Farmors vaniljekranse

Farmors vaniljekranse

De bedste vaniljekranse laver min farmor og jeg er så heldig, at have fået opskriften af hende.

Vaniljekranse er for mig det allervigtigste julebag – ingen jul uden (farmors) vaniljekranse. Jeg ELSKER virkelig de søde, små, runde, sprøde småkager, som min farmor laver.

Fast leverance op til jul

Hvert eneste år får jeg leveret i pose af de lækre vaniljekranse – jo, den er god nok… Leveret! Min farmor laver troligt en portion og leverer en pose til både min søster og jeg… Dette til trods for, at vi begge er rundet de 30 år 🙂 Og jeg sætter virkelig stor pris på den årlige leverance. For farmors vaniljekranse smager bare bedst, når det er farmor der har bagt.

Trods det, at jeg bruger samme opskrift (stort set), så rammer jeg ikke smagen 100 % – der må være noget magisk “farmor-tryllestøv”, som kun tilsættes, når det er farmor der bager dem.

Halv-halv

I den rigtige opskrift står skrevet margarine – det har jeg dog valgt at udskifte delvist med smør. Og dette nok, fordi jeg har et lidt ambivalent forhold til margarine.

Dog har jeg ladet mig fortælle af dygtige Lene der står bag bloggen Bagvrk at margarinen bedre holder på de flotte takker end smørret. Derfor fastholder jeg en anelse margarine i mine vaniljekranse. Smørret har dog en langt bedre smag end margarinen, så det synes jeg nu der skal til.

Opskrift

Farmors vaniljekranse

De bedste vaniljekranse efter min mening – nemlig min farmors opskrift på julens vigtigste bagværk.

Ret Det søde køkken
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Hviletid 1 day

Det skal du bruge

  • 1 kg hvedemel
  • 500 g sukker
  • 1 tsk hjortetakssalt
  • 70 g god vaniljesukker
  • 250 g margarine (stuetemperatur)
  • 250 g smør (stuetemperatur)

Sådan skal du gøre

  1. Bland de tørre dele og tilsæt margarine og smør.

  2. Ælt til massen lige præcis samler sig.

  3. Kom dejen i en lufttætpose/beholder og lad trække/hvile et døgn på køl.

  4. Varm ovnen på 210 grader almindelig ovn.

  5. Kør dejen på en kødhakker med dertil hørende kageskive.

  6. Skær i stykker på ca. 7-8 cm i længden og skær gerne i et skråt snit (således kan du nemmere lave en pæn samling). Form små kranse og læg på en bageplade beklædt med bagepapir.

  7. Bag i ca. 10-12 minutter til vaniljekransene begynder at få farve.

  8. Tag ud og lad afkøle på en rist.

  9. Opbevar i en kagedåse og kom gerne en tom vaniljestang heri – hvis du lige står og har sådan en tilovers.



Dejlige juleminder

Vaniljekranse smager ikke bare godt – de hører sig julen til. Og for mig er der mange minder forbundet med lige netop vaniljekranse.

Som barn var min søster og jeg hvert eneste år hos farmor og hjalp til med julebagningen af vaniljekranse. Jeg husker tydeligt, hvordan vi greb dejen når maskinen spyttede de lange “vaniljekranse-snore” ud. Derefter blev der formet kranse, bogstaver og meget andet godt.

Den dag i dag står min kære farmor stadig og bager vaniljekranse med min søster og jeg… Og vores børn. Farmor forbereder vaniljekransedejen hjemmefra og kommer gerne på besøg med dej (og nogle gange endda også maskine).

Jeg ELSKER disse vaniljekranse og alle de juleminder der hører til dem 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *