de dage, hvor du først går i gang med pizzadejen når du kommer hjem fra arbejde. Dejen kræver ikke mange timers forberedelse, men giver dig alligevel et virkeligt lækkert resultat. Behandler du dejen med lidt kærlighed og omsorg, så kvitterer dejen med både sprød bund og masser af luftbobler.

Har du god tid, så vil jeg anbefale dig at tage et kig på min koldhævede pizzadej.

Opskrift

Til at starte med får du min opskrift til de dage, hvor jeg ikke har fået lavet pizzadejen dagen i forvejen. Vil du have alle mine gode tips og trick vil jeg anbefale dig at læse videre efter selve opskriften. Det er et af mine længere indlæg (I know), men jeg håber at du har lyst at læse med. Jeg har gjort mig umage og brugt en del tid på at få videreformidlet den erfaring jeg har tilegnet mig (igennem utallige mere eller mindre vellykkede forsøg). Forhåbentlig skulle du gerne være lidt klogere efter at have læst indlægget.

hjemmelavet pizza
5 fra 1 stemme
Udskriv

Hjemmelavet pizza

En sprød bund fyldt med luftbobler – det er slet ikke så svært endda når bare man forstår at forkæle sin dej. Her guides du på bedste vis hele vejen igennem. Opskriften passer til 2 pizzaer på ca. 30 cm, hvilket herhjemme passer til to voksne og to børn (og så har vi altid en halv pizza til overs, som vi nyderdagen derpå til frokost).

Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time
Antal 2 pizzaer

Det skal du bruge

 • 50 g gær
 • 4 dl vand
 • 3 spsk olivenolie
 • 550 g tipo 00 hvedemel
 • 20 g salt

Derudover:

 • lidt olie til skål/beholder, hvor dejen skal hæve
 • melblanding af lige dele tipo 00 hvedemel og majsmel til når dejen skal formes

Sådan skal du gøre

 1. Kom vand i en røreskål og smuldr gæren heri. Sørg for at alt gæren er rørt ud i vandet
  inden mel tilsættes.

 2. Tilsæt nu olivenolie og halvdelen af melet. Ælt dejen sammen på maskinen og før lidt
  efter lidt mere mel i dejen. Det er yderst vigtigt, at dejen ikke får for meget
  mel, da den herved bliver tør og kedelig – og alle de lækre store luftbobler
  bliver ikke vakt til live.

 3. Ælt dejen godt og længe til den fremstår smidig og du kan tage en god glutentest (kom
  vand på fingrene og træk i dejen – du skal kunne strække dejen godt uden at den
  går i stykker). Ved æltning af dejen røres med ca. 30 % af maskinens maksimale
  hastighed.

 4. Kom nu salt i dejen og rør yderligere 30-40 sekunder i dejen.

 5. Del dejen i to lige store dele med en dejspartel (sådan en koster ikke mange basseøre og er efter min mening et must i ethvert køkken, hvor der arbejdes med brød – den er for mig uundværlig). Kom hver del dej i en oliesmurt beholder eller skål. Med dejen i beholderen skal den nu foldes således vi får strammet dejen godt op. Fugt hænderne og tag fat i hver side af dejen med hænderne, løft/stræk dejen og lad den folde sig. Gentag et par gange inden der kommes låg på beholderen (har du ikke en god beholder med lufttæt låg til så kan du med
  fordel bruge en overklippet frysepose, der fastgøres med en elastik).

 6. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time til dejen har opnået dobbelt
  størrelse.

 7. Tænd op i grillen eller ovnen (hos os er det til enhver tid grillen der anvendes,
  når der er pizza på menuen). Der skal have fuldt skrald på varmen og så skal
  der meget gerne en bagesten/pizzasten i grillen. Det er vigtigt, at denne er
  gennemvarm.

 8. Strø mel ud på bordet og hæld dejen ud af beholderen. Drys nu en smule mel på dejen og form med fingrene din dej til en smuk rund pizza.
  Lad gerne tyngdekraften hjælpe dig og dine knoer (til dig, som allerede har
  taget kagerullen frem: væk med den, den har intet at gøre nær en pizzadej).

 9. Har du ikke investeret i alverdens udstyr til pizza, så tager du nu et stykke
  bagepapir, drysser lidt mel på (meget gerne en blanding af dürum- og majsmel,
  men hvedemel kan gøre det) og lægger din pizzadej her. Fordel pizzasauce, dit
  fyld, ost og selvfølgelig masser af oregano ud på pizzaen. Brug en pizzaspade
  (hvis du har sådan én) til at flytte din pizza over på den varme pizzasten med
  og bag den i 8-10 minutter.

Udstyr – hvilket, hvor meget og hvorfor?

Som du på nuværende tidspunkt måske har bemærket, så nævner jeg flere forskellige slags udstyr af mere eller mindre professionel grad. Her vil jeg til en start nævne, at det altså ikke er nødvendigt at anskaffe sig for at lave en god pizza. Trust me – jeg har fremtryllet de lækreste pizzaer i en norsk skihytte uden alt mit pizzagrej. Med den rette viden og lidt erfaring kommer man rigtig langt – jeg håber ud er en del klogere, når du har læst det her indlæg til ende 😊

Men det er nu en gang med pizzadej, som med så mange andre ting – så letter det arbejdet og giver lige det sidste med det rette udstyr.

Når jeg laver pizza, benytter jeg mig af følgende udstyr:

 • Dejspartel, som nævnt er det for mig et uundværligt redskab, når jeg arbejder med brød og brøddeje. Jeg bruger spartlen til at flytte lidt på dejen, til at “skære” dejen over med, til at flytte lidt rundt på dejen. Og dette uden at få fingrene mast alt for meget ned i dejen. De fleste butikker (både fysiske og online) der forhandler brød- og kageting sælger dem til ganske få penge.
 • Pizzasten/bagesten. Vores pizzasten er fra Weber (for god ordens skyld: ingen reklame) af og kan anskaffes i de fleste byggemarkeder samt supermarkeder der sælger ting til grillen. Stenen sørger for at holde på varmen og er alfa og omega for at opnå en sprød bund. Stenen kan i øvrigt også anvendes ved bagning af brød, boller og pitabrød.
 • Pizzaplade/pizzarist. Ved indkøb af en pizzasten vil der ofte følge en stålplade (pizzaplade) med. Det er herpå du lægger din pizza og altså denne plade, som placeres oven på den varme pizzasten. Vi har efterfølgende anskaffet os en vaskeægte pizzarist – helt magen til dem din lokale pizzamand bager sine pizzaer på. Jeg bruger derfor risten i stedet for pizzapladen. Risten er umiddelbart ikke at finde blandt det gængse grilludstyr i bygge-/supermarkedet, men kan bl.a. købes i Dagrofa (for dem, som har mulighed for at handle her).
 • Pizzaspade, som er guld værd når pizzaen skal ind og ud af grillen. Vores er købt i et supermarked og den var placeret sammen med alt det andet grilludstyr.
 • Kagerullen… Den pakker du bare langt væk 😛 Den har intet at gøre med en pizza og jeg får det helt skidt, hvis jeg spotter en kagerulle nær en pizzadej. Al den kærlighed, som er lagt i dejen og alle de smukke luftbobler. De skal altså ikke køres over af en kagerulle!

Til dig, som bager pizza i ovnen:

Her lidt vise ord til dig, som “bare” bager din pizza i ovnen og ikke har lyst til eller behov for at investere i en masse udstyr. Tænd din ovn på fuld varme (meget gerne varmluft og undervarme på samme tid, hvis din ovn har den indstilling – ellers over- og undervarme). Sørg for at tænde ovnen i god tid og hav din bageplade inde i ovnen imens ovnen varmes op.

Når du har formet din pizza, lægges dejen på et stykke bagepapir. Bagepapiret rykkes/trækkes forsigtigt fra bordplade til brandvarm bageplade efter pizzaen er pyntet færdigt (her kan det være en fordel at være to personer: en til at holde den varme plade og en til at flytte bagepapiret).

Til dig, der griller din pizza:

Grillen skal varmes godt op og bagestenen skal være i grillen fra start til slut. I opvarmningsfasen skal der være dirkete varme således pizzastenen bliver varmet godt op. Dog skal der være indirekte varme , når pizzaen bages. Tilbereder du din pizza med dirkete varme er risikoen for en brændt bund stor.

Vi har en gasgrill med seks blus – i opvarmningsfasne er det altså alle seks blus der arbejder på fulde gardiner. Så snart pizzaen skal bages slukker vi for de midsteste blus således der ikke tilføres varme lige under pizzaen.

Jeg har ikke selv bagt pizza i en kulgrill og kan derfor ikke komme med en masse kloge ord. Dog er det igen vigtigt, at selve stenen er godt gennemvarm inden pizzaen skal bages, men at der ikke tilføres varme lige under stenen. Har du god erfaring med at grille en pizza på en kulgrill, som smid endelig dine guldkorn i en kommentar.

“Så skal der jo bare en masse fyld og godt med pizzatopping på”

Her bliver det et stort nej tak, sorry to say 😊 En god pizza skal ikke påtvinges en hulens masse fyld – less is more. Gå efter lidt, men godt fyld. Personligt er pizza margaritha blandt favoritterne – god tomatsauce, ost og basilikum. Ift. ost skal du ikke købe “pizzatopping” (den her revne ost), men køb frisk mozzarella.

Her er et par forslag til fyld:

 • Tomatsauce, seranoskinke/parmaskinke, lidt pesto og ost.
 • Helt tynde skiver af kartoffel, parmaskinke, rosmarin og ost (pensl gerne kanten/bunden med lidt olie inden fyld kommes på).
 • Tomatsauce, cocktailpølser, skinkestrimler, majs (skal helst være tøede og let aftørrede for ikke at tilføre for meget væske) og ost (denne pizza er “sjovt nok” ungernes favorit).
 • Tomatsauce, strimler af kylling (tilberedt i forvejen – det kan passende være en lille rest fra dagen i forvejen), pesto og ost.

Nu tror jeg ikke, at jeg har meget mere at fortælle omkring, hvordan du laver verdens bedste pizza. Har du læst med hele vejen, så håber jeg at du har nydt læsningen og at du er blevet lidt pizza-klogere. Og husk endelig, at håndværk kræver øvelse – at arbejde med dejen og at forme den vil du blive bedre til for hver pizza du fremstiller 😊  

Har du spørgsmål i øvrigt til opskriften så tøv ikke med at spørge 🙂2 thoughts on “Pizzaen til de travle dage”

  • Hej Christian.
   Tak for din kommentar – der havde sørme sneget sig en fejl ind, som rettes straks.
   Dejen kan i princippet deles enten før hævning eller efter hævning, dog anbefaler jeg at dele dejen ind hævning for at arbejde mindst muligt med den når først den er hævet godt op 🙂
   Mange hilsner Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *