De lækreste og blødeste chiaboller

De lækreste og blødeste chiaboller

Det er ikke længe siden, at pigerne fyldte år og hele familien var inviteret til eftermiddagskaffe. Hertil var der lavet en masse lækker kage og ikke mindst bagt boller – bl.a. disse super lækre boller med både chiafrø og havregryn. Bollerne var helt perfekte med et godt lag god smør på og en kop kaffe ved siden af.

Bollerne hæver helt godt op og jeg lavede egentlig kun 16 stk. af portionen, da jeg tænkte størrelsen ville passe. Dog måtte de faktisk gerne have været en anelse mindre fandt jeg ud af da de var bagt, så jeg vil helt klart dele portionen op i 20 små klumper næste gang jeg bager (hvilket må være snart – de var skisme gode!) 🙂 Det er selvfølgelig en smagssag og man kan sagtens lave færre og større boller, hvis man lyster.

God fornøjelse med bageriet 🙂

Bløde chiaboller

Her er opskriften på nogle super skønne boller der passer helt perfekt til både morgenbordet, madpakken, eftermiddagskaffen og som en aftensnack.
Forb. tid 2 t
Tilb. tid 15 min
Heraf hævetid samlet 1 t 45 min
Ret Brød og boller
Antal 20 stk

Ingredienser
  

  • 3 spsk chiafrø
  • 3 spsk havregryn
  • 2 dl vand
  • 25 g gær
  • 60 g smør
  • 3 dl yoghurt naturel
  • 1 spsk honning
  • 10 g salt
  • 725 g hvedemel
  • 2 stk æg

Derudover skal du bruge:

  • 1 stk æg til pensling

Sådan gør du
 

  • Start med at sætte havregryn og chiafrø i blød i vandet - rør rundt et par gange i løbet af de 10-15 minutter, som de skal stå og trække.
  • Smelt smør i en gryde, tag af varmen og bland yoghurt heri.
  • Smuldr gæren ned i smør/yoghurt-blandingen og rør godt til gæren er helt opløst.
  • Tilsæt salt, honning, æg og chia/havregrynsblandingen og rør godt rundt.
  • Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt dejen godt igennem. Dejen er æltet færdig, når du kan tage glutentesten*. Dejen er forholdsvis blød uden at være for våd - der skal trods alt kunne formes boller senere.
  • Lad nu dejen hæve første gang i skålen. Dæk skålen til med et klæde, låg eller lignende. Dejen skal hæve i ca. 1 time til halvanden til dejen har opnået dobbelt størrelse.
  • Første hævning er nu slut og dejen har opnået dobbelt størrelse - det er nu tid til at forme bollerne. Hæld dejen ud på et melbækket bord og del dejen i 20 lige store stykker. Tag den første dejklump op og stram bollen op (her er det en god idé med lidt mel på hænderne). Når bollen er strammet op rulles den enten mellem begge hænder eller på bordet med samlingen ned mod bordet. Når bollen er flot og rund lægges den på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag med de øvrige boller.
  • Bollerne penslet med pisket æg inden de stilles til at hæve igen. Det er bedse at pensle bollerne på nuværende tidspunkt frem for efter anden hævning, da man herved vil risikere at slå luften ud af bollerne.
  • Stil nu bollerne til anden hævning - 45 minutter under et viskestykke.
  • Tænd ovnen på 225 grader almindelig ovn, når dine boller er ved at være hævet færdige.
  • Bag bollerne 12-15 minutter og lad dem køle af på en rist inden de nydes med smør og en god kop kaffe.

* Glutentesten

  • Når man kan tage glutentesten ved man, at mængden af mel er tilpas og at dejen er æltet tilpas og kan sættes til hævning. Glutentesten består i, at man gør sine fingre våde under vandhanen og tager en klump af dejen, som man strækker. Dejen skal gerne kunne strækkes så meget, at den bliver helt tynd og man "kan læse en avis" igennem dem UDEN der går hul på dejen. Hvis det ikke er muligt at lave testen efter 10-12 minutter på røremaskinen skal der tilsættes en lille smule mel mere og atter røres rundt til endnu et forsøg.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskrift