Brunsviger cheececake

Brunsviger cheececake

Vi kender alle brunsvigeren, men har du nogensinde hørt om brunsviger cheesecake? Nej, vel…?

Nu får du brunsvigeren i nye klæder. Vel en form for en hybridkage mellem den traditionelle brunsviger og så ostelagkagen. Den skulle vel næsten komme fra en fynbo sådan en brunsviger cheesecake, ikk`?
Idéen er faktisk min mands – han har snart fødselsdag og dertil ønsker han sig en brunsviger cheesecake…

“Findes der mon en brunsviger cheesecake og kan man overhovedet få det?”, spurgte manden forventningsfuldt…
“Tjo… Man kan jo bare lave det”, sagde konen eftertænksomt.

For nogle uger siden stod vi pludselig uden børn i et par dage. Vi havde flere gange snakket om, at vi da snart skulle have et godt stjerneskud til aften og sådan gik det til, at vi landede på Tornøs Hotel i Kerteminde til et rigtig lækkert stjerneksud. Til dessert fik vi kage med is og brunsvigersauce – jeg tror måske, at det var den dessert der trickede et eller andet hos min mand. I hvert fald var det selv samme aften, at idéen opstod og siden kom jeg på tænkearbejde. For hvordan får man lige bikset en brunsviger cheesecake sammen i respekt for det traditionsfyldte fynske bagværk?

Tankerne var mange og jeg endte med dette – ganske vellykket, hvis jeg selv skal sige det. Der er efterhånden også en lille flok som har fået lov til at smage og alle med ganske positive tilbagemeldinger.

Derfor “tør” jeg godt at offentliggøre den: BRUNSVIGER CHEESECAKEN… Bummelum! 🙂 Google var ikke meget behjælpelig, da jeg prøvede at finde inspiration i andre brunsviger cheesecakes og jeg har egentlig heller aldrig hørt om den før. Men nu er den her, så tag godt i mod den!

Opskrift

Brunsviger cheesecake

Brunsvigeren – nu også som cheesecake! I alt sin simpelt hed består denne kage af selv samme smage, som også brunsvigeren består af: nemlig den lækre remonce eller brunsvigersauce, som jeg ynder at kalde den, lavet på brun farin og smør. Kagen laves enten i en springform i 24-26 cm størrelse og laves med en flad bund, som vi kender det fra den klassiske ostelagkage. Alternativt laves kagen (som på billederne) i en mindre springform på kun 20 cm og laves med høje kanter – det kræver en smule mere tålmodighed at få formet kanten.

Ret Det søde køkken
Forb. tid 45 minutter
Hviletid på køl: 4 timer
Antal 10 personer

Det skal du bruge

Bunden:

  • 50 g smør
  • 80 g brun farin
  • 100 g havregryn
  • 100 g knuste Mariekiks
  • 100 g smeltet smør

Brunsvigersauce:

  • 80 g smør
  • 200 g brun farin
  • 0,5 dl vand

Ostemasse:

  • 2 bl husblas
  • 400 g flødeost naturel (ikke light-produkt)
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 2,5 dl piskefløde
  • brunsvigersauce

Sådan skal du gøre

Lav først bunden:

  1. Smelt smørret på en pande og tilsæt brun farin – lad det koge op og tilsæt havregryn.

  2. Rist nu havregrynene i ca. 5-8 minutter under jævnlig omrøring.

  3. Fordel havregrynene på et stykke bagepapir og lad afkøle let imens du fortsætter med bunden.

  4. Smelt smør og knus Mariekiks fint.

  5. Bland nu smeltet smør, knuste Mariekiks og de ristede havregryn godt sammen.

  6. Tag en springform, beklæd bunden med bagepapir og kanten rundt med kageplast.

  7. Hæld bunden op i springformen og fordel ud i hele formen. Anvender du en springform i Ø24-26 cm vil jeg anbefale at lave kagen med en flad bund – hvis du derimod bruger en form i Ø20 cm, så kan du lave høje kanter, som jeg har gjort på billederne her.

  8. Brug gerne et glas til at stampe bunden med således den bliver fast.

  9. Stil bunden på køl og lav brunsvigersaucen.

Sådan laver du brunsvigersauce:

  1. Smelt smør i en gryde og tilsæt brun farin samt vand.

  2. Lad massen koge i 5-6 minutter til den tykner under konstant omrøring (saucen tykner yderligere, når den køler af – har man fået kogt sin sauce for meget kan den "reddes" ved at tilsætte en smule vand og varme på ny).

  3. Tag 75 g af den færdige sauce fra til pynt af kagen – den resterende del skal anvendes til ostemassen.

Lav ostemassen:

  1. Kom husblas i en skål med rigeligt koldt vand og lad udbløde i mindst 10 minutter.

  2. Imens kommes flødeost og yoghurt i en skål og piskes sammen til der opnås en ensartet konsistens.

  3. I en anden skål pisken fløden til et let flødeskum.

  4. Husblas opløses nu i den lune brunsvigersauce. Saucen bliver nu ret elastisk og næsten "gummiagtig" så rør godt rundt – den må gerne få fuld gas således vi er sikre på, at husblassen er opløst.

  5. Tag 1/3 af ostemassen og rør ud i brunsvigersaucen. Rør derefter resten af ostemassen i.

  6. Nu har du to skåle – én skål med oste-brunsvigermasse og en med flødeskum. Tag 1/3 af flødeskummet og vend i ostemassen. Vend derefter de sidste 2/3 af flødeskummet i.

  7. Tag bunden ud af køleskabet og fordel ostemassen over din bund. Slut gerne af med en rustik top på ostecremen, så der dannes små lunker/huller til brunsvigersaucen på toppen.

  8. Sæt kagen på køl i mindst 4 timer. Kagen kan passende laves dagen før servering.

  9. Kort før servering fordeles den resterende brunsvigersauce ud over kagen.

    Hvis saucen er blevet kogt for meget vil den være blevet hård efter af være nedkølet:

    Lun saucen ganske let og tilsæt en lille smule vand – herefter kan saucen hældes ud over kagen.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *