Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

En personlig favorit

Fastelavnsboller – sådan som jeg helst vil have dem. Nemlig disse gammeldags fastelavnsboller fyldt med klassisk kagecreme og god chokolade.

Som ung pige arbejdede jeg i en bager og har i den tid solgt store mængder fastelavnsboller. Der var både de gammeldags, dem som mest af alt minder om en spandauer og så var der dem med fløde. Jeg mindes, at det på denne tid af året var rigtig godt at have lukkevagten i weekenden – så kunne man nemlig være heldig at få en kasse med hjem. Dengang var det de fastelavnsboller med fløde jeg valgt. De bedste var dem med jordbærsyltetøj i.

Måske har jeg i de år spist lidt for mange af de flødeboller – eller også har mine smagsløg ændret sig. I hvert fald er er det ikke længere de flødefyldte fastelavnsboller ikke længere mit førstevalg, når der er fastelavnsboller på menuen. Det er derimod de gammeldags af slagsen, som jeg helst vil have.

Fastelavn er mit navn – fest og farver

Fastelavn er lig med fest, farver og fantastiske kostumer! Og selvfølgelig masser af fastelavnsboller.

Herhjemme ser pigerne da også muligheden i at få lov til at pynte med farverig glasur og krymmel i lange baner, når der er bagt gammeldags fastelavnsboller.

Opskrift

Gammeldags fastelavnsboller

Helt klassiske fastelavnsboller med fyld af kagecreme og chokolade – sådan vil jeg nemlig allerhelst have dem.

Ret Det søde køkken
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Dertil samlet hævetid: 1 time 30 minutter
Antal 12 stk

Det skal du bruge

Til dejen skal bruges:

  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 stk æg
  • 40 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 450 g hvedemel
  • 1 nip salt
  • 100 g blødt smør

Til den klassiske kagecreme skal du bruge:

  • 2 stk æggeblommer
  • 2 spsk majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 4 tsk sukker
  • 4 tsk vaniljesukker

Derudover fyldes fastelavnsbollerne med:

  • 50 g god hakket chokolade

Øvrige ingredienser:

  • 1 stk æg til pensling
  • 100 g flormelis til glasur
  • 1 spsk kakao til glasur
  • 15 g vand til glasur

Sådan skal du gøre

Lav først dejen:

  1. Lun mælken til den er lillefingervarm (ca. 28 grader), tag af varmen og opløs gær heri.

  2. Hæld mælken i en røreskål og tilsæt æg, sukker, vaniljesukker, hvedemel, salt og smør og små tern.

  3. Rør dejen til den er blank og smidig – den er æltet færdigt, når dejen begynder at samle sig om dejkrogen og slipper skålens sider.

  4. Dæk skålen til – gerne med en overklippet frysepose, der fastgøres med en elastik. Lad nu hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time et lunt sted.

Imens dejen hæver laves kagecremen:

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde og bring i kog mens der konstant piskes. Lad cremen koge i nogle minutter til den er tyknet.

  2. Dæk til med husholdningsfilm og lad afkøle. Det er vigtigt, at husholdningsfilmen kommer helt ned til kagecremens overflade så der ikke dannes kondens.

Fortsæt med dejen:

  1. Når dejen er hævet godt skal den ud på et meldrysset bord. Dejen skal rulles ud til et rektangel der måler ca. 30*40 cm.

  2. Skær nu dejen i 12 lige store stykker på ca. 10*10 cm, læg en skefuld kagecreme på hver firkant og fordel også chokolade herpå.

  3. Nu skal fastelavnsbollerne samles:

    Tag fat i alle fire hjørne af en firkant – løft dem op og tryk dem sammen.

    Tryk omhyggeligt åbningerne ned langs siderne sammen således de er helt lukket.

    Tag fat i de fire nye hjørner og samle dem på midten.

    Vend fastelavnsbollen om, således samlingen er nederst.

    Placér fastelavnsbollen på en bageplade beklædt med bagepapir og saml de andre fastelavnsboller efter samme princip.

  4. Læg et klæde hen over fastelavnsbollerne og las efterhæve i ca. 30 minutter.

  5. Tænd imens ovnen på 180 grader varmluft.

  6. Når fastelavnsbollerne er færdige med at efterhæve, pensles de med 1 sammenpisket æg og bages i ca. 20 minutter til de er flotte og gyldne.

  7. Tag dine fastelavnboller ud af ovnen og lad afkøle på en rist.

Pynt dine fastelavnsboller:

  1. Når fastelavnsbollerne er kølet af skal de pyntes med kakaoglasur og gerne drysses med lidt fin krymmel, glimmer og eventuelt lidt hakket pistacienød.

Også gode dagen derpå…

Det meste bagværk bagt på en gærdej er klart bedst den dag, hvor det er blevet bagt. Dog er disse også ganske gode dagen derpå – hvis der da er flere tilbage.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *